Vágólapra másolva!
Az elődöntő reményében lépett pályára a magyar nőikézilabda-válogatott Svédország ellen, de hiába vezetett öt góllal is, végül 24-19-re kikapott a dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokság utolsó középdöntő-mérkőzésén.

Eredmény, nőikézilabda-Eb, II. középdöntő-csoport, 3. forduló:
Magyarország - Svédország 19-24 (12-10)
Lillehammer, Haakons Hall
v.: Florescu, Duta (románok)
gól: Szucsánszki 8/3, Bulath 3, Kovacsics 2, Vérten 2, Szabó V. 2, Kovacsicz 1, Szamoránsky 1, illetve Torstenson 8/3, Johansson 6, Wiel Freden 4, Boson 2, Flognman 1, Jacobsen 1, Gullden 2
hetes: 3/3, illetve 5/3
kiállítás: 6, illetve 2 perc

A magyaroknak csak abban az esetben maradt esélyük az elődöntőbe jutásra, ha nyernek a svédek ellen. Mindkét csapat kicsit rapszodikusan szerepelt eddig, Mátéfi Eszter alakulata például legyőzte az ukránokat és a vb-ezüstérmes franciákat, ám 21 góllal kikapott az olimpiai bajnok, címvédő norvégoktól és kedden borzalmasan gyenge játékkal a nem igazán jegyzett hollandoktól, míg a svédek óriási meglepetésre legyőzték a norvégokat, ám kikaptak a franciáktól. A svédeknek egyszerűbb volt a helyzete: ha nyernek, történetük során először biztosan a négy között vannak.

Kiválóan kezdett a magyar együttes, Szucsánszki négy lövésből négy góllal nyitott, és erre csak két válasz érkezett. A 250. válogatottságát ünneplő, és ezzel a magyar női örökranglistán a negyedik helyre feljövő Pálinger a kezdetektől remekelt, és még büntetőt is fogott. A nyitottabb védekezés jól működött, 5+1-ben Kovacsics zavart középen, ezzel többször meglepve az ellenfél támadójátékának folyamatosságát.

A 13. percben már 8-3-ra vezetett a magyar csapat, ám két kétséges kiállítás, majd egy hét és fél perces góliszony elegendő volt ahhoz, hogy a svédek felzárkózzanak 8-7-re.

A védekezésváltás ismét meghozta eredményét, a hatosfal jól zárt, a 26. percben, 11-7-nél a svéd kapitány időt kért, olyan sok hibával játszott a csapata.

Forrás: AFP

A 12-10-es félidei előny után a 40. perc tájékán elfogyott az erő, a lendület, így 15-12-ről 15-15 lett az eredmény, sőt, 16-15re a mérkőzés során először már a skandinávok vezettek.

18-16-ra még egyszer feltámadt az együttes, ám az utolsó tíz percre már a svédek fordultak előnnyel. Innen nem volt visszaút, a kritikus szakaszban fokozatosan nőtt a különbség, a magyarok 12 perc 17 másodpercig nem lőttek gólt, megpecsételve sorsukat.

A végeredmény 24-19 lett a svédeknek, ellenfelünk ezzel bejutott az elődöntőbe, a magyarok számára pedig véget ért az Eb, és a másik középdöntős csoport eredményétől függően 9. vagy 10. helyen zárnak.

"Ameddig bírtuk erővel, 40-45 percig, nagyon jól játszottunk. Működött a kitalált taktika a nyitott védekezéssel és a hatosfallal is" - nyilatkozta a Sport Tv-nek Mátéfi Eszter szövetségi kapitány. "A félidőben még két góllal vezettünk, amikor elfogytunk, akkor nem tudtunk újítani, nem tudtunk gólokat szerezni, emiatt nem tudtunk nyerni. Sajnos hullámzó volt a teljesítményünk. Akik kevesebbet játszottak, nem tudták átvenni a lendületet, nem tudták felvenni a ritmust. Ráadásul nem sikerült regenerálódni sem, ehhez a csúcsterheléshez a magyar bajnokságban nem lehet hozzászokni. Az Eb csomó tanulsággal szolgált, tavaly hét újonccal voltunk a vébén, ahhoz képest szerintem most előrébb léptünk játékban, taktikában. Görbiczcel és Zácsikkal jobbak leszünk, ez az eredményben is meg fog mutatkozni.

