Vágólapra másolva!
Cseh többségi tulajdonos által pénzelt magyar csapat indult Európa legerősebb junior jégkorongbajnokságában, az orosz bázisú MHL-ben. A Patriot Budapestben négy magyar fiatal is szerződést kapott, akik számára ez óriási lehetőség, hiszen a jó teljesítmény eredményeként akár az NHL európai rivalisába, a KHL-be is eljuthatnak. A magyar szövetség főtitkára szerint a Patriot MHL-szereplése olyan mérföldkő a magyar jégkorong számára, mint amikor a Fehérvár csatlakozott az osztrák bajnoksághoz.

Az MHL-t nyugodtan nevezhetjük Európa legerősebb juniorbajnokságának. Adja magát a kérdés, hogyan kerül a képbe Budapest, mit keres Magyarországon egy olyan csapat, amely orosz, fehérorosz és lett ellenfelekkel mérkőzik majd meg.

Radim Dvorak, a Patriot Budapest ügyvezető igazgatója elmondta, a csapat ötlete egy évvel ezelőtt fogant meg három ember fejében, és az eredeti terv az volt, hogy a szlovák szövetség támogatásával indítják el a fiatalokat az MHL-ben, de a hat hónapos tárgyalássorozat után kiderült, nem tudják a megfelelő feltételeket biztosítani. Így került képbe a magyar szövetség, amely tárt karokkal fogadta a Patriotot, Dvorak szerint már az első fél óra után megvolt az összhang, és két napon belül sikerült is megegyezni.

Hatalmas lehetőség előtt a magyar fiatalok

"Nem véletlen, hogy a csapat Budapestre került, ez nem hirtelen ötlet volt, hosszú távban gondolkodunk, igyekszünk megvetni a lábunkat Magyarországon. A Patriot magyar klub, amelyet egy magyar kft. üzemeltet, a többségi tulajdonos pedig a cseh Skoda Export, ez a cég adta az 1 millió dolláros letétet, amely az indulás feltétele egy 65 ezer eurós kaució mellett" - adott betekintést a háttérbe Dvorák.

Az ügyvezető elárulta, a Patriot éves költségvetése 1,5 millió euró (körülbelül 415 millió forint, nagyjából ennyiből gazdálkodik az EBEL-résztvevő Fehérvár is), de nyitottak az együttműködésre. Az esetleg befektetőknek csábító lehet, hogy a KHL és az MHL presztízse óriási Kelet-Európában, és az orosz piac is kinyílhat előttük. A KHL első embere például a Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev, aki az üzleti kapcsolatain keresztül lehetőséget tud nyújtani Dvorák szerint a klubok támogatóinak.

www.patriothockey.eu

A Patriot MHL-indulásában nemcsak az a nagy dolog, hogy bivalyerős csapatok érkeznek Káposztásmegyerre, hanem az is, hogy hatalmas lehetőséget kaptak magyar fiatalok arra, hogy rengeteg magas színvonalú meccset játsszanak. A Patriotnál jelenleg Vay Ádám személyében egy kapus, valamint három csatár, Fekti Ádám, Nemes Benjámin és Hardi Richárd kapott szerződést, közülük Hardi már az első két meccsen is, Nemes csak a másodikon játszott a Karlovy Vary ellen.

Dobogón lenne a Patriot itthon

A két tehetség együtt kezdett jégkorongozni, kilenc évig játszottak egymás mellett, úgyhogy a Patriotnál is egy sorba, a harmadikba kerültek, de a csapaton érződött a debütáláskor, hogy a játékosok még nem szoktak össze. A csehek ilyen téren előnyben voltak, meg is nyerték mindkét meccset - 4-1-re és 4-0-ra -, a javítási lehetőség hétfőn este következik, amikor a tavaly tragikus repülőgép-balesetet szenvedett Lokomotiv Jaroszlavl juniorcsapata érkezik a Jégpalotába.

Hardi ezt a mérkőzést, a hazai bemutatkozást várja a legjobban, Nemes pedig a Krasznaja Armija Moszkva, a CSZKA farmcsapata elleni meccset. Mindkét fiatal játszott már külföldön, Hardi Kanadában, Nemes Svédországban szerzett nagyon értékes tapasztalatokat, most pedig egy eredményes szezonnal a KHL-megfigyelők és a válogatott edzői stábjának a figyelmét is felkelthetik.

