Vágólapra másolva!
Nem heverte ki a szerbek elleni vesztes elődöntő sokkját a magyar férfivízilabda-válogatott, amely szombaton a Horvátországgal szembeni bronzmérkőzést is elvesztette. A meccs első felét tökéletesen uralta az ellenfél, Kemény Dénes csapata nagyot hajrázott, de túl későn, így éppen lecsúszott az egyenlítésről.

Vízilabda, bronzmérkőzés:
Magyarország - Horvátország 11-12 (2-5, 2-3, 5-3, 2-1)
gól:
Biros (3), Madaras, Varga Dénes (3), Steinmetz, Hárai, Kiss, Hosnyánszky, illetve Boskovic (4), Dobud, Jokovic, Buljubasic (3), Sunko, Buslje, Buric

Bár a magyar válogatott tagjai fogadkoztak, hogy a bronzmeccsre elfelejtik a Szerbia elleni sokkoló csütörtöki vereséget, a szombati kisdöntő első felében egyértelműen kiderült, hogy ez nem sikerült. A horvátok alaposan elhúztak, rendre négy-öt góllal vezettek, miközben védekezésben és támadásban is dekoncentráltságról árulkodó hibákat követtek el a magyarok.

Félidőig teljesen reménytelennek tűnt a helyzet: a második negyedet már hozhatta volna a csapat, de a fent említett szokatlan hibák miatt ez a szakasz is a horvátoké lett. Aztán csak megkezdték a felzárkózást a Kemény-fiúk, a harmadik negyedet 5-3-ra hozták, biztató játékkal.

Az utolsó negyedben viszont sokáig nem esett gól, majd a nagy formában lévő Buljubasic talált be, ezzel már 12-9-re vezetett Horvátország. Hanem a magyar pólósok innen is kis híján visszakapaszkodtak, Varga Dénes és Biros Péter is nagy gólt lőtt, ám az utolsó perc hiába indult magyar előnnyel, Hosnyánszky a blokkba lőtt, nem sikerült az egyenlítés. A maradék időben a horvátok már nem akartak gólt lőni, de kapni sem. Mindkét tervük sikerült, ezzel megkaparintották a bronzérmet.

Döntő tényező lehetett, hogy míg a magyaroknak egy kegyetlen vereséget kellett feldolgozniuk két nap alatt, a horvátok a maguk elődöntőjében simán kikaptak az olaszoktól, így sokkal jobb lelkiállapotban készülhettek a szombati meccsre.

Első negyed

A meccs egyik bírója, a görög Sztavridisz ugyanaz, aki a szerbek elleni elődöntőn is fújt. Az első ráúszás után a horvátok támadhatnak. Rossz centerezés után azonban jöhet a magyar csapat, gól nincs. Újabb két komótos akció után még mindig nincs gól a meccsen, kontrafault annál több. Aztán Miho Boskovic átlőtte a magyar védelmet. A következő horvát akcióból Niksa Dobud centerből csavart Nagy Viktor kapujába, az ellencsapásnál Kiss Gergely lövését blokkolják. Az újabb magyar akciónál Biros lövését védi Pavic, aztán pedig Boskovic talál be újra, már 0-3. Öt és fél percnyi játék után Biros Péter ötméteresből megszerezte a bronzmeccs első magyar gólját. Hamar visszaállt a háromgólos különbség: Maro Jokovic tökéletes lövést küldött a jobb felsőbe, válaszul Madaras balosa villant, végre kezd visszajönni a meccsbe a Kemény-csapat. Az elején összeszedett különbség azonban megmaradt: Ivan Buljubasic kihasznált egy fórt, 2-5 a negyed végén.

Második negyed

Megint a horvátok támadhatnak először, megint rossz centerezéssel kezdenek. De a következő akciójuknál Kiss Gergely szabálytalansága után ötméterest kapnak, melyet Sandro Sunko be is vágott. Varga Dénes szépségdíjas gólt lőtt: a bal szélen úszott meg, az akciót a másik oldalon követte Kiss Gergely, Varga egy testcsel után nem passzolt, hanem dühből a rövidbe lőtt. Csakhogy az ellenfél azonnal válaszolt: Buljubasic középre játszását Buslje húzta a magyar kapuba. Aztán jött egy értékesített magyar előny: Steinmetz bombázott a kapuba, 4-7. Következett az első kivédekezett magyar emberhátrány. Bár javult a Kemény-csapat, egy újabb momentum sokat elárult a dekoncentráltságról, mikor emberelőnyben az első másodpercben eladták a labdát a fiúk. Buljubasic viszont nem teketóriázott, messziről bombázott Nagy Viktor kapujába, Kemény le is cserélte Szécsi Zoltánra. Két magyar támadás is eredménytelenül zárult, cserébe legalább egy kivédekezett emberhátrány zárta a szakaszt. Ezt a negyedet már hozhatta volna a csapat, de a végén még mindig becsúsztak szokatlan hibák.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Nagy Viktort Szécsi váltotta féltáv előtt

