Élő:
Vágólapra másolva!

A nemzetközi röplabdaszövetség is tűz alá vette Orbán Viktort

A nemzetközi röplabdaszövetség elnöke levelet írt Orbán Viktornak, amelyben azt kéri a miniszterelnöktől, hogy a magyar röplabda is kerüljön be a tao által támogatott látványsportágak közé.

Már csak Orbán Viktor maradt a magyar röplabdának

"Nagy meglepetéssel és sajnálattal vettük tudomásul, hogy a röplabda a többi labdajátékkal ellentétben nem került be a látványsportok közé" - írja Ary Graca a magyar szövetség honlapjára is felkerült levélben. "Nehéz megérteni, hogy a világ egyik legnépszerűbb sportágát, amely folyamatos növekedést mutat, és a londoni olimpián a legnépszerűbbnek bizonyult, a magyar állam elhanyagolja."

A levél méltatja a társaságiadó-kedvezmény (tao) által biztosított támogatási rendszert, de negatív diszkriminációnak minősíti, hogy hátrányos helyzetbe hozzák a magyar röplabdaszövetséget, amely 1947-ben alapító tagja volt a nemzetközi szövetségnek.

A hazai szövetség elnöke, Tóth Tamás korábban úgy fogalmazott, ha október 31-ig nem sikerül rendezni a sportág helyzetét, akkor az elnökség lemond. A nőiválogatott szeptemberi Eb-selejtezőjén a mezén elhelyezett felirattal ("A röplabda élt, él... és élni akar") próbálta felhívni a figyelmet a sportág állapotára.

Az öt látványsport, a futball, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong kiemelt támogatásáról 2010-ben döntött a parlament. A Nemzeti Sport Intézet szeptemberi közlése szerint a tao-támogatásokból 33,4 milliárd forintot hívtak le a sportszervezetek összesen 1550 sportfejlesztési program keretében.