Vágólapra másolva!
Mikler Roland bravúrjaival, Mocsai Tamás és Császár Gábor remek játékával, egy időntúli büntetővel egyenlítve 24-24-es döntetlent játszott Spanyolország ellen a magyar férfikézilabda-válogatott a szerbiai Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában.

Eredmény, férfi Eb, C csoport, 2. forduló:
Magyarország - Spanyolország 24-24 (12-11)
Újvidék, 8000 néző
v.: Geipel, Helbig (németek)
gól: Mocsai 7, Császár 7/5, Zubai 3, Iváncsik G. 2, Ilyés 2, Schuch 1, Szöllősi 1, Harsányi 1, illetve Canellas 6/4, Ugalde 4, R. Entrerrios 2, Guardiola 2, A. Entrerrios 2, Iker Romero 2/2, Tomas 1, Juan García 1, Maqueda 1, Roberto García 1, Sarmiento 1, Aguinagalde 1
hetes: 5/5, illetve 7/6
kiállítás: 10, illetve 0 perc

Élő közvetítés

Ilyés Ferenc az [origo] érdeklődésére úgy nyilatkozott a hétfői, oroszok elleni döntetlent követően, hogy sohasem gondolkodik sovány vereségben. Azaz papíron hiába tűnt erősebbnek a spanyol válogatott, az átlövő úgy vélte, győzelemre kell törni.

"Mindenki ellen abban bízunk, hogy képesek vagyunk győzni, még akkor is, ha ez bravúrnak számít" - mondta a csapat kapitánya.

A Barcelona klasszisa, Cristian Ugalde arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad lebecsülni a magyarokat. "Minden mérkőzés más, az ellenfelet mindig tisztelni kell. A magyarok hétfőn csak döntetlent játszottak, így biztosan a győzelemre törnek, hiszen ez kell a továbbjutásukhoz" - mondta.

A két csapat utoljára 2011. január 25-én, Jönköpingben világbajnoki középdöntőben találkozott egymással, akkor Spanyolország 30-24-re győzött.

Nehezen lendült bele a magyar csapat, az első percek egyrészt Sierra bravúrjairól, másrészt Aguinagalde hatalmas termetéről szóltak. A Valladolid kapusa ziccerek egész sorát fogta - Harsányinak el is ment a kedve, három próbálkozásból sem talált be -, a beállóst pedig nem lehetett megtartani, zsinórban kapták a heteseket a spanyolok.

0-3 és 1-4 után Mocsai Tamás vezetésével megkezdte a szívós felzárkózást az együttes, a Flensburg átlövője remekül játszott, jól osztogatott és a gólszerzésből is kivette a részét.

Forrás: AFP/Franck Fife

A 15. percben Császár egyenlített (6-6), majd az ő nevéhez fűződött a vezető találat megszerzése is 9-8-nál.

A félidő végére sikerült kettőre növelni az előnyt, de 12-10 után már csak Canellas talált be, a félidő 12-11-es magyar előnnyel zárult.

Szünet után 16-14-es előnynél jött el az első igazi holtpont, az ötperces gólcsendet 3-0-s sorozattal a maguk javára fordították a spanyolok (16-17), és az utolsó tíz percnek kétgólos előnnyel vágtak neki (20-22). Sőt, még az 57. percben is 24-22-re a spanyolok vezettek, azonban a hajrában már csak Császár lőtt gólt, mindkétszer büntetőből, az utolsó, egyenlítő találatot a rendes játékidő lejárta után.

Forrás: AFP/Frack Fife

Az újabb döntetlennel kedvező helyzetbe került a magyar csapat, mivel az oroszoknak most már muszáj pontot szerezniük a spanyolok ellen pénteken.

"Borzasztóan nehéz meccs volt a vb-3. ellen, hiszen a spanyolok olyan előnyben voltak mind fizikailag, mind a cserék tekintetében, amit nehezen tudtunk ellensúlyozni" - nyilatkozta a mérkőzést követően Mocsai Lajos szövetségi kapitány. "Amikor megakadt a gépezet, stratégiai dolgokkal tovább tudunk lendülni, néhány ember kiváló játéka pedig hősiesen lendített a szekerünkön. A jó kapusteljesítmény mellett a védekezésünk kiváló és példaértékű volt. Nagy igazságtalanság lett volna, ha elveszítjük a mérkőzést. Ilyen fantasztikus küzdelem, ilyen dramaturgia ritkán képzelhető el, nagyon boldog vagyok."

Valero Rivera, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya: "Jól kezdtünk, majd a védekezésünk leromlott. A végjátékban volt esélyünk a győzelemre, ám azt kell mondanom, mindkét csapat megérdemelte a döntetlent."

Császár Gábor: "Ez a csapat már évek óta szerényen és alázatosan dolgozik, és nem hiába jöttünk: tudtunk extrát nyújtani, és rengeteg embert megörvendeztettünk ma este. Ilyen csapatban játszani és sorsdöntő hétméterest lőni nem is akkora felelősség, mert sokan álltak mögöttem. Örülök annak, hogy magunknak kapartuk ki a szerencsét, és nem más kezében van a sorsunk. Bízom a továbbjutásban."

A csoport állása:

1. Spanyolország211053-503
2. Franciaország210154-532
3. Magyarország202055-552
4. Oroszország201155-591


További eredmények, C csoport (Újvidék):
Franciaország - Oroszország 28-24 (16-11)

D csoport (Versec):
Horvátország - Szlovénia 31-29 (16-12)
Izland - Norvégia 34-32 (18-20)

Az állás: 1. Horvátország 4 pont, 2. Izland 2 (63-63), 3. Norvégia 2 (60-61), 4. Szlovénia 0.