Vágólapra másolva!
A San Antonio Spurs által draftolt Hanga Ádám élete első útja a tengerentúlra szerencsés mozzanattal kezdődött, majd kissé váratlan fordulatot vett, a lazának ígérkező ismerkedést korai kelések és kemény edzések tették sűrűvé. A magyar kosárlabda-válogatott kulcsemberének óriási motivációt adnak az NBA-s csapatnál töltött napok, de egyelőre csak a spanyol csapatára, a Manresára összpontosít. A korábban az NBA-ben két idényt eltöltő Dávid Kornél szerint Hangának nagy szerencséje volt a San Antonióval, mert Magyarország nincs rajta az európai kosártérképen, így szinte lehetetlen eljutni az amerikai profi bajnokságba.

"Az indulásnál már be voltam csekkolva, amikor megjelent a reptéren az üvegablak túlsó oldalán Dávid Kornél, aki épp akkor érkezett haza Amerikából" - mesélte az [origo]-nak Hanga Ádám, akinek játékjogát júniusban foglalta le a San Antonio Spurs az NBA játékosbörzéjén. "Csak köszönni tudtunk egymásnak, később aztán felhívott. Megnyugtatott, hogy nem kell izgulnom, mert nem ezeken a napokon fog múlni a sorsom a Spursnél, ez a meghívás sokkal inkább az ismerkedésről szól."

A várt lazább programok helyett aztán mégis feszítettebb tempóban telt a San Antonióban töltött négy nap. "Könnyedebb napokra számítottam, de a vasárnap esti tizenegy órás érkezés másnapján reggel hatkor kelnünk kellett. Hétkor már a San Antonio edzőközpontjában voltunk, és ez a folytatásban is így ment. Alighanem a péntektől életbe lépő lockout miatt lettek sűrűek a napok, mert akkortól a klubok elveszítik a jogot, hogy a játékosokkal tárgyaljanak. A Spurs sztárjaival egyébként nem igazán találkozhattam, hiszen a bajnokság végeztével ők is elutaztak, egyedül Tim Duncanhez volt szerencsém, de ő is csak egy rövid időre ugrott be."

Az egyéni képzés mindenek előtt

A magyar kosarasnak a sportközponton kívül nem is igazán volt ideje mást megnézni. "Reggel nyolctól már mentek az edzések, ebben sok egyéni képzés és konditeremben végzett gyakorlás volt. Igazából még nem tudom a látottakat Európához viszonyítani, hisz csak most kerültem a spanyol ligába, de az biztos, hogy Amerikában óriási hangsúlyt kap az egyénre szabott tréning. Az erősítés azonban ésszel folyik, vagyis csakis azokra a helyekre, ahol tényleg szükség van rá."

Forrás: Hanga Ádám

Hanga Ádám erőállapotát és hiányosságait rövid idő alatt felmérték a Spursnél. "Elképesztő méretű szakembergárda dolgozik a csapatnál, mindenkire jut külön ember, e néhány nap alatt is legalább húsz-huszonöt segítő sürgölődött körülöttünk. Folyamatosan figyelték a munkát, és mindenkit külön kielemeztek. Nekem például a hasizmomra kellett koncentrálnom. Az eredmények alapján kaptam egy személyre szabott programot a nyári szünetre, ami főleg futó- és erősítő elemekből áll. Azt persze jeleztem, hogy nálam a nyár elsősorban a válogatottról szól az Eb-selejtezők miatt, ezzel együtt a programot is igyekszem elvégezni."

A huszonkét éves játékos a többi draftolt kosarassal egy szállodában lakott, végig együtt mozogtak, de eközben nem kellett vetélytársként egymásra nézniük. "A sorsunk a másikétól függetlenül alakul. A Spurs szemszögéből azzal, hogy a Manresa elvitt, biztosított a fejlődésem Európa legerősebb bajnokságában. Innentől kezdve tőlem függ, hogy élek-e az eséllyel. Azt még nem tudom pontosan, hogy milyen eszközökkel, de figyelemmel kísérik majd a szezonomat, és a válogatott szereplést is, ez alapján döntenek. Lényeg, hogy óriási élmény volt ez a pár nap a Spursnél, és megsokszorozza az erőmet a folytatáshoz."

