Vágólapra másolva!
Mocsai Lajos, a férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya kiélezett küzdelemre számít a 2014-es dániai Európa-bajnokság selejtezőjében, amely során csapata - ahogyan az a pénteki sorsolás után eldőlt - a horvát, a szlovák és egy előselejtezőből érkező együttessel szerepel majd egy csoportban.

"Kiélezett versengés jellemzi majd az Eb-selejtező csoportunkat, hiszen a horvát, a magyar és a szlovák csapat egyaránt eséllyel pályázik az Európa-bajnoki részvételre2 - hangsúlyozta Mocsai Lajos a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) közleményében.

"Horvátország hagyományosan rendkívül erős, mindig a világversenyek élmezőnyében végez. A szlovákok is több klasszissal rendelkeznek, edzőváltás után vannak, így biztosan nagy lesz a harc az Eb-részvételért. Bízom benne, hogy a magyar válogatott sérülésektől mentes időszak után, komplett csapattal léphet pályára az Eb-selejtezőkön, ez esetben természetesen meg kell ragadnunk az esélyt a kvalifikációra. A többi csoporttal összehasonlítva a miénket, elmondható, hogy a négyesek többségében két-két válogatott kiemelkedik, a mi csoportunkban viszont három kiváló csapat kapott helyet."

Vetési Iván, az MKSZ elnöke szerint jó esélyei vannak a válogatottnak: "A csoportbeosztás mindig egy adottság, így aztán örülni és szomorkodni sem szabad, egyszerűen fel kell venni a kesztyűt és kijutni az Eb-re. A horvátokat jól ismerjük, remek csapat, de az Eb-n is láttuk, hogy korántsem verhetetlenek, le lehet őket győzni, hazai pályán mindenképpen ez a cél. A szlovákokat is jól ismerjük, de kérdés, mi lesz velük ősszel, hiszen az Eb után a szlovák férfi kézilabdázás központi alakjának számító szövetségi kapitány, Heister Zoltán lemondott posztjáról. A magyar válogatott egyénileg és csapatként is jobb, mint a szlovákok, így idegenben is esélyesek vagyunk ellenük. Az előselejtezőből érkező csoportmásodik kiléte még ismeretlen, de úgy gondolom, mindegy, melyik csapat kerül a csoportunkba. Összességében az esélyeink jók, a magyar válogatott ki tud és ki is fog jutni a dániai Európa-bajnokságra."

A csoportok első két helyezettje, valamint a legjobb csoportharmadik jut ki a 2014. január 12. és 26. között sorra kerülő Eb-re, melynek már biztos résztvevője a rendező és címvédő Dánia.

Az Eb-selejtezők programja:
1. forduló: 2012. október 31.-november 1.
2. forduló: 2012. november 3-4.
3. forduló: 2013. április 3-4.
4. forduló: 2013. április 6-7.
5. forduló: 2013. június 12-13.
6. forduló: 2013. június 15-16.