Vágólapra másolva!
Bár az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül, itthon még mindig mostohán kezelik, és gyakran lenézik a női jégkorongot. Pedig az U18-as válogatott hatalmas bravúr kapujában áll, a világ legjobb nyolc csapata közé kerülhet, ha a rendes játékidőben megnyeri a házigazda norvégok elleni meccset kedd este. A lányok nagy többsége a fiúk között is játszik, de nagy kérdés, mi lesz velük, ha a fizikai különbségek miatt már nem tudnak köztük fejlődni.

Elverte Norvégiát, világelitben a válogatott

Hatalmas siker kapujában van a magyar U18-as nőijégkorong-válogatott, amelynek egy rendes játékidőben győzelemre van szüksége ahhoz, hogy olyan magasságokba kerüljön, ahol magyar női csapat még nem járt, és férfi is igen ritkán.

Ha a norvégiai Tromsöben rendezett divízió I-es vébén a házigazdát legyőzik Gömöri Csaba tanítványai, akkor a magyar ifjúsági válogatott a világ nyolc legjobb csapata közé, azaz az A csoportba kerül.

Gömöri 2009-ben döntött úgy, hogy feltámasztja poraiból a női válogatottat, amely előtte másfél évig nem is létezett, és még ugyanebben az évben döntés született arról is, hogy az U18-as korosztálynak is lesz válogatottja. Be is indult egy utánpótlásprogram, amely mögé a Magyar Jégkorong Szövetség is odaállt.

Rommá verték az ellenfeleket

Gömöri Buzás Norberttel együtt az U18-asokat és a felnőtt válogatottat párhuzamosan irányította, utóbbival tavaly bronzéremig jutottak a divízió III-as vébén, amelyben hat 1993-as születésű hokis szerepelt. A zömében 15-16 éves lányokból álló U18-as csapat először játszik korosztályos vébén, ahova egy selejtezőn keresztül vezetett az út. Az olaszországi Asiagóban rendezett tornán lehengerlő teljesítményt nyújtott a csapat, 38-3-as gólkülönbséggel tudta le a Kína, Nagy-Britannia, Kazahsztán, Franciaország és Olaszország elleni meccseket.

Forrás: Huszák Alexandra
Együtt a csapat a sikerrel megvívott selejtező után

"Amikor Asiagóban az első helyen végeztünk, sokan mondták, meglepetés volt nekik, hogy a magyarok ilyen jól szerepeltek. Csak nektek, gondoltam magamban, mivel én tisztában voltam vele, mire képes a csapat, de csendben készültünk, nem akartunk nagy felhajtást magunk körül. Norvégiába azzal a céllal jöttünk, hogy jó lenne érmet szerezni, az, hogy három kör után mi állunk az élen, minden várakozást felülmúl" - mondta az [origo]-nak Gömöri.

"Egy kicsit még kell melózni, és akkor bármi lehet"

Norvégiában előbb a tavalyi divízió I-es bronzérmes osztrákokat 4-3-ra, majd a tavalyi ezüstérmes szlovákokat 7-0-ra győzték le a lányok, akik az A csoportból kieső Japán ellen bizonyították a tartásukat: kétszer is felálltak hátrányból, majd büntetőkkel behúzták a meccset. A hátralévő két meccs közül ha a kedd esti, norvégok ellenit is megnyeri a csapat a 60 perc alatt, megvan a feljutás. A házigazdák Gömöri szerint kulturáltabb és taktikusabb hokit játszanak, mint a japánok, akiknek egyszerűbb a stílusuk, és a gyorsaságuk a legfőbb fegyverük. A norvégok egyébként kikaptak 3-1-re Japántól, három meccs után a magyarok nyolc, Japán hét, Ausztria és Norvégia hat-hat ponttal áll.

A szövetségi kapitány jól ismeri a lányokat, hiszen a legtöbbjükkel évek óta együtt dolgozik, de azt mondta, nem látja rajtuk, hogy a történelmi lehetőséggel kecsegtető meccs előtt agyonizgulnák magukat. "Ezek a lányok nem olyanok, nem is érzik még a súlyát, hogy mit érhetnek el, a legtöbbjük még nagyon fiatal volt, amikor Ocskayék feljutottak az A csoportba. Most nagyon együtt van a csapat, alázatosak és jó fejek a lányok, és kellően higgadtak is, Japán ellen kétszer is vezetett az ellenfél, de mégsem roppantak meg, és a büntetőknél sem remegett meg a kéz. A női válogatottaknál más sportágban már láttuk, hogy elbotlottak a nagy lehetőség küszöbén, most mi is eljutottunk ide, egy kicsit még kell melózni, és akkor bármi lehet" - tekintett előre Gömöri. A japánok elleni győzelem jelentőségét szerinte mutatja, hogy míg az ázsiai országban csak igazolt női hokisból több mint 2200 van, nálunk az összes jégkorongozó létszáma tesz ki ennyit, és abból kevesebb mint 200 a női játékos.

