Vágólapra másolva!
Nem döntött még arról Mocsai Lajos, a magyar férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, hogy mikortól számít Pérez Carlos szolgálataira. A 40. életévében járó veszprémi átlövő így egyelőre nem utazik Svédországba. A csapat pihenéssel, délután pedig edzéssel és taktikai megbeszéléssel, valamint videózással töltötte szabad vasárnapját az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A magyar csapat egy kemény, izgalmas mérkőzésen van túl, és több játékosból is sokat kivett a norvégok elleni 26-23-as szombati siker. Mocsai Lajos szövetségi kapitány és stábja a vasárnap délelőttöt videózással töltötte, kora délután pedig hullámvasúthoz hasonló pályán edzett Linköpingben.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány a tréning után elmondta: a csarnokban két napja még jégkorong-mérkőzés volt, a jégre szombaton fektették le a kézilabdához használatos borítást, de a lemezek még nem feküdtek fel pontosan, hullámos volt, és emiatt kissé furcsa érzésük volt a játékosoknak.

"Mindenki abban bízik, hogy hétfőre maximálisan rendben lesz a pálya. A csoport hátralévő összes meccsét ugyanis már ebben a csarnokban rendezik" - jegyezte meg a szakvezető. Kiemelte: a norvégok elleni szombati, norrköpingi találkozó után sincs sérült a keretben, mindenki motivált, és a vasárnapi hatvan perces edzésen jól mozgott.

"Délelőtt kielemeztük a következő ellenfelünk, a brazilok játékát, és ennek megfelelő edzést tartottunk. A brazilok magasak, ruganyosak, kreatívak, támadásban a modern kézilabdázás minden elemét fel tudják mutatni, ugyanakkor a védekezés nem az erősségük" - nyilatkozta Mocsai Lajos.

A csoportban egyedül az olimpiai ezüstérmes, és a nyitónapon a magyarokat 32-26-ra legyőző Izland százszázalékos, míg a következő ellenfél, a brazil együttes még nem szerzett pontot: előbb az osztrákoktól, majd az izlandiaktól szenvedett sima vereséget.

A hatos küzdelmei eddig egy váratlan eredményt hoztak: a japánok legyőzték az osztrákokat, így aztán a magyarok számára nem is a csütörtöki, hanem a távol-keletiek elleni keddi meccs lett fontosabb. Persze addig még hétfőn le kell győzni a brazilokat.

Mocsai Lajos vasárnap délig még nem döntött arról, hogy mikor kívánja előhúzni a cilinderből a tervezett cseréjét, Pérez Carlost. A 39 éves átlövő Veszprémben készül, bőröndje összecsomagolva, és szükség esetén az első repülőgéppel útra kel. A kubai születésű játékos a klubja és a szövetség közötti megállapodás értelmében három meccsen játszhat a vb-n, és az eddigi eredmények alapján (tekintettel arra, hogy nagy valószínűség szerint nem lesz ki-ki meccs az osztrákok elleni csütörtöki összecsapás) elegendő lenne a középdöntőre hívni.

A kapitány megjegyezte: a vb-eredmények függvénye, hogy mikor hívja ki Pérezt Svédországba, nem akar kapkodni a döntéssel.

"Nem kell kalkulálni! Perez három meccsen játszhat a vb-n, és az itteni eredmény tükrében döntünk, hogy mikor vetjük be. Persze el szeretnénk kerülni, hogy egy hosszú utazással a háta mögött egyből meccset játsszon, és olyan fáradt legyen, mint mi voltunk az izlandiak ellen pénteken" - fogalmazott Mocsai.

A magyar együttes - ha nem borul a papírforma - az izlandiak elleni vereséget és a norvégok elleni győzelmet viszi magával a középdöntőbe, ahol várhatóan a címvédő, olimpiai bajnok franciák, valamint a szintén a világ közvetlen élmezőnyéhez tartozó spanyolok és németek várnak rá. Amikor ezekre a meccsekre sor kerül (jövő szombattól), akkor Pérez minden bizonnyal már a helyszínen lesz, és vár a bevetésre.

A célkitűzés a legjobb hét közé jutás, ehhez viszont a középdöntős csoportban a legjobb négy között kell zárni, vagyis két riválist meg kell előzni. A norvégokat már sikerült elkapni, de a francia, spanyol, német trióból is legalább egyet le kellene győzni, és akkor jöhet még a helyosztó.

A vb-ről az aranyérmes kijut a 2012-es londoni olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig jogot nyernek arra, hogy 2012 áprilisában egy kvalifikációs tornán kiharcolják az ötkarikás részvételt. Azok az európai csapatok, amelyek a mostani vb-n nem végeznek az elitben, azok az egy év múlva esedékes szerbiai kontinensviadalon javíthatnak.

A B csoport állása a 2. forduló után:
1. Izland 4 pont
2. Ausztria 2 (64-57)
3. Norvégia 2 (58-55)
4. Japán 2 (62-65)
5. Magyarország 2 (52-55)
6. Brazília 0

A további program (Linköping):
hétfő: Magyarország - Brazília 17.00, Norvégia - Ausztria 19.10, Izland - Japán 21.30
kedd: Japán - Magyarország 17.00, Norvégia - Brazília 19.10, Ausztria - Izland 21.30
csütörtök: Brazília - Japán 17.00, Izland - Norvégia 19.10, Ausztria - Magyarország 21.30

A vasárnapi program
A csoport, 2. forduló:
16.15: Bahrein - Németország (Kristianstad)
17.30: Tunézia - Spanyolország (Lund; tv: Sport2)
18.45: Egyiptom - Franciaország (Kristianstad)

C csoport, 2. forduló:
18.00: Ausztrália - Szerbia (Malmö)
20.00: Algéria - Horvátország (Lund)
20.15: Románia - Dánia (Malmö)