Vágólapra másolva!
Az Orosz Kézilabda Szövetség hivatalosan is bejelentette, hogy kilenc pályázat érkezett a férfiválogatott szövetségi kapitányi posztjára. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vlagyimir Makszimov azt követően mondott le, hogy Oroszország mindössze 15. lett az Eb-n, és elbukta az olimpiai szereplés lehetőségét.

Makszimov egy 2008-2010-es, kétéves időszakot leszámítva 1992 óta irányította az orosz kézilabda-válogatottat, amely vezetésével 2000-ben olimpiai bajnok, 1993-ban és 1997-ben világbajnoki első, 1996-ban pedig Európa-bajnok lett.

A szakember a gyenge Eb-szereplés után úgy nyilatkozott, most már csak klubcsapatára, a Csehovszkije Medvegyire szeretne koncentrálni, és soha többet nem lesz szövetségi kapitány.

Mások azonban látnak fantáziát a feladatban, a kilenc pályázó között megtalálható többek között Dragan Djukic is, aki dolgozott a Pick Szeged együttesénél, jelenleg pedig a brit férfiválogatottat készíti fel a londoni játékokra.

Ugyancsak jelölt Sead Hasanefendic, aki dolgozott jugoszláv és szerb, svájci, bosnyák és tunéziai kapitányként, megfordult a Celje és a Granollers együttesénél, míg a Gummersbachhal zsinórban három európai kupagyőzelmet szerzett.

A hétszeres BL-győztes Andrei Xepkin a spanyol Antonio Ortegával párban vállalná, de készen érzi magát a feladatra Nikola Csigarev, Alekszander Rimanov, Oleg Kulesov és Alekszander Anpilogov is.

Az orosz szövetség a hírek szerint a jövő héten dönt.