Harmadik negyed

A szokásos horvát labdaszerzés után jön a szokásos centerezés, ám ezúttal büntető lesz a vége, melyet Boskovic értékesít. Hárai azonnal egyenlít, Buric azonnal válaszol, mindkét akciónál szépen átpasszolták a védelmet. Magyar fór, Kiss Gergely a kapufa tövére lő, ahonnan bepattan a labda. Ezúttal jól védekezett a magyar csapat, sőt az ellencsapás emberelőnybe torkollik, ámde Madaras lövése lejön a blokkról. A horvát fór után Ratko Rudic időt kért. Nem hiába: a magyar védelem kipasszolása után Boskovic a negyedik gólját lövi, be a bal felsőbe, válaszul Biros a jobb alsóba zúz. Két-két elkapkodott akció után Birosék támadnak. Sőt Kemény Dénes időt kér, hogy ne maradjon kihasználatlanul az emberelőny. Nem is marad, Hosnyánszky középről a vízre pattintja a labdát. A túloldalon eredménytelen marad a fór, az újabb magyar viszont nem: a szépen kipasszolt támadást Varga Dénes második gólja zárja le. 11-6-ról 11-9, most a magyarok játszanak úgy, mint a szerbek. A következő horvát akció kipattan a felső lécről, a harmadik negyed végén 9-11.

Negyedik negyed

Szép magyar blokkal indul az utolsó játékrész, majd kontrafaulttal folytatódik. A horvátok is elhibázzák a maguk akcióját, ezt viszont jóváteszi a Varga Dénes lövését hárító Pavic. Véd Szécsi, aztán megint Pavic, óriási kapuspárbaj a negyed elején. Kiss Gergely csavarral próbálkozik, ám két védő szorításában ez csemege Pavicnak. Magyar előnynél a kiállított ellenfél blokkol, ezt azonban figyelmen kívül hagyják a bírók, Kemény Dénes reklamál, sárga lapot kap, Buljubasic pedig bevarrja saját harmadik gólját.

De Varga Dénes is tripláz, balról lövi ki a rövidet, megint csak két gól a különbség (12-10), de már csak két és fél perc van hátra. Szécsi hárít, a remény felcsillan, a magyar akció eredményes: Biros elemi erővel lő a kapuba középről. Kivédekezett horvát akció, emberelőnyben a magyar csapat, időkérés nincs, mégis megszakad a játék, mert Boskovicot piros lappal kiállították. Hosnyánszky a közvetlenül előtte lévő blokkba lő, nincs egyenlítés. 19 másodperc marad, ebből 13-at az ellenfél támadhat. Az utolsó magyar akciónál nincs szabaddobás, kései volt a hajrá, 12-11-es vereség lett a vége.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Előzmények

A világbajnok Szerbia ellen drámai körülmények közt elvesztett elődöntőről már nem is beszélnek a pólóválogatott játékosai, kizárólag az Európa-bajnok horvátok elleni meccsre összpontosítanak.

A csütörtöki meccsen Kemény Dénes csapata a kezdéstől a harmadik negyed közepéig álomjátékot mutatott be, és még az utolsó etapra is maradt három gól előnye. A szerbek azonban saját szívósságukkal és az izgalmasabb elődöntőre vágyó bírók ítéleteivel feljöttek, egyenlítettek.

A hosszabbításban már az ellenfélnél volt a lélektani előny, ezen kívül öt szerb emberelőnyre csupán kettő magyar jutott, így is az utolsó pillanatokban kapott góllal vesztették el a meccset a Kemény-fiúk.

Beck György csapatvezető azért pozitívumokat is talált, ahogy a válogatott honlapján fogalmazott: "Már most elmondható: tavalyhoz képest nagyon sokat fejlődött a csapat, immár egyike a londoni olimpiára esélyesként utazó három-négy válogatottnak."

Varga Dénes a horvátokat elemezte ugyanott: "Nagy fizikumú, erős csapat, tehát bizonyára fárasztó meccs lesz, de ahogy az olaszok elleni elődöntőn láthattuk, elég sebezhetőek ők is természetesen. Gyakorlatilag simán megverték őket az olaszok, de azt a meccset sem venném olyan formán alapul, hogy bármennyire is párhuzamos lenne azzal, amit mi játszunk majd."

A döntőben a szerbek Olaszországgal csapnak össze.