Forrás: www.jegkorongblog.hu
Hardi és Nemes már bemutatkozott az MHL-ben

Mivel mindketten 1993-as születésűek, így jövőre is játszhatnak még az MHL-ben - az 1992. január 1. és 1995. december 31. között született játékosok szerepelhetnek idén a ligában, illetve azoknál a csapatoknál, ahol nincs KHL-kötődés négy, a KHL-es junioroknál három 1991-es is nevezhető -, sőt túlkorosként még a következő szezonban is bevethetőek lesznek. Nemesék szerint a Patriot ott lenne a magyar bajnokságban az első három között, és abban bízik, hogy a hokit szerető szurkolók ugyanúgy megmozdulnak majd, mint a válogatott meccseken, amikor a Papp László Sportarénát is meg szokták tölteni.

15 órás repülőút is vár a csapatra

"Örülök, hogy ilyen profi bajnokságban játszhatom, ráadásul itthon, a családom plusz lelki támaszt jelent, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok, igazi kihívás lesz ez a szezon. A Karlovy Vary elleni meccs azt mutatja, hogy ez a bajnokság talán erősebb, mint a svéd, ahol eddig játszottam, és az orosz csapatok valószínűleg még jobbak" - mondta Nemes. Fekti azt az érdekes felállást emelte ki, hogy Magyarországon maradva játszhat külföldi csapatban nívós ellenfelek ellen komoly meccseket.

A káposztásmegyeri csarnok 2200 férőhelyes, és a vezetőség kezdésnek öt-hatszázas nézőszámban bízik, elsősorban a középiskolai és egyetemi célközönséget megcélozva, majd a távolabbi cél a folyamatos telt ház. Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára úgy fogalmazatott, a Loko Jaroszlavl elleni meccs kivételes nap lesz a magyar hoki életében, hasonlóan nagy mérföldkő, mint amikor a Fehérvár csatlakozott az EBEL-hez. "Ide bekerülni nagyon nagy dolog, ez Európa legkomolyabb juniorbajnoksága, sőt vetekszik a kanadai ligákkal, amilyenben például Szuper Levente is megfordult, amikor az Ottawa 67's csapatában védett. Remélem, hogy a klub idővel még jobban beágyazódik majd, és jövőre még több magyar játékos, valamint hazai edző és befektető is feltűnik majd a Patriotnál" - nyilatkozta Kovács.

www.patriothockey.eu

A keretben a magyarok mellett cseh, szlovák és orosz hokisok szerepelnek, akikkel hónapok óta kapcsolatban volt a Petr Novak, Igor Tóth edzői stáb, és bár az előzetes kiszemeltek közül páran a bizonytalanság miatt közben aláírtak máshova, Novak szerint nem tragédia, hogy így alakult, folytatják az építkezést.

Az alapszakasz 64 meccsből áll, ráadásul rengeteget kell utazni - vár például a csapatra egy 15 órás repülőút az orosz-kínai határtól mindössze 30 kilométerre fekvő Habarovszkba -, így nem csoda, hogy a Patriotnál 30-34 fős keretet tartanak fenn, és igyekeznek odafigyelni, hogy a játékosok terhelése egyenlően legyen elosztva.

Az MHL csoportbeosztása:
Nyugati főcsoport: Almaz Cserepovec (Szeversztal), Amurszkije Tyigri Habarovszk (Amur), Atlanti Mityiscsi (Atlant), Dinamo-Sinnyik Bobrujszk (Dinamo Minszk), Kapitan Sztupino, Krasznaja Armija Moszkva (CSZKA), Loko Jaroszlavl (Lokomotiv), MHK Szpartak Moszkva (Szpartak), MHK Himik Voszkreszenszk, Patriot Budapest, Russzkije Vityazi Csehov (Vityaz), Szerebrjanije Lvi Szentpétervár, SZKA-1946 Szentpétervár (SZKA), MVD Balasiha (Dinamo Moszkva), HK Riga (Dinamo Riga), Engerie Karlovy Vary, Junoszty Minszk.

