Vágólapra másolva!
Izland ellen elszenvedte első vereségét az Európa-bajnokságon a magyar férfikézilabda-válogatott, amelynek így is a saját kezében van a sorsa, két győzelemmel még elődöntős lehet. Fazekas Nándor, a válogatott kapusa szerint nem gondolták, hogy ilyen hamar jönni fog a pofon, de éppen jókor jött. Úgy véli, ha összeáll a játék, a magyarok iszonyatosan erősek, és bárkit meg tudnak verni.

A magyar válogatott magasra tette a mércét azzal, hogy az Eb legkeményebb csoportjából - amelyben az oroszok, a spanyolok és a franciák voltak az ellenfelek - veretlenül jutott a középdöntőbe. Éppen ezért volt fájdalmas, hogy a középdöntő első fordulójában Izland ellen nem a korábbi arcát mutatta a csapat, és végül hatgólos vereséget szenvedett az északiaktól, akik a tavalyi, svédországi vébén is hattal verték Mocsai Lajos csapatát.

"Rossz visszagondolni az Izland elleni meccsre, mert nagyon jól kezdtük az Eb-t, és nem gondoltuk, hogy ilyen hamar jön a pofon. Igaz, pont jókor jött, hiszen egy olyan csapattól kaptunk ki, amely pont nélkül állt a középdöntős csoportunkban. Szerencsére még a saját kezünkben van a sorsunk, remélem, hogy ez a vereség volt a holtpont, ahonnan fel tudunk állni, és a szlovénok ellen ismét bizonyítani tudjuk, hogy nagy csapat vagyunk" - nyilatkozta az [origo]-nak Fazekas Nándor, a magyar csapat kapusa.

Mocsai azt nyilatkozta, már a meccs előtt észrevette a játékosain, hogy nincs meg bennük az a dinamika, amelyet korábban láthattunk. Fazekas ehhez annyit tett hozzá - kiemelve, hogy nem akarja erre fogni a vereséget -, hogy a csoportkörben rendre este nyolckor játszottak, Izland ellen pedig négykor, és csak egy nap volt az átállásra, emiatt fásult volt a csapat. "Izland felőrölt minket, lehet, akkor sem lett volna esélyünk, ha velük is este játszunk, de azért nem bánjuk, hogy kedden, a szlovénok ellen visszatérünk az esti időponthoz" - tekintett előre a következő feladatra a franciák elleni meccs legjobbja.

Elismerte, meglepő volt, hogy a főleg lerohanásokkal operáló izlandiak a felállt fal ellen is kreatívan és eredményesen támadtak, pedig a magyar csapatnak az összeszedett védekezés volt egyik legfőbb erénye. Most a védekezés sem állt össze, de nemcsak hátul, elöl is gondok voltak, ez mutatja, hogy hullámvölgyben volt a csapat. Fazekas amondó, kár rágódni a vereségen, gyorsan túl kell tennie magát a csapatnak a vasárnap történteken.

Forrás: AFP/Franck Fife

Persze a tanulságokat érdemes levonni, hiszen az izlandiak ellen is voltak olyan helyzetek, amelyek döntően befolyásolták a meccs alakulását, 6-4-es magyar vezetésnél például egy rövid ideig kettős emberelőnyben támadhatott a válogatott, majd maradt több mint másfél perc, mégis csak az ellenfél szerzett gólt ebben az időszakba, és innentől kezdve már nem is vezettünk.

Fazekas a meccs után a sportnapilapnak azt mondta, az izlandiak kapusa az előző három meccsen alig fogott meg lövést, most pedig lehúzta a rolót, pedig a statisztika azt mutatja, a két kapus szinte egyformán teljesített, Fazekas huszonhét, Gustavsson 28 százalékkal védett (a magyar cserekapus, Mikler negyvenhárommal), vagyis elvileg nem ezen múlt. Vagy mégis? "Izlandi szempontból jó ütemben mutatta be a védéseket, mindig pont akkor, amikor mi lelkileg össze voltunk törve" - értékelte Fazekas kollégája teljesítményét.