Huszák Alexandra látványos összjáték után ütött gólt a szlovákoknak:


Nappali éjszakák és szén-monoxid-mérgezés

A vébé pont- és góllövőlistáját vezető Huszák Alexandra azt mondta, kicsit azért izgulnak a döntőnek beillő meccs előtt, de hozzátette, mindent megtesznek majd a győzelemért, és biztos benne, hogy akarati tényezőkben jobbak lesznek ellenfelüknél. Huszák a kedd délelőtti edzést kihagyta, egy hónappal ezelőtt ugyanis részleges oldalszalag-szakadást szenvedett, de mindenképpen játszani szeretne a norvégok ellen. "Senki nem hitte, hogy ilyenre képesek vagyunk, nagyon nagy bravúr lenne a feljutás, és szeretnénk megmutatni mindenkinek, hogy igenis létezik a sokszor lesajnált női hoki."

A csapatnak nemcsak azzal kellett megbarátkoznia, hogy az északi sarkkörön túl fekvő Tromsöben délután kettőkor már álmosító sötét van, hanem egy nem várt nehézséggel is meg kellett küzdenie, a jégfelújításnál használt rolbából kiáramló gáz miatt ugyanis többen enyhe szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. Ez a probléma nemcsak a magyarnál, hanem az összes csapatnál jelentkezett, így végül a szervezők több száz kilométerről hozattak egy másik rolbát, és a rosszullétek miatt beiktattak egy plusz szünnapot.

A magyar válogatott eddigi meccsei a norvégiai vébén:
Magyarország - Ausztria 4-3
Magyarország - Szlovákia 7-0
Magyarország - Japán 3-2 - büntetőkkel

Az állás:
1. Magyarország 8 pont/3 mérkőzés
2. Ausztria 8/4
3. Japán 8/4
4. Norvégia 6/3
5. Nagy-Britannia 0/3
6. Szlovákia 0/3

A hátralévő mérkőzések menetrendje:
kedd:
Szlovákia - Nagy-Britannia 16.00
Norvégia - Magyarország 19.30

szerda:
Magyarország - Nagy-Britannia 12.30
Japán - Szlovákia 16.00
Ausztria - Norvégia 19.30


Balett helyett hoki


A norvégiai vébén szereplő huszonkettes keret húsz mezőnyjátékosa közül szinte mindenki játszik a női csapata mellett a fiúk között is, ami kulcskérdés a fejlődésük szempontjából. "Három-négy olyan fiúcsapat van, amelyben négy-öt lány is játszik, és az figyelhető meg, hogy amint kikerülnek a fiúk közül, egy-két évig stagnál a tudásuk, aztán visszaesik, beleszürkülnek a női mezőnybe, lassabb lesz a játékuk" - nyilatkozta a tavalyi vébé után Gömöri. A Tromsöben szereplő csapatból Huszák és Gasparics Fanni a velük egykorúak, azaz az ifik között játszik a fiúknál, és egyáltalán nem lógnak ki, előbbi öt meccsen három pontot, utóbbi négy meccsen két pontot szerzett. Huszák a fiatalabbak között, a serdülőknél is játszik, és ott jelenleg több pontot jegyez, mint fiú csapattársai.

"Eleve a fiúk között kezdtem a jégkorongozni, a lányok között csak három-négy év múlva játszottam, de jobban is szeretek a fiúknál játszani, mert ez keményebb, több az ütközés, és az sem zavar, hogy az ütközések kilencven százalékánál én huppanok a jégre" - nyilatkozta Huszák, aki azt mondta, hogy a balett helyett választotta a hokit. "Vannak olyan ellenfelek, akik jobban vigyáznak rám, nem darálnak le, de van, ahol ugyanúgy tekintenek rám, mint a fiúkra, nem tesznek velem sem kivételt. Előfordul néha olyan, hogy kapok egy-egy csipkelődő megjegyzést, hogy lány létemre megint gólt lőttem a fiúk ellen, de ezt inkább poénkodásnak tekintem."

Forrás: Huszák Alexandra
Huszák ünnepli a briteknek lőtt gólját Asiagóban

A jelenlegi szabályok szerint az ifjúsági korú lányok a serdülő fiúk között, a serdülőkorú lányok pedig a kölyökbajnokságban játszhatnak, és erre nemcsak a fejlődés, hanem a meccsterhelés miatt is szükségük van, a női bajnokságban ugyanis csak három csapat, az FTC, a Bp. Stars és a MAC szerepel. Általában 16 éves korig szoktak a lányok a fiúk között játszani, utána már a fizikai különbségek miatt sérülésveszélyes lenne, de Huszákék példája mutatja, van, aki vállalja a kihívást. Szabály ugyanis nem tiltja, csak a játékos, az edzők és a szülők döntésén múlik.

