Vágólapra másolva!
Az ötvenszázalékos hatákonysággal védő Landin és a kilenc gólig jutó Mikkel Hansen vezérletével Dánia férfikézilabda-válogatottja 21-19-re győzött Szerbia ellen az Európa-bajnokság döntőjében, ezzel kvalifikálta magát a londoni olimpiára.

Kézi-Eb: Lazarov lett a gólkirály, Ilic a legjobb játékos

Eredmény, kézilabda-Eb, döntő:
Dánia - Szerbia 21-19 (9-7)
Belgrád, 19 ezer néző
v.: Abrahamsen, Kristiansen (norvégok)

Élő közvetítés

A két csapat a csoportban már összecsapott egymással, akkor Szerbia 24-22-re győzött a 2008-as Európa-bajnokkal szemben. A hazaiaknál nem lehetett ott a pályán az elődöntőben szurkolói támadás áldozatává vált, és súlyos szemsérülést szenvedett Zarko Sesum, aki a lelátóról figyelte a mérkőzést.

A dánok az első perctől átvették a mérkőzés irányítását, az első játékrészben elsősorban a védekezés és a kapusteljesítmények domináltak, Landin, illetve Stanic elképesztő formában egymást múlták felül a bravúrok bemutatásával.

2-2-nél volt utoljára döntetlen az eredmény, ettől kezdve a dánok Mikkel Hansen vezérletével állandósítani tudták egy-két-háromgólos vezetésüket, és a szünetre 9-7-es előnnyel mehettek pihenni.

Forrás: AFP/Franck Fife

A második játékrészre sem változott a helyzet, a nagy lövők képtelenek voltak távolról betalálni, a torna legjobbjának választott Ilic a 44. percben szerezte első akciógólját, de Vujin is csak kétszer talált be nyolc kísérletéből, egyszer büntetővel.

Ennek ellenére 11-7-ről, majd 16-12-ről is sikerült egy gólra megközelíteni az ellenfelet, de éppen ezekben a kritikus pillanatokban hiányzott az a vezéregyéniség, aki átlendítette volna a holtponton a hazaiakat.

A másik oldalon a meccset ötvenszázalékos védési hatékonysággal záró Landin, illetve a kilenc találatig jutó Mikkel Hansen vezérletével kézben tartotta az irányítást, végül Dánia 21-19-re nyert, és 2008 után ismét Európa-bajnok lett, ezzel kvalifikálta magát a londoni olimpiára.

A horvátoké a bronzérem

A horvát válogatott szerezte meg a harmadik helyet a Szerbiában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságon: Slavko Goluza együttese a vasárnapi bronzmérkőzésen 31-27-re győzte le a spanyol csapatot.

Eredmény, bronzmérkőzés:
Horvátország - Spanyolország 31-27 (13-12)

Az Európa-bajnokság végeredménye:
1. Dánia
2. Szerbia
3. Horvátország
4. Spanyolország
5. Macedónia
6. Szlovénia
7. Németország
8. MAGYARORSZÁG
9. Lengyelország
10. Izland
11. Franciaország
12. Svédország
13. Norvégia
14. Csehország
15. Oroszország
16. Szlovákia