Vágólapra másolva!
Ezer embert már elbocsátottak a román Oltchim vegyi üzemből, a tartozás pedig 700 millió euróra nőtt, így az állami vállalat nem tudja tovább finanszírozni a Valcea nőikézilabda-csapatát. A nagy terveket szövögető, világklasszisokat szerződtető együttesre így akár még a megszűnés is várhat, de az már szinte biztos, hogy a Bajnokok Ligája-részvételt nem tudja vállalni.

Április elsején egyszer már bejelentette az Oltchim első embere, Constantin Roibu, hogy a csőd közeli állapotban lévő vegyi gyár nem tudja tovább finanszírozni a Valcea nőikézilabda-csapatát. Egy héttel később azonban Roibu meggondolta magát, így a 3,5 millió eurós költségvetésű klub a 2011-12-es szezon bukdácsolása után újabb csúcsköltekezésbe kezdett.

Egyrészt szerződtették a Viborggal kétszer is Bajnokok Ligáját nyert edzőt, a 37 éves Jakob Vestergaardot, mellette pedig összevásárolták a világ legjobbjait.

Érkezett a portugál átlövő, Alexandrina Barbosa, a 2009-es év legjobb játékosának választott Allison Pineau, a szintén francia válogatott kapus, Amandine Leynaud, a Bajnokok Ligája-győztes és olimpiai ezüstérmes montenegrói Katarina Bulatovic, illetve a spanyol válogatott kapus Silvia Navarro.

A 2012-13-as szezon el se kezdődött, de már borulni látszik minden terv.

A kolozsvári Krónika már egy hete arról írt, hogy a Ramnicu Valcea-i Oltchim vegyi üzemben spontán sztrájk tört ki, háromszáz munkás abbahagyta a munkát, így tiltakozva az ellen, hogy szerintük a kormány magára hagyta az egyre jelentősebb anyagi problémákkal küzdő vállalatot.

"Katasztrófahelyzet van, a kombinát haldoklik. Constantin Roibu vezérigazgató benyújtotta a lemondását, mivel, úgy tűnik, ezt kérték tőle. Nem hiszünk a privatizáció sikerében, minden jel arra utal, hogy fel kívánják számolni a társaságot. Nincs áram, és két hónapja nem kaptunk fizetést. Azt kérjük Ponta kormányfőtől, hogy jöjjön ide" - nyilatkozta akkor az Oltchim szakszervezetének vezetője, Mihai Diculoiu.

A román kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között született megállapodás értelmében az Oltchimet legkésőbb szeptember 17-éig magánkézbe kell adni. Victor Ponta kormányfő szerint két külföldi cég is érdeklődik a vállalat iránt, amelyben az állam jelenleg 54 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

A vállalattól ezer embert már elbocsátottak, a tartozás 700 millió euróra nőtt, Constantin Roibu pedig sajtótájékoztatón jelentette be, az Oltchim nem tudja támogatni a csapatot.

"Az augusztusi fizetést még át tudtuk utalni, de szeptembertől erre nincs fedezet. Miután a játékosok az ígéretek miatt szerződtek hozzánk, nem lenne sportszerű mindent felrúgni, és csökkenteni a fizetéseket" - mondta.

Roibu kijelentette, most már a klub jövője a tét, szerinte megoldást jelenthetne, ha kisebb cégek beszállnának, és támogatnák az együttest. Esetleg az is szóba jöhet, hogy Valceából Bukarestbe kerüljön a csapat, hiszen egy nagyobb városban több pénzforrás állhat rendelkezésre.

A legnagyobb nagy érvágás viszont az lenne, ha a csapat nem tudna elindulni a Bajnokok Ligájában, márpedig egyelőre minden jel arra mutat.

"Megfelelő költségvetés híján nem indulhatunk el a BL-ben. Akkor pedig a játékosokat el kell adnunk, hogy olyan csapatba szerződhessenek, ahol játszani tudnak" - mondta Roibu.

A Valcea egyébként elkezdte a román bajnokságot, és tétmérkőzésen tízgólos győzelemmel mutatkozott be, miután 36-26-ra verte a HCM Roman együttesét.