Vágólapra másolva!
Kemény Dénes nem tartja szerencsésnek, hogy a hazai úszószövetség és a vízilabdázók is pályáznak egy Európa-bajnokság megrendezésére, szerinte a pólóválogatott megérdemelné, hogy tizenhárom év után ismét házigazdája legyen egy Eb-nek. A háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány úgy látja, hogy a vízilabdának nem szabályváltoztatásra, hanem korrekt játékvezetőkre lenne szüksége, mert a legnagyobb problémát a bíráskodás színvonala jelenti.

- Magyarország pályázik a 2014-es vízilabda Európa-bajnokságra, előtte egy évvel viszont szenior úszó Eb-t is rendeznénk. Mit gondol, ronthatja egymás esélyét a két pályázat?
- Az a baj, hogy Budapest rendezné mind a kettőt, azt pedig nem tudom elképzelni, hogy az európai szövetség egy éven belül ugyanannak a városnak két Eb-t is odaítéljen. Természetesen sok szerencsét kívánok az úszóknak, de úgy gondolom, hogy megérdemelnénk, ha ismét megkapnánk a jogot, hiszen tíz évvel ezelőtt, 2001-ben már bebizonyítottuk, hogy milyen remek hangulatú Eb-t tudunk rendezni a Margitszigeten. A férfiválogatott mind a nyolc mérkőzésén telt ház volt, összesen közel százezer néző volt kíváncsi a meccsekre.

- Ennek ellenére az utóbbi időben egyre többször esik szó arról, hogy meg kellene változtatni a vízilabda szabályait, hogy látványosabbak legyenek a meccsek. Faragó Tamás például konkrét javaslatokkal is előállt, de többek között Benedek Tibor és Kiss Gergő is sürgették az újításokat.
- Mondhatnánk, hogy játsszunk a medencében keresztben, víz alatt vagy helikopterről, de nem szabályváltoztatásra, hanem korrekt játékvezetőkre van szükség. Az a legnagyobb probléma, hogy a bírók nagy része vagy gyenge képességű, vagy részrehajló. Az előző három olimpiai bajnoki döntőben korrekt volt a bíráskodás, és mind a három fantasztikus meccs volt, de említhetném a firenzei Eb-döntőt is, ahol 15-12-re vertük a horvátokat, azzal a meccsel lehetne a vízilabdát reklámozni.

- Úgy látszik, az a diadal másnak is tetszett, nemrégiben ugyanis ellopták öntől az érte kapott serleget. Sikerült már a tettesek nyomára bukkanni?
- Sajnos még nem, de ezúton is szeretném megköszönni a média segítségét, mert azzal, hogy nyilvánosságra került az ügy, úgy látom, hogy az illetékesek még jobban odateszik magukat, hogy megtalálják a kupát.

- A bírókról alkotott véleményével mostanában több nyilatkozat is egybecsengett, a Honvéd a görög Panioniosz elleni LEN-kupa-elődöntő, a Vasas pedig a Mladost Zagreb elleni Euroliga-vereség után emlegetett bírói csalást. Látta a mérkőzéseket?
- A Honvéd meccsét nem láttam, de a Vasas-Mladost meccsen tény, hogy nem adtak meg a végén egy teljesen egyértelmű gólt a Vasasnak. Hogy a bíró nem látta az esetet, mert esetleg takarták előle a labdát, vagy valóban csalásról volt-e szó, azt inkább nem ítélném meg, meghagyom a klubvezetőknek, mint ahogy én sem szeretem bizonyos esetekben, ha a klubvezetők formálnak véleményt a válogatottról.

- Vindisch Ferenc azt fontolgatja, hogy a kanadai válogatottban fog játszani. Nem tervezi, hogy ismét meghívja?
- Az én kapitánykodásom alatt lett magyar válogatott 1997-ben, és amikor úgy éreztem, hogy a csapatnak szüksége van rá, akkor mindig küldtem neki meghívót. A kanadaiak szövetségi kapitánya egyébként felhívott, hogy mit szólnék hozzá, ha náluk játszana. Több olyan kapitányt is ismerek, akik csak azért hívtak be egy-egy játékost a saját válogatottjukba, hogy ne szerepelhessen egy másik ország színeiben, de ez ellenkezik az én elveimmel. Kevés esélyét látom annak, hogy Vindisch a magyar válogatottban szerepeljen a londoni olimpián, így részemről nincs akadálya annak, hogy a kanadaiaknál játsszon.

- Milyen volt a válogatott szentendrei összetartása? Nem húzták a szájukat a játékosok, hogy a hosszú hétvégén, az ünnepek alatt is dolgozniuk kellett?
- Úgy álltak hozzá, hogy ha már edzés van, akkor azt jókedvvel teljesítsék. Mindenki mosolygósan, egymással viccelődve, lelkesen végezte a gyakorlatokat. Ha valaki mégis húzta a száját, akkor azt a hátam mögött tette. A légiósok közül sajnos nem tudtak eljönni a Varga testvérek, Kásás Tamás játszott a Rijeka elleni meccsen a Pro Reccóban, de vállsérüléssel bajlódik, Madaras Norbert felesége pedig mindennapos várandós volt, csütörtökön este meg is született második gyermekük, Ágoston.

- Két hét múlva a Margitszigeten lesz összetartása a válogatottnak, szintén a légiósok nélkül?
- Az attól függ, hogy az Euroligában kell-e játszaniuk. Ráadásul a négyes döntő időpontját is eltolták június harmadikára és negyedikére, ekkor is lenne egy összetartásunk, de ha bejut valamelyik játékosunk a fináléba, akkor ő csak később tud csatlakozni a kerethez. Ez egy kicsit nehezíti a munkát.