Pálinger Katalin: "A második félidő végére sajnos elfogyott az erő, az ötlet, olyan lövéseket küldtünk kapura, ami könnyűvé tette a svéd kapus dolgát. Tüzeltük egymást, tudtuk, mi a tét, de úgy jöttünk ki a pályára, hogy mindent egy lapra teszünk fel. Küzdöttünk, ez ennyire volt elég. Olyan volt ez az Eb, mint a hullámvasút: egyszer jobban játszottunk, majd rosszabbul, majd megint jobban. Reméltem, most a jobb forma következik. Úgy érzem, a norvégok és köztünk nincs 21 gólnyi különbség, de a hollandoknál is jobbak vagyunk."



További eredmények:
Ukrajna - Franciaország 19-31 (13-16)
Hollandia - Norvégia 12-36 (9-18)

A csoport végeredménye:

1. Svédország5401127-1038
2. Norvégia5401154-908
3. Franciaország5302116-1156
4. Hollandia5203103-1164
5. Magyarország520398-1284
6. Ukrajna5005101-1470

Élő közvetítés, 1. félidő:

A mérkőzés kezdete előtt Kovacsics Anikót 25., Pálinger Katalint pedig 250. válogatottsága alkalmából köszöntötte Sinka László, a magyar szövetség elnöke, és Szántó András csapatvezető.

A meccset a magyar csapat kezdte, Szucsánszki átlövésből szerzett vezetést (1-0), Boson a balszélről egyenlített (1-1). A 3. percben Szucsánszki passzából Szamoránsky harcolt ki büntetőt, amit előbbi magabiztosan értékesített (2-1). Kemény védekezéssel kezdett a magyar együttes, Kovacsics zavaróban próbált labdát halászni, Szucsánszki pedig három lövésből harmadik gólját dobta (3-1).

Aztán egy labdaszerzést követően Pálinger rosszul indított, Wiel Freden büntetett, így lett 4-1 helyett 3-2 az eredmény. Néhány percnyi esztelen rohanás és pontatlanság után ismét Szucsánszki villant (4-2), majd Bulath a kettős blokkot átlőve háromra növelte az előnyt (5-2).

A 9. percben Bulath kapott sárga lapot, amiért leütközte Torstensont, Gulldén hetesét azonban Pálinger kirúgta. A labda a svédeknél maradt, a jobbszélről Wiel Freden nem hibázott, csakúgy, mint az ellentámadásnál Kovacsics (6-3). A győri irányító aztán labdát lopott, de ziccer helyett elpasszolta a labdát, a következő támadásnál azonban javított (7-3).

Forrás: AFP

Kapust cserélt a svéd csapat, a másik oldalon erre nem volt szükség, Pálinger ugyanis bravúrral védte Wiel Freden lövését. Szucsánszki szétlőtte a jobb felsőt (8-3), Johansson két bombával szépített (8-5). Az újabb svéd gólt Pálinger akadályozta meg, aki védte Jacobsen ziccerét, az újabb labdaeladásnál Szucsánszki szabálytalankodott kétpercet érően, Torstenson büntetett (8-6).

A román játékvezetők kicsit belenyúltak a játékba, Tóth is kapott egy kiállítást, Torstenson hetesből talált be (8-7). A 18. percben pályára lépett Tomori Zsuzsa, akit piroslapos kiállítása ellenére nem tiltott el az európai szövetség. Emberhátrányban Vérten és Szucsánszki is hibázott, teljes létszámban Kovacsicz harcolt ki hetest, amit Szucsánszki bevágott (9-7).

Húsz perc után visszaállt a csapat a hatosfalas védekezésre, ami egész jól működött: két támadás lövés nélkül végződött, majd Pálinger védett nagyot. Sajnos a másik oldalon ezt nem sikerült kihasználni, Szucsánszki kapufáig jutott csupán. A 24. percben a Ferencváros irányítója azonban talpról villant, hetedik gólját szerezve (10-7).

Átlövésekkel hadilábon állt a válogatott, Bulath, Tóth és Tomori összesen egy gólt szerzett, szerencsére Vérten jól indult, s 11-7 után a 26. percben időt is kért a svéd szövetségi kapitány, Per Johanson.

Wiel Freden góljára Vérten is a szélről válaszolt (12-8). Aztán Torstensont csapta le Bulath, kiállítás és hetes, utóbbit a sértett a bal sarokba lőtte (12-9). Tomori átlövését könnyedén fogta a kapus, az ellentámadásból Flognman lőtt gólt (12-