Vágólapra másolva!
Nőikézilabda-kapitánynak nevezték ki, mégis elképzelhető, hogy a Győr kispadjára is leülhet Karl Erik Böhn. A norvég szakembert az Audi ETO szívesen látná, és bár a szövetség kitartana a főállású edző mellett, Borsos Attila elnökségi tag szerint ennek meg kell teremteni az anyagi feltételeit. Az FTC bíráló közleményét a Debrecen támogatta, abban viszont többen egyetértettek, ha végre sikerült megtalálni a női kapitányt, akkor ő ne vállaljon klubedzői munkát is.

A Ferencváros női szakosztályának elnöksége a november 18-ai, pénteki rendkívüli elnökségi ülésén úgy döntött, közleményt fogalmaz meg a sportágban zajló, "aggályosnak tartott, aktuális fejlemények" miatt.

Az írás első pontja a győri kispadra is esélyesnek tartott Karl Erik Böhn helyzetét emelte ki, kifogásolva a főállású szövetségi kapitányként megválasztott norvég szakember esetleges szerepvállalását az ETO klubcsapatánál is.

"Az FTC női kézilabda szakosztálya messzemenően egyetért Vetési Iván úrral, az MKSZ elnökével abban, hogy a női válogatott élén a kluboktól független, főállású szövetségi kapitány tevékenykedjen. Karl Erik Böhn személyében mi is részben ezért támogattuk az elnökség jelöltjét a kapitányi posztra... Elfogadhatatlannak tartanánk azonban, ha Böhn úr kapitányi munkája mellett egyúttal klubedzői feladatot is vállalna, vállalhatna, különösen, ha ez a válogatottba játékosokat adó klubok megkérdezése nélkül történne meg" - áll a közleményben.

Jeney Zsolt Ákos szakosztályelnök a sportnapilapnak úgy nyilatkozott: "A nemzeti csapat kapitánya a mi játékosainkkal is dolgozik, és ha az illető egyben klubedző, abból konfliktusok, ellentétek alakulhatnak ki."

Böhn: Győr is?

Pedig nem Böhn lenne az első szakember, aki egy időben klubedzőként és szövetségi kapitányként is dolgozna. Csík János a nyolcvanas évek elején a Vasas trénere volt, Kiss Szilárd a Dunaferr edzőjeként szerzett Eb-bronzot 2004-ben, Németh András a Ferencváros, majd a Hypo mellett dolgozott a nemzeti csapatnál, de nem volt főállású kapitány Imre Vilmos és Mátéfi Eszter sem.

Vetési még az augusztus 30-i kapitányi kinevezésnél is azt hangsúlyozta, olyan kapitányt kerestek, aki hosszú távra és főállásban vállalja a felkérést.

Ezt erősítette meg Kelecsényi Ernő, a Győri Audi ETO elnöke is a Nemzeti Sport csütörtöki számában: "A magyar szövetség elnökségi tagja is vagyok, márpedig a szövetség azt az elvet képviseli, hogy a felnőtt nemzeti csapatok mellett főállású szövetségi kapitány dolgozzon, ennek ellenére nem tudom határozottan kijelenteni, hogy nem Karl Erik Böhn lesz az ETO vezetőedzője."

Egy nappal később a Kisalföldnek viszont már csak annyit jegyzett meg: "Böhnnel kapcsolatban csak ismételni tudom magamat: a magyar szövetség elnökségi tagjaként magam is azt támogattam, hogy főállású legyen a kapitány."

Az [origo] megkeresésére csupán annyit üzent, mivel a Fradi közleményének nem a Győri ETO a megszólítottja, reagálni sem kíván rá.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Borsos Attila, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja azt mondja, nem látta Böhn szerződését, nem tud arról, hogy abban szerepelne kizárólagosságról szóló kitétel. "A sportban tudjuk, hogy minden szerződésből van kiút így vagy úgy, nem lehet senkit rabszolgaként kezelni. Karl Erikre hosszú távon számítunk, de ha a Győr szerdán úgy dönt, vele képzelné el a folytatást, akkor végig kell gondolni a helyzetet. Első a válogatott, de a szövetségnek az is érdeke, hogy a magyar bajnok az európai kupaporondon is jól szerepeljen."

Borsos szerint abban Vetési Iván elnök és az MKSZ-elnökség is egyetért, hogy főállású edzőre van szükség, nemcsak a felnőtt, de az utánpótlás-válogatottak mellett is, ennek azonban meg kell teremteni az anyagi feltételeit. "2011-re is jelentős deficittel vettük át a szövetséget, és most zajlik a jövő évi költségvetés tervezése" - tette hozzá.

Gellén egyetért a Fradival

A ferencvárosi írásra egyedül a Debrecen reagált, a klub többségi tulajdonosa, Gellén András elmondta, a DVSC Kézilabda Kft. vezetősége teljes mértékben egyetért a fővárosi csapattal.

A Böhn-jelenséggel kapcsolatban azt mondta, egy szűk menedzserréteg osztja az észt Győrben, egyszerűen saját embereiket akarják pozícióhoz juttatni.