Izlandi vélemények a győzelem után
Alexander Pettersson: "Úgy mentünk neki a meccsnek, hogy nincs vesztenivalónk, de nem változtattunk a taktikán. Sokat jelentett, hogy a kapusunk jobban védett, mint a csoportmeccseken, ez volt az egyik titka a győzelmünknek."

Aron Palmarsson: "A csoportkört magunk mögött hagytuk, és a középdöntőt úgy kezeltük, mint egy teljesen különálló tornát. Saját magunkra koncentráltunk, és nem az ellenfélre. Björgvin Gustavsson szuper volt a kapuban."

Gudmundur Gudmundsson szövetségi kapitány: "Nagyon jó mérkőzést játszottunk a magyarokkal, és büszke vagyok a játékosaimra. A magyar csapat nagyon hatékony volt a tornán, és szerettük volna megállítani a támadásaikat. Az egész meccsen jól védekeztünk, ezt bizonyítja a 21 kapott gól. Boldog vagyok az eredmény miatt. Eddig sem játszottunk rosszul, de nem tudtunk nyerni nagy csapat ellen."




"Nem lehet konkrétan megmondani, százalékban mennyit tesz hozzá egy kapus teljesítményéhez az előtte dolgozó védőfal, mert vannak olyan meccsek, hogy az ember elkapja a fonalat, és a ziccereket is védi, máskor meg hiába blokkolnak a társak, a megpattanó lövések is bemennek. Nagyon fontos a kapus és a védők közti összhang, nekem is könnyebb spekulálni, ha egy ellenfélről megbeszéljük, milyen helyzetekben lövetjük meg. A franciák ellen nagyon jól összeállt a védekezés, és nekem is sikerült bravúrokat hoznom, Izland ellen nem volt százszázalékos, amit hátul nyújtottunk, de nem vagyok elégedetlen. Büszke vagyok arra, hogy ennek a válogatottnak a tagja lehetek, nagyon együtt van a csapat, és senki nem mutogat a másikra egy vereség után sem".

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Mocsai kapitány úgy döntött, a szabadnap a regenerációé, hétfőn így csak egy esti edzés és egy csapatösszetartó jellegű pizzázás szerepel a programban, és a pihenésé a főszerep. Persze a videózás most sem marad el, hiszen a szlovénok elleni meccsen győznie kellene Császáréknak az elődöntős álmok életben tartásához.

"A nagy kérdés az, melyik arcunkat mutatjuk, hogy fejben fel tudunk-e készülni a feladatra, és le tudjuk-e győzni a fáradtságot. Ha ez megy, és jönnek az indításgólok, valamint összeáll a védekezés, akkor iszonyatosan erősek vagyunk, és bárkit meg tudunk verni" - mondta Fazekas. A veszprémi kapus szerint a szlovénok stílusára nem lehet mondani, hogy jobban feküdne nekünk, mint a kőkemény izlandiaké, mivel "egy az egy ellen brutálisak, nincs magas játékosuk, nem lövik át a falat, de gyors a lábuk, és gyorsan indulnak. Nagyon oda kell figyelni, ugyanolyan kemény meccs lesz, mint az eddigiek".

A középdöntőbeli csoportállás:
1. Spanyolország 5 pont
2. Horvátország 4
3. Magyarország 3
4. Izland 2 (88-86)
5. Szlovénia 2 (89-91)
6. Franciaország 2 (77-81)

A csoport további programja:
kedd:
Spanyolország - Izland 16.10
Horvátország - Franciaország 18.10
Magyarország - Szlovénia 20.10

szerda:
Franciaország - Izland 16.10
Spanyolország - Szlovénia 18.10
Magyarország - Horvátország 20.10

A csoportkörből hozott eredmények:
Spanyolország - Franciaország 29-26
Horvátország - Izland 31-29
Horvátország - Szlovénia 31-29
Magyarország - Spanyolország 24-24
Szlovénia - Izland 34-32
Magyarország - Franciaország 26-23