Vágólapra másolva!
Megalapozott éremeséllyel vág neki mindkét magyar vízilabda-válogatott a hétfőn kezdődő hollandiai Európa-bajnokságnak. A nők számára külön tétet jelent, hogy az Eb első öt helyezettje indulhat az áprilisi, olimpiai kvalifikációs torna mezőnyében.

A férfiválogatott a sportág legeredményesebb csapata, amely a kilenc olimpiai bajnoki címen túl azzal is büszkélkedhet, hogy Eb-aranyakból szintén a legtöbbet szerezve 12 elsőségnél tart, bár a legutóbbi Európa-bajnokságon lemaradt a dobogóról.

Egészen pontosan a Kemény Dénes irányította gárda a negyedik lett 2010-ben, Zágrábban, s éppenséggel a másfél évtizede tartó, amúgy igen eredményes Kemény-éra kezdeti csúcssikerei - az 1997-es és 1999-es arany - óta nem tudott Eb-t nyerni: 2001-ben, 2003-ban és 2008-ban bronz, 2006-ban pedig ezüst volt teljesítménye jutalma.

Persze meg is lehet fordítani a tételt: mióta Kemény a szövetségi kapitány, mindig dobogón végzett a válogatott - leszámítva a tavalyelőtti Eb-t. A válogatott Eindhovenben olyan összetételben száll vízbe, amely komoly éremesélyeket ígér, főleg, ha a sérültek, a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter, az egyszeres olimpiai bajnok Steinmetz Ádám, valamint utóbbi centerpárja, Hárai Balázs, felépülnek a rajtra.

Kásás Tamás visszatérése mellett a közelmúlt történései szintúgy bizakodóvá tehetik a csapatot és híveit, hiszen rövidke közös készülés után is megnyerték Madarasék a múlt heti székesfehérvári Volvo-kupát, a világbajnoki címvédő - nem mellékesen eindhoveni Eb-csoporttárs - olaszokat is legyőzve.

A nőknél a 2010-es Eb szintén rossz emlék: az akkori gárda csak ötödik lett, de azóta alapos átalakításon esett át a válogatott, amely nem csupán megfiatalodott, de az Eb előtti felkészülési tornákon fokozatosan javulva a végén már kifejezetten remekelt. A decemberi Kanada-kupa negyedik helyét követően az elmúlt hét végén úgy végzett az élen a görögországi Thetisz-kupán Merész András együttese, hogy megverte az olaszokat, továbbá az aktuális világbajnok görögöket és az Európa-bajnok oroszokat is.

Ráadásul a magyar csapat valóban jó ideje adós kiugró Eb-eredménnyel, hiszen az eddigi 10 Európa-bajnoki érem (2 arany, 5 ezüst, 3 bronz) közül a legfényesebb siker nagyon régen, még 1991-ben és 2001-ben született. Legutóbb 2008-ban álltak dobogón a magyarok, amikor is a harmadikok lettek a 2008-as, málagai Eb-n.

Ráadásul most külön tétje is van a tornának, hiszen Eindhovenből az Eb első öt helyezettje ott lehet az áprilisi, olimpiai kvalifikációs torna mezőnyében. Vagyis London felé az idei első érdemi lépést Hollandiában teheti meg a Merész-alakulat. A magyar férfiválogatott már tavaly, a sanghaji vb-n elért negyedik helyével kijutott az idei nyári olimpiára.