Vágólapra másolva!
Hétfőtől Tatán készül a magyar nőikézilabda-válogatott a németek elleni, vasárnapi világbajnoki selejtezőre. A keret debreceni játékosait előbb a klub tulajdonosa eltiltotta a szerepléstől, majd a csapat szakosztályvezetője közölte, mégis elengedik a kézilabdázókat.

Gellén András, a DVSC-Korvex tulajdonosa vasárnap éjszakai blogbejegyzésében tudatta, nem engedi pályára lépni játékosait a németek elleni sorsdöntő világbajnoki selejtezőn. Döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan nőttek a DVSC adókötelezettségei, jövőre a 200 millió forintos költségvetésből már 50-55 milliós közteherrel számolnak, arra a felvetésükre viszont semmilyen választ nem kaptak, hogy ezt kompenzálandó az állam finanszírozza a válogatottnál töltött időre szóló béreket és azok járulékait. Hozzátette: ha a kézilabdázók a szereplés mellett döntenek, akkor azonnal felbontják a szerződésüket.

A keretben Juhász Gabriella, Szabó Valéria és Bulath Anita a debreceniek játékosa, utóbbi a következő szezonban már a Veszprémet erősíti.

László Péter, a a DVSC-Korvex szakosztályvezetője a Magyar Rádiónak hétfőn este azt mondta, hogy a tulajdonos a súlyos helyzetre szerette volna felhívni a figyelmet, "de tiltásról nincs szó".

"Természetesen elengedjük a játékosokat" - fogalmazott, majd hozzátette, a játékszabályzat sem tenne lehetővé hasonló lépést, egyúttal bíznak abban, hogy az "illetékesek majd felkapják a fejüket". "Számunkra is fontos a Németország elleni mérkőzés" - szögezte le László.

Kedden 17.30-kor az osztrákok ellen zárt kapus, nem hivatalos találkozót vív az együttes, ezután csökkenti 18-ról 16 fősre a keretet Mátéfi Eszter szövetségi kapitány. A vb-selejtező első találkozója vasárnap 18.30-kor lesz Balingenben, a visszavágónak jövő szombaton Győr ad otthont 17.30-as kezdéssel.

A párharc győztese vehet részt a decemberi, olimpiai kvalifikációs brazíliai vb-n, míg a vesztes biztosan lemarad a 2012-es londoni ötkarikás játékokról.