Vágólapra másolva!
Kiesett az MKB Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, miután idegenben elszenvedett háromgólos vereségét követően vasárnap csak 27-25-re győzte le a spanyol Ademar León együttesét. Az utolsó fél percben, emberelőnyben már csak meg kellett volna tartani a labdát, ám Pérez elajándékozta, a spanyolok 127 kilós centere, Baena pedig élt a lehetőséggel, és öt másodperccel a vége előtt bedobta a León nyolc közé jutását jelentő gólt.

Online közvetítés

BL-negyeddöntős Nagy László Barcája - további eredmények

Meccs utáni nyilatkozatok

Az aréna folyosóján elénekelt magyar himnusz után jól kezdtek a házigazdák, hamar ledolgozták az első mérkőzésen összeszedett háromgólos hátrányukat, és az első félidőben végig a továbbjutás-kiesés határon mozgott az állás. A szünet után fordított a León, majd váltott vezetéssel folytatódott az izgalmas csata. Öt és fél perccel a vége előtt a Veszprém megint jobban állt az összevetésben (26-23), de a drámai hajrá után végül a León került Európa legjobb nyolc csapata közé. A negyeddöntő sorsolását kedden tartják Bécsben, a Veszprém nélkül.

férfi Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
MKB Veszprém - Ademar León (spanyol) 27-25 (16-12)
gól:
Vujin 8/2, Sulic 7, Iváncsik G. 4, Császár 2, Perez 2, Ilyés 2, Laluska 1, Gulyás 1, illetve García 6, Stranovsky 6/2, Krivoslikov 3, Ruesga 3, Andreu 3, Ferrer 2, Baena 1, Cutura 1
Továbbjutott: az Ademar León, 56-55-ös összesítéssel.

Az elmúlt három évben mindig spanyol csapat búcsúztatta az MKB Veszprémet a BL-ben, és a mostani nyolcaddöntő első találkozóján is előnybe került a rivális (31-28), így egy sikeres visszavágó a spanyol átok megtörését jelentette volna Mocsai Lajos vezetőedző együttese számára.

A Veszprém tavaly a nyolcad-, 2010-ben pedig a negyeddöntőben a Barcelonával, míg 2009-ben ugyancsak a nyolc között a Ciudad Reallal szemben maradt alul.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az európai szövetség (EHF) hivatalos himnusza alatt éktelen hangorkán volt a csarnokban, nem lehetett a dallamokból szinte semmit sem hallani. A helyi B közép kiment a folyosóra, s egy "Isten, áldd meg a magyart!" feliratú transzparenst hagyott a szektorban, kint pedig felhangzott a magyar himnusz. Az ügy előzménye: az EHF a héten eljárást indított a korábbi ilyen esetek miatt a Veszprém ellen, ugyanis a szövetség rendelete a klubrendezvények előtt tiltja a csarnokokban a himnuszéneklést, s a bírság akár több millió forint is lehet. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, veszprémi országgyűlési képviselő, valamint Porga Gyula, Veszprém polgármestere szombaton jelezte: levélben fordulnak az EHF-hez, mert elfogadhatatlannak tartják ezt a rendeletet.

Remek védekezéssel, jó kapusteljesítménnyel és ötletes támadójátékkal a Veszprémnek a 9. percre sikerült ledolgoznia a hátrányt (5-2), sőt, a spanyol falban jól mozgó Sulic révén a 11. percben 7-3 lett az állás. Ferrer kiállítása alatt maradt a négygólos előny (9-5), majd a 21. percre 13-7-re módosult az állás. Ekkor időt kért a León edzője, majd a vendégek 3-1-es rohama után Mocsai Lajos is rendezni próbálta a sorokat, és behozta az egykori leóni Alilovic helyére az első meccsen sziporkázó Fazekast. A szünetig sikerült megőrizni a továbbjutást érő négygólos vezetést.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Hazai szempontból pocsékul indult a második félidő, a 38. percben 16-16-ra feljöttek a vendégek, ekkor Mocsai időt kért. A hihetetlenül agresszív és mozgékony spanyol védőfalat alig lehetett megbontani. Közben Sulic és Andreu talajfogás után kis híján összeverekedett, végül mindketten kétperces büntetést kaptak. Pérez közel nyolcperces gólcsendet tört meg, majd 19-17 lett az állás, ám Vilovski és Laluska kiállításakor - noha a visszaálló Alilovic büntetőt hárított - újra fordult a kocka (21-22). Carou büntetése alatt 23-22, Andreu kiválásakor pedig 24-22, majd kereken hét perccel a vége előtt 25-22 lett az állás. Később Terzicet kiállították, és ekkor az Ademar feljött 26-24-re.

Császár gólja visszahozta a veszprémi reményt, és egy perccel a vége előtt időt kértek a vendégek, ám emberhátrányban támadóhibát követtek el. Már csak meg kellett volna tartani a labdát, de Pérez érthetetlenül ellőtte, az átlövő rosszul sikerült lövése után fordult a León, és öt másodperccel a vége előtt Baena a nyolc közé lőtte együttesét. A középkezdésre már nem maradt idő.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Drámai csönd ült a csarnokra, néhányan azonban füttyel jelezték elégedetlenségüket, és magyarázatot vártak a kiesésre Mocsai edzőtől. Az Ademar tapssal távozott az arénából.