Vágólapra másolva!
Amit várni lehetett, bekövetkezett: David Stern, az NBA főigazgatója bejelentette, hogy az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság 2011/2012-es idénye legalább két héttel rövidebb lesz az elhúzódó bérvita miatt.

A klubtulajdonosok és a játékosok képviselői sokadik próbálkozásra sem tudtak megegyezni, David Stern, a liga főigazgatója ezután döntött úgy, hogy törli az idény első két hetét. "Nagyon messze vannak az álláspontok, egy szakadék tátong a két fél elképzelései között" - nyilatkozta Stern.

Utoljára az 1998/99-es idényben történt hasonló, akkor a 82 helyett csak 50 meccset játszottak a csapatok az alapszakaszban. A liga működését szabályozó kollektív szerződés június 30-án járt le, azóta az úgynevezett lockout van érvényben. Ez azt jelenti, hogy a klubtulajdonosok kizárták a ligából a játékosokat, akik még az edzőterembe se mehetnek be.

A vita tárgyát az képezi, hogy a tulajdonosok a játékosok fizetését és a klubok bérmaximumát is csökkentenék, valamint rögzítenék a szerződések maximális időtartamát. Számítások szerint minden egyes elmaradt hónappal 350 millió dollárt vesztenek a játékosok, a kluboknak pedig az első két hét törlése is több százmilliós veszteséget jelent.