Vágólapra másolva!
Elmarad a hétfő esti Vasas-Honvéd bajnoki férfivízilabda-mérkőzés, mivel a Honvéd játékosai a tbiliszi Eurokupa-selejtezőről valószínűleg vérhasfertőzéssel tértek haza. Gergely István csapatkapitány attól tart, hogy karanténba kell zárni a pólósokat.

A pólóválogatott hivatalos weboldala szerint a Honvéd játékosai másodszor játszottak a grúziai Tbilisziben, és csakúgy, mint tavaly, idén sem úszták meg betegség nélkül. A Honvéd játékosai - akik múlt héten csoportelsők lettek az Eurokupa tbiliszi selejtezőtornáján - azzal védekeztek a betegségek ellen, hogy alig ettek valamit az ún. hivatalos étkezéseken, és pálinkát is vittek magukkal, hogy fertőtlenítsék a gyomrukat. Ennek ellenére többen megbetegedtek, és már egy hete itthon van a csapat, de a játékosok egy része még most is érzi a betegség következményeit.

A Honvéddal egy szállodában laktak a hollandok, akik ki sem tudtak állni az utolsó tbiliszi meccsükre, mert gyakorlatilag nem maradt egészséges játékosuk. Hollandiában elkészültek a tenyészetek, és megállapították, hogy a vízilabdázók vérhasfertőzést kaptak.

Az Európai Unión belüli kötelező információszolgáltatás jóvoltából a magyar hatóságok vasárnap szereztek tudomást arról, ami a hollandokkal történt, így az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) képviselői megjelentek a Honvéd vasárnap esti edzésén a Kőér utcában. A szolgálat munkatársai közölték, hogy hétfőn reggel mindegyik Tbilisziben járt pólósnak székletmintát kell adnia.

Ezzel eldőlt, hogy nem rendezik meg a hétfő estére tervezett Vasas-Honvéd mérkőzést (a fertőzés gyanúját a pólócsapat közölte a szövetséggel), de veszélybe kerülhet a jövő hét végi, budapesti Eurokupa-torna is. Ugyanis ahhoz, hogy a betegeket gyógyultnak nyilvánítsák, egymás után két negatív székletmintát kell produkálnia mindenkinek.

Gergely István, a Honvéd csapatkapitánya szerint a magyar pólósoknak valószínűleg ugyanaz a bajuk, mint a hollandoknak, mivel egy szállodában volt a két együttes. A kapus szerint a legrosszabbul Kovács Róbert volt, Tbilisziben már hárman-négyen lázasak voltak, pedig ennek a betegségnek két hét is lehet a lappangási ideje. Gergely hozzátette: A hollandoknál már bebizonyosodott, hogy vérhassal fertőzödtek: "Közülük hárman benn is vannak még a kórházban. Ők kevésbé bírják, nyugatabbra vannak, mint mi, valószínűleg ezért jártak rosszabbul."

A VLV.hu-nak az olimpiai bajnok elmondta: "Mi tavaly más szállodában voltunk, ott is ugyanez történt, és kértük is, hogy ha lehet, ne kelljen visszamenni. Visszaküldtek. Most, idén ugyanaz történt, mint tavaly, sőt még sokkal rosszabb a helyzet. Mindegy, hogy hány csillagos a szálloda, ugyanazt kapod el, hiába vigyázol. Nem örülök, mert szerettük volna a Vasas elleni meccset a héten lejátszani. Ez mindenképp jó lett volna a hétvégi meccsek miatt is, hogy végre egy nagyon erős csapattal tudjunk játszani. Nem tudjuk, hogy mi történik, ha pozitív lesz az eredmény. Most akkor karanténba zárnak minket?"