Vágólapra másolva!
Igazi rangadóval, szinte előrehozott döntővel kezdődött meg a szerbiai férfi kézilabda Európa-bajnokság újvidéki C csoportja is, ahol a címvédő franciák meglepetésre háromgólos vereséget szenvedtek Spanyolországtól. A csoport másik mérkőzésén Magyarország és Oroszország 20.15-től csap össze egymással.

Eredmény, férfikézilabda-Eb, C csoport, 1. forduló:
Franciaország - Spanyolország 26-29 (13-15)
Újvidék, 4000 néző
v.: Din, Dinu (román)

A két nagyágyú az utóbbi évek világversenyin szinte minden alkalommal összecsapott egymással, de amíg a 2008-as Eb-n 28-27-re még nyertek a franciák, addig a 2010-es Eb-n (24-24), illetve a tavalyi világbajnokságon (28-28) nem bírtak egymással a felek.

Az első gólt a franciák szerezték Karabatic révén, ezt Alberto Entrerrios egyenlítette ki, egy gyors lerohanás után pedig Guardiola nem hibázott (1-2). Jerome Fernandez góljával lett ismét iksz (2-2), majd Canellas és Abalo váltott gólt (3-3).

A 7. percre Canellas, A. Enrterrios és Morros találataival gyorsan háromra nőtt a spanyolok előnye, Fernandez és Karabatic azonban át tudta lőni a magas falat (5-6).

A meccs első hetesét Iker Romero lőtte, Omeyer bravúrral védte, ám a következő gólokat mégis a spanyolok szerezték, A. Entrerrios harmadszor talált be, majd Ugalde is beköszönt (5-8). Barachet szépített (6-8).

A 13. percben Ugalde kapta az első kétperces kiállítást, Canellast viszont az emberhátrány sem zavarta (6-9). Fernandez blokkal együtt lőtt bombagólt (7-9), majd a háromperces gólcsendet a jobbszélről Abalo törte meg (8-9).

Fernandez ziccert rontott, García azonnal büntetett (8-10), fél perc múlva egy újabb labdaeladást követően ismét a fürgeléptű spanyol villant (8-11).

Jobban védekeztek a spanyolok, a megszerzett labdákból elért kontragólokkal tartani tudták vezetésüket. A csarnokban pedig zúgott a Ria-Ria Hungária - a magyar szurkolók ugyanis szép lassan elfoglaták székeiket az esti, oroszok elleni mérkőzésre.

Forrás: AFP/Franck Fife

A 22. percben Tomas találatával négyre nőtt a spanyol előny (8-12), Claude Onesta kapitány időt is kért, hogy rendezze a sorokat. Karabatic okosan átejtette Hombradost (9-12), majd Omeyer ismét hiába védett hetest, a labda a spanyoloknál maradt, Raúl Entrerrios pedig köszönte szépen (9-13).

Narcisse lőtte a tizedik francia találatot (10-13), Maqueda emberelőnyből, Fernandez emberhátrányból villant (11-14), majd egy pazar labdakihozatal után Tomas pimaszul tolta a labdát a hálóba (11-15).

A 28. perc elején Bertrand Gille szépített (12-15), majd a dudaszó pillanatában még kiharcolt egy hetest, amit Guigou belőtt, 13-15 a félidőben.

A második félidő egy hatalmas Omeyer-védéssel kezdődött, Narcisse góljával egyre csökkent a franciák hátránya (14-15), majd Gurbindo és B. Gille gólpárbaja színesítette a mérkőzést (15-16). A feltámadás helyett azonban jött az újabb gödör: Aguinagaldét nem lehetett megtartani a falban (15-17), Morros büntetőt harcolt ki, amit Iker Romero végre értékesítette - a három megítélt büntetőből először találtak be a spanyolok (15-18). Guardiola újabb találatával ismét négyre nőtt a spanyol előny (15-19).

Az első 36 percben a kapusok közötti különbség is óriási volt, amíg Hombrados 36, addig Omeyer csupán 14 százalékkal védett - gyakorlatilag a két hetesen kívül semmit sem fogott.

Forrás: AFP/Franck Fife

Alberto Entrerrios góljával ötre nőtt a különbség, Fernandez emberelőnyből kétszer talált be (17-20), de amint kiegészült az ellenfél, Maqueda azonnal betalált (17-21). Romero belejött a büntetőlövésbe (17-22), de két hibát kihasználva Narcisse, Fernandez és Guigou góljaival pillanatok alatt feljöttek (20-22).

Valero Rivera kapitány időt kért azonnal, a nagy kapkodásban Maqueda találta meg először a kapuhoz vezető utat (20-23). Aztán Canellas és Guardiola következett ismét, az 50. percben újra ötre nőtt a különbség (20-25).

Abalo emberhátrányból, majd egy csodálatos lövésből szépített (22-25), García Parrondo kiállítása pedig visszahozta a reményt a címvédőnek. Ugalde azonban hátrányban kétszer is betalált, míg Abalo furcsa testtartásból, illetve egy talpról megeresztett bombaátlövésből újabb gólokat ért el (24-27).

Bő öt perccel a lefújás előtt B. Gille kettőre faragta a hátrányt (25-27). Az 56. percben Abalo ziccerét Hombrados kivédte, az 59. percben így tett Fernandez betörésénél is, ám a román játékvezetők meglepetésre hetest adtak. Guigou belőtte (26-27), de a spanyolok a szemfüles Ugalde, és a meginduló Garecía Parrondo révén az utolsó fél percben mindent eldöntöttek.

A végeredmény meglepetésre 29-26 lett, nagyon nehéz meccs vár a magyarokra ellenük, ez nem lehet vitás.