Még nem az NBA-re figyel

Hangának komoly fejlődést kell produkálnia ahhoz, hogy szerződést ajánljanak neki, de arról hiába kérdeztük, hogy ez mit jelent pontosabban. "Hogy mi kell az NBA-s szerepléshez? Az elkövetkező egy évet egyelőre nem az NBA szemszögéből nézem, hiszen az sem gyerekjáték, hogy a magyarból a spanyol bajnokságba fellépjek. Új nyelv, új város, új csapat - mindez éppen elég feladat most nekem. Elégedett igazából sosem lehetnék, hiszen a húszpontos átlaggal is a huszonötre vágynék. Persze, ha egy év múlva elmondhatom, hogy beilleszkedtem, és kiegyensúlyozott teljesítménnyel zártam az idényt, akkor nem leszek elégedetlen."

A Hangát tanácsaival segítő Dávid Kornél szerint az NBA-ig még nagyon hosszú az út, de a spanyol Manresa tökéletes ugódeszka lehet. "Ádám egyértelműen Magyarország legtehetségesebb kosarasa, remek adottságai vannak, tavaly meghatározó játékosa volt az Albacompnak, de nagy adag szerencse is kellett ahhoz, hogy a Spurs draftolja őt, gondolok itt a trevisói edzőtáborban nyújtott teljesítményére. Gyakorlatilag ott adta el magát" - mondta az [origo]-nak Dávid, aki első magyarként szerepelt az NBA-ben, 1999 és 2001 között a Chicago Bulls, a Cleveland Cavaliers, a Toronto Raptors és a Detroit Pistons színeiben összesen 109 meccset játszott, és ötpontos átlaggal zárta NBA-karrierjét.

"Ami a legfurcsább elsőre az NBA-ben, hogy elképesztően gyorsak és atletikusak a játékosok, Ádám jelenleg csak középszintű lenne közöttük, de a spanyol bajnokságban megtapasztalhatja, hogy milyen az európai élvonal. A Manresa ráadásul szívesen épít a fiatalokra, van például egy játékosuk, aki egy évvel fiatalabb Ádámnál, tavaly draftolta az Atlanta Hawks, az elmúlt szezonban pedig szinte minden meccsen játszott a spanyoloknál. Remélhetőleg Ádámnak is meglesz a lehetősége, hogy sokat játsszon és fejlődjön, csak utána lehet realitás az NBA."

Forrás: Hanga Ádám

A Spurs öregei segíthetnek

Dávid Kornél szerint már teljesen máshogy fogadják az NBA-ben az európai játékosokat, mint az ő idejében, manapság könnyebb dolguk van a külföldi kosarasoknak. "Régen nagyon kevés európainak adatott meg, hogy az NBA-ben játsszon, nekem nagy szerencsém volt, hogy amikor a Chicago Bullshoz kerültem, akkor ott volt a horvát Toni Kukoc, így nem egyedül voltam európai. Ma már tendencia, hogy egy-egy csapat több külföldi játékost is igazol, a Spurs játékában is fontos szerepe van a francia Tony Parkernek és az argentin Manu Ginobilinek. A San Antonio ráadásul egy nagyon családias klub, a meghatározó játékosok régóta együtt vannak, és könnyebb a beilleszkedés egy olyan együttesbe, ahol több az idősebb kosaras, hiszen ahol sok a fiatal, ott élet-halál harc megy a csapatba kerülésért, míg a veteránok inkább segítik az újakat."

Dávid ugyanakkor úgy véli, hogy a beilleszkedést az NBA életritmusa nehezítheti meg, szerinte nem egyszerű ezt felvenni egy magyar embernek. "Több meccs van, sűrűbb a program és sok az utazás, szinte folyamatosan nagy távolságokat tesz meg a csapat, ehhez nem könnyű hozzászokni."

Dávid Kornél arról a globális kérdésről is beszélt, hogy miért nem jutnak el a magyar kosárlabdázók az NBA-be, szerinte nem feltétlenül arról van szó, hogy nem tehetségesek, csupán nincsenek szem előtt. "Az utánpótlás-nevelés sajnos nagyon le van maradva nálunk, de a felnőtteknél is komoly gondok vannak. Nem szerepelünk világ- és Európa-bajnokságon, a klubcsapatok nem indulnak a nemzetközi kupákban, Magyarország nincs rajta Európa kosárlabda-térképén, ezért nem is ismerik a magyar játékosokat. Így szinte lehetetlen eljutni az NBA-be. Ádámnak is hatalmas szerencséje volt a trevisói edzőtáborral, ha az nincs, most nem utazott volna a San Antonióhoz."