Keleti főcsoport: Avto Jekatyerinburg (Avtomobiliszt), Barsz Kazany (Ak Barsz), Bjelije Medvegyi Cseljabinszk (Traktor), Bjelije Tyigri Orenburg, Krisztall Berdszk, Kuznyeckije Medvegyi Novokuznyeck (Metallurg Novokuznyeck), Mamonti Jugri Hanti-Manszijszk (Jugra), Oktan Perm, Omszkije Jasztrebi Omszk (Avangard), Reaktor Nyizsnyekamszk (Nyeftyehimik), Szibirszkije Sznajperi Novoszibirszk (Szibir), Sznyezsnije Barszi Asztana (Barisz), Sztalnije Liszi Magnyitogorszk (Metallurg Magnyitogorszk), Tolpar Ufa (Szalavat Julajev), Tyumenszkij Legion Tyumeny, Csajka Nyizsnyij Novgorod (Torpedo). Zárójelben az adott MHL-es csapat KHL-es kapcsolata található.

Az alapszakaszban a Patriot minden ellenféllel kétszer játszik otthon, majd kétszer idegenben, ez összesen 64 meccset jelent. Takarékossági szempontból az egymás elleni meccseket pár napon belül játsszák le, a Loko Jaroszlavl ellen például hétfőn és kedden játszik a Patriot, csütörtökön és pénteken pedig a Szenpétervári Ezüst Oroszlánok (Szerebrjanije Lvi) elleni párharc következik. Mind a négy találkozó 18 órakor kezdődik Káposztásmegyeren, jegyek a helyszínen vásárolhatók 1000 forintért, és kapható szezonbérlet is, amely 27 ezer forintba kerül.


Mindenkinek tanulóév lesz az első szezon

Igor Tóth másodedző azt mondta, a cél az, hogy a következő szezonban még több magyar férjen be a keretbe. A mostani idényben pedig minden pontnak örülni kell, ez mindenkinek tanulóév lesz, hiszen a szlovákok és a csehek sem játszottak még ilyen szintű ligában. Ezzel együtt természetesen szeretnének az első nyolcban végezni, hogy odaérjenek a rájátszásba. A kilencfős szakmai stáb naponta két jeges és két szárazedzést tart a fiataloknak, akik között akad 1995-ös születésű is, vagyis olyan, aki még tanul, de a sűrű programban a hoki lesz az első a számára.

A régióban két KHL-es csapat, a cseh Lev Praha és a szlovák Slovan Bratislava is található, Dvorak azt mondta, a két klubnál tudnak a Patriotról, és a játékosoknak megvan a lehetősége, hogy akár a KHL-ben is szerepeljenek. Az MHL-ben ugyanis ugyanolyan szerződések vannak, mint a KHL-ben, így akár egy-két órán belül meg lehet oldani, hogy egy játékos átigazoljon a Patriottól egy KHL-es brigádhoz.

De a Patriotnál azokra is gondoltak, akik esetleg nem férnek be a keretbe, őket a Mol Ligában szereplő magyar csapatokhoz irányítanák, amiből mindkét fél hasznot húzhat. Ahogy a Fehérvár EBEL-szereplése pár év alatt éreztette a hatását, úgy a Patriot MHL-szerepléséből is nagyon sokat profitálhat hosszú távon a magyar hoki, az ellenfelek neve garancia a minőségre, és ami szintén nem elhanyagolható dolog, a szülőknek nem kell egy észak-amerikai vagy svédországi utazás költségeit fizetni, mert itthon is van olyan csapat, amely biztosítja a fejlődést.

A KHL képviselői július végén jártak a káposztásmegyeri csarnokban, ahol a hűtőrendszertől kezdve az öltözőkön át mindent tüzetesen átvizsgáltak, és végül csak három apróbb javítanivalót találtak, egyébként a legmagasabb minősítést adták az arénának. A KHL-ben nagyon szigorúan vesznek minden szabályt, a technikai-műszaki követelményeket például egy 380 oldalas dokumentumban részletezik, és a Loko Jaroszlavl elleni két meccsre be is jelentkezett két ellenőr, akik megnézik majd, minden rendben van-e. Ha például azt látják, hogy a csarnokban nincs kinn a ligában szereplő összes ország zászlaja, máris jön a csekk az 1000 eurós büntetésről.