Vágólapra másolva!
Folyamatosan fejlődik a magyar jégkorong, a Sapa Fehérvár AV19 bejutott az osztrák liga rájátszásába, ahol az első három meccsét megnyerte, az U18-as női válogatott pedig feljutott az A csoportba, a világ legjobb nyolc csapata közé. De nem csak csapatban jönnek a magyar sikerek, az innsbrucki ifjúsági olimpián mindkét nemnél magyar ezüstérem született az egyéni ügyességi versenyben. A sportágat az egyik ezüstérmes, Gasparics Fanni segítségével mutatjuk be olvasóinknak.

A jégkorong már nem csak csapatsport, a nemzetközi szövetség javaslatára egyéni ügyességi versenyeket is rendeznek belőle. Az innsbrucki ifjúsági olimpián komoly magyar sikerek születtek, ugyanis a lányoknál Gasparics Fanni, a fiúknál pedig Kovács Attila is ezüstérmet nyert.

Kovács Attila az Egyesült Államokban tanul, az ifjúsági olimpia után egyből utazott is vissza Amerikába, így Gasparics nyakába szakadt a magyar média kiszolgálása, ám a 17 éves jégkorongozónak lassan meg kell szoknia a rivaldafényt, hiszen tagja annak az U18-as magyar válogatottnak is, amely megnyerte januárban a divízió I-es vébét, és feljutott az A csoportba. Nemcsak, hogy tagja, de az egyik legjobb játékosa is, hiszen a sorsdöntő, házigazda norvégok ellen 5-2-re megnyert meccsen például két gólt is szerzett.

"Folyamatosan interjúkat adok, hol telefonon, hol a televízióban. Kicsit furcsa, nem szoktam meg a népszerűséget, de ettől még nem gondolom, hogy sztár lettem" - nyilatkozta az [origo]-nak Gasparics.

A fiatal sportoló az egyéni hokiról elmondta: attól, hogy a köztudatba még csak most került be a sportág ezen válfaja, ők már régóta űzik, hiszen a válogatott felméréseken rendszeresen elvégzik ezeket a gyakorlatokat, igaz, versenyen csupán egyszer, az ifjúsági olimpia finnországi kvalifikációján indultak. "Fizikálisan és technikailag fel voltam készülve, hiszen már tíz éve jégkorongozom, csak mentálisan volt nehéz úgy odaállni, hogy magamra vagyok utalva, nincsenek csapattársaim. A minket kísérő edző, Fekti Bálint azonban próbált lelket önteni belém" - mondta Gasparics Fanni.

Az ő segítségével próbáljuk bemutatni az egyéni hokit.

Gyorsaság, pontosság, ügyesség, erősség

A versenyeken az első szám a gyorskör, fél kört hátra, majd fél kört előre kell megtenni úgy, hogy a pálya négy sarkában letett dobozokat kell megkerülni. A piros és a kék vonal között lehet megfordulni, az nyeri a számot, aki a leggyorsabban teszi meg a kört. "Korábban mindig én nyertem ezt a számot, de a döntő nagyon szerencsétlenül jött ki, meg is botlottam a kanyarban, így nem tudtam győzni" - idézte fel az innsbrucki versenyt Gasparics.

A második szám a lövéspontosság, itt egy olyan kartonlapot tesznek a gólvonalra, amelynek sarkaiba egy-egy háromszög van belevágva, ezeken kell átlőni a korongot. Mind a négybe bele kell találni egyszer, erre harminc másodperc van. Azonos találat esetén az dönt, hogy ki lőtt kevesebbet.

A korcsolyatechnika a nevéből adódóan azt hivatott eldönteni, hogy ki tud a legügyesebben korcsolyázni. "Mi ezt csak pillangófeladatnak hívjuk, mert a bóják között olyan ívet írunk le, mint ha egy pillangót rajzolnánk a jégbe" - mondta Gasparics. Az alábbi szemléltető videón 1 perc 19-nél látható a korcsolyatechnika szám:


A lövéserősségnél a bedobókör tetején helyezik el a korongot, egyből el kell azt ütni, az nyeri a számot, aki a legerősebben lőtt. Egy körön belül mindenkinek kettő próbálkozása van.

Az ötödik szám a passzpontosság, a kék vonalról, állított helyzetből kell eltalálni öt dobozt. Az ütést nehezíti két, a jégre fektetett léc, amiket át kell emelni ahhoz, hogy a célba érjen a korong.

Az utolsó szám a korongkezelés, a pálya hosszában van elhelyezve, a versenyzők párban indulnak, és különböző akadályokon keresztül kell szlalomozni. "A gyorskör mellett ez is az én számom lett volna, de ezt is elizgultam Innsbruckban, remegett mindenem, így csak második lettem" - mondta Gasparics.

Az innsbrucki verseny összefoglalója:

Cél az Egyesült Államok vagy Kanada

Ha teljes átfogó képet nem is kaphatnak a játékosokról a szakemberek, sokat elárul a jégkorongozók technikai képzettségéről egy-egy ilyen ügyességi verseny, így egy ifjúsági olimpián akár külföldi klubok is felfigyelhetnek a tehetségekre.

"Nem tudom még, hogy mit hoz a jövő. Érdeklődők vannak, korábban meghívtak már Svájcba is egy edzőtáborba, de először szeretném megszerezni az érettségit, utána elképzelhető, hogy kihagyok egy évet, ha megfelelő ajánlat érkezik. Főleg a tengerentúlra vágyom, egy amerikai vagy egy kanadai csapatnál szívesen kipróbálnám magam, a lényeg, hogy olyan helyen hokizzak, ahol nagy hagyománya van ennek a sportnak, és sokat tudok fejlődni."

Gasparicsra addig még komoly feladatok várnak, hiszen a magyar szövetség benevezte a válogatottat a 2014-es szocsi olimpia novemberben esedékes előselejtezőjére, amelynek győztese vehet részt a jövő februári, közvetlen selejtezőn. A nőknél nyolc csapat kvalifikálja magát a játékokra.