"Úgy gondolom, ha Karl Erik Böhn úgy vállalta a munkát, hogy főállású kapitány lesz, akkor a gondolatában se forduljon meg, hogy leüljön a Győr kispadjára" - vélekedett az [origo] megkeresésére a sportvezető.

Két Győr az élvonalban?

A közlemény még két témában foglalt állást, például tiltakozott az ellen, hogy egy klub két csapatot indíthasson a női NB I-ben. A jelenlegi szabályozás ezt nem engedi, a szövetség válaszközleménye szerint "ez a kérdés jelenleg egyetlen szakmai fórumnál sincs napirenden".

Gellén szerint a közlemény ezen része a megelőzést szolgálja, hiszen félő, ha a szövetség egyszer áldását adja a Győr I és a Győr II élvonalbeli részvételére, akkor átjárás lenne a klubok játékoskeretei között.

Úgy tudjuk, a Győr korábban többször próbálta elérni, ha másodosztályú együttese megnyeri a bajnokságot, az élvonalban két csapattal folytathassa. Jelenleg a Győr II százszázalékos teljesítménnyel áll az élen, azaz a következő szezonra meglenne a plusz induláshoz a jogosultság. Ehhez azonban változtatni kellene a szabályokon - kérdés, sikerül-e, és ha igen, ez milyen lavinát indítana el.

"Össze kell fogniuk a kluboknak, mert a liga semmit sem tud tenni" - tette hozzá Gellén, aki szerint ő sokkal sarkosabban fogalmazott tavasszal a világbajnoki selejtezők előtt, mint most a Fradi.

Gellén akkor azt mondta, nem engedi pályára lépni játékosait a németek elleni oda-visszavágón. Döntését azzal indokolta, hogy folyamatosan nőttek a DVSC adókötelezettségei, a 200 millió forintos költségvetésből már 50-55 milliós közteherrel számolnak, arra a felvetésükre viszont semmilyen választ nem kaptak, hogy ezt kompenzálandó az állam finanszírozza a válogatottnál töltött időre szóló béreket és azok járulékait. Hozzátette, hogy ha a kézilabdázók a szereplés mellett döntenek, akkor azonnal felbontják a szerződésüket. Később visszakozott, és jelezte, csak a súlyos helyzetre szerette volna felhívni a figyelmet.

"A Fradi közleményében a válogatottban való szereplés megtiltásának csak halvány lehetőségét villantja fel" - mondta.

A versenykiírás egyik pontja szerint, ha egy csapat nem engedi el játékosát a nemzeti csapatba, akkor nemcsak büntetést kap, de a következő szezonban nem is indulhat a bajnokságban. Valószínűleg emiatt hátrált meg május végén a debreceni sportvezető, és emiatt életszerűtlen a Ferencváros burkolt fenyegetése is, miszerint "nem kényszerülünk abba a roppant sajnálatos helyzetbe, hogy mérlegelnünk kelljen a ferencvárosi játékosok válogatottbeli szerepvállalásának lehetőségeit."

"Egy ilyen írás manipulálja a közvéleményt"

A közlemény aggályosnak minősíti azt is, hogy Böhn esetleges klubedzői kinevezésével mindhárom, a világversenyeken induló válogatottat győri kötődésű szakember irányítaná, miután a múlt héten - az edzőbizottság beterjesztett javaslatát figyelmen kívül hagyva - a Győrhöz tartozó edzők kerültek a két utánpótláscsapat élére.

Információnk szerint a legutóbbi ligaülésen Hemela Zsolt, a Ferencváros ügyvezetője felvetette, az ilyen döntésekről nem informális csatornákon keresztül kellene tudomást szerezni. A liga vezetése vállalta, ezt a kérést tolmácsolja az elnökség felé.

Borsos Attila szerint a korosztályos válogatottak élére történő kinevezések egyelőre ideiglenes jellegűek. "Egészen addig, amíg nem lesz meg a feltétele a főállású szakemberek alkalmazására" - mondta, hozzátéve, összességben nagyon meglepődött a Fradi lépésén, hiszen a sajtóban történő üzengetés helyett jobb megbeszélni a problémákat.

Ezt mondta az [origo]-nak egy, a neve elhallgatását kérő klubvezető is: "Meg kellett volna várni az elnökség következő ülését, a problémákat más fórumokon kell elmondani, egy ilyen írás egyszerűen manipulálja a közvéleményt."

Szerinte a Böhn-ügy is butaság. "Ha végre megvan a kapitány, akinek mindenki örül, akkor egyértelmű: ez a főállása, és ne legyen klubedző."

Gellén viszont úgy gondolja, azonnali lépésre lenne szükség.

"Tenni kell valamit a győri hegemónia ellen. Nem tudjuk úgy elengedni játékosainkat a korosztályos válogatottakba, hogy ne duruzsolják tele a fülüket. Arra nem gondolnak, hogy ezek még kislányok, hogy nekik lelkük van" - mondta, célozva arra, hogy az utánpótlásban dolgozó győri szakemberek szívesen látnák a legtöbb tehetséget a saját klubjukban.