A magyar női ifjúsági válogatott játékoskerete:
kapusok: Németh Anikó (1996, FTC/Erzsébeti Farkasok), Csató Viktória (1995, Bp. Stars).
hátvédek: Köles Kata (1996, MAC), Kocsondi Nóra (1994, MAC/Erzsébeti Farkasok), Kiss-Simon Franciska (1995, Bp. Stars), Molnár Mónika (1995, Bp. Stars), Németh Bernadett (1996, FTC/Erzsébeti Farkasok), Tóth Enikő (1996, Sarisanka Presov, SVK).
csatárok: Bikás Luca (1995, Guildford Lightning, GBR), Gasparics Fanni (1994, Bp. Stars), Horváth Tifani (1996, Bp. Stars), Huszák Alexandra (1995, Bp. Stars), Jókai-Szilágyi Kinga, Krivi Krisztina (1996, Bp. Stars), Maszlova Kátya (1994, Bp. Stars), Ungár Rebeka (1997, Bp. Stars), Kiss Andrea (1996, MAC), Medgyes Dorottya (1996, MAC), Pintér Lili (1996, MAC), Dabasi Réka (1996, MTK).




A másik lehetőség már komolyabb összefogást és súlyos anyagi áldozatokat igényel, ez az EWHL-indulás lenne. Az EWHL olyan nemzetközi liga, amelyben három osztrák, egy fehérorosz és egy szlovák csapat mellett a holland válogatott szerepel. Gömöri szerint ez rendkívül hasznos lenne a magyar női hokinak, de a szövetségnek, a szülőknek és a lányoknak is megterhelő lenne anyagilag a feltételek megteremtése.

Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára is egyetértett abban, hogy az EWHL szakmailag nagyon jó megoldás lenne, de mivel a szponzorok nem csak a magyar női hokiban, a nemzetköziben sem tapossák egymás sarkát, így komoly problémát okoz az induláshoz szükséges pénz, évi 20-30 millió forint összegereblyézése. Kovács abban bízik, mivel a mostani siker egy csendes időszakban születhet meg, jobban ráirányíthatja a figyelmet a csapatra, és összehozhat mindenkit, akinek fontos ez a sportág. A szövetség a társasági-adókedvezmény révén befolyt pénzből több mint négymillió forinttal járult hozzá a csapat norvégiai útjához, és a tavalyi ausztráliai felnőttvébénél is besegített, amelyre a játékosok is gyűjtöttek pénzt.

A verekedés ritka

A nőknél tilos a testjáték, persze a palánkharcot és a lökdösődést ritkán fújják le a bírók, a komoly bodicseket viszont kiállítással büntetik. Néha ugyan elcsattan egy-egy pofon, de a verekedés ritkaságnak számít, zrikálás és beszólogatás ellenben előfordul. A nők rácsos fejvédőben játszanak, és a védőfelszerelések között a mellvédő és a szuszpenzor is megtalálható.


Mostohagyerek a női hoki


A szövetségi kapitány, a játékos és a főtitkár is azt mondja, a női hokit itthon még mindig mostohán kezelik, éppen ezért hatalmas lehetőség ez a mostani vébé, hogy a sportág megítélésén változtatni lehessen. "Ha sikerül a feljutás, annak lesz visszhangja, de ezt nekünk kell megcsinálnunk, el kell mennünk az emberekhez, elmesélni nekik, mit értünk el, meg kell alapozni, hogy felfigyeljenek ránk. Biztos lesz olyan, aki majd párhuzamot von Szapporó és a mi sikerünk között, de hozzáteszi, ez csak női hoki. Mi azonban megszoktuk, hogy sokszor így kezelik. Pedig a sportág egyre jobban fejlődik, és abban reménykedem, hogy idővel eljuthat oda megbecsülés terén, mint a női kézilabda, ahol szintén elmondják, hogy a nők nem lőnek olyan erőset, mint a férfiak, de telt ház előtt mennek a világversenyek" - mondta Gömöri.

Kovács Zoltán szerint Magyarországon az elmúlt tíz évben nagyon átalakult a gondolkodás, korábban szinte vadászni kellett az edzőket a női válogatott élére, és voltak, akik egyfajta büntetésként fogták fel, ha nőkkel kellett dolgozniuk. Manapság viszont szívesen vállalják, szinte verseny van közöttük a feladatért, és sok kvalifikált edző dolgozik a nőknél, olyanok is, akik korábban fiúkkal foglalkoztak. "A mostani siker azoknak az agyát is átformálhatja, akik nem szívesen foglalkoztatnak lányokat a saját csapatukban, talán egy ekkora eredmény után majd nem mondják azt, hogy a lányok ne jöjjenek hokizni".