Vágólapra másolva!
Idén ősszel nyit ki utoljára Debrecenben a nagyerdei műjégpálya, egy év múlva pedig már egy új, fedett jégcsarnokban edzhetnek a sportolók. 2013-ban egy új szabadtéri versenymedence is épül a városban a sportuszoda mellé, amely elsősorban a vízilabdás utánpótláscsapatok edzéseit biztosítja.

Kósa Lajos polgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a nagyerdei műjégpálya hűtési rendszere rendkívül elavult, és engedélyt sem adnak ki az ammóniás technológiával működő létesítmény felújítására. A jövő tavasszal végleg bezáró Oláh Gábor utcai nyitott jégpálya helyett a sportolók ősztől a Derék utcai jégcsarnok mellett a TAO-forrásból és önkormányzati pénzből épülő új, fedett csarnokot használhatják majd.

A politikus szerint így nem lesznek kitéve a jégkorongozók és a korcsolyázók az időjárásnak, a mostani évi mintegy 5-6 ezer órányi korcsolyázási lehetőség pedig a duplájára nőhet.

A városvezető kitért a Debreceni Hoki Klub (DHK) jövőjére, jelezve, hogy a jelenleg másodosztályú jégkorongcsapat első osztályú szereplése akkor lehet realitás, ha az infrastrukturális lehetőségek mellett megfelelő szintű utánpótlás-nevelés is lesz a városban. Ehhez szerinte hasonló együttműködésre van szükség a Debreceni Egyetemmel, mint amit a vízilabdások és a labdarúgók is kihasználhatnak, azaz az intézmény beiskolázná őket.

Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára örömét fejezte ki, hogy Debrecenben kihasználják a társasági nyereségadó előnyeit. Szomorúnak nevezte azonban e téren az országos tendenciákat, mivel a többi látványsportágnál jellemzően kevesebb forráshoz jutnak a jégkorongozók.

Korcsinszky György, a DHK elnöke elmondta, a 23 éves egyesület 2009 óta valamennyi korosztályban versenyez, az elmúlt szezonban pedig több mint 30 új játékos igazolt hozzájuk. A 2012/2013-as szezont vízválasztónak nevezte, mivel ősztől a junior csapat indulhat a szlovák junior liga I. osztályában. A klubelnök egyben bemutatta a csapat új vezetőedzőjét, az orosz Vlagyimir Scseglovot, aki a teljes sportszakmai munka irányítását is végezni fogja.

Szerdán a debreceni vízilabdacsapat is sajtótájékoztatót tartott, melyen a DVSE vezetőedzője, Gyöngyösi András elmondta, a bajnokságban, a Magyar Kupában és az Európa Kupában egyaránt a legjobb négy közé jutás a csapat célja.

Zubora Sándor klubelnök ismertette, idén már több mint kétszáz gyerek vízilabdázik a klub kötelékében. Az iskolai tehetségkutatás, tagtoborzás, a Varga Tamás Pólósuli továbbra is kiemelt figyelmet kap a DVSE életében.

Az is elhangzott, a klub a hétvégén nemzetközi felkészülési tornát szervez, amelyen részt vesz a szerb Partizan Beograd, a Vasas, az Eger, a Szolnok és a Ferencváros is.

Papp László alpolgármester elmondta, jövőre TAO-pénzből kívánnak felépíteni egy új szabadtéri versenymedencét a sportuszoda mellé, amely hatalmas segítség lenne az utánpótláscsapatok edzéseinek biztosításában. A városvezető kiemelte azt is, hogy idén a DVSE utánpótláscsapatai 166 millió forint, a felnőtt együttes pedig több mint 40 millió forint TAO-forrást használhatott fel - elsősorban a szakmai munka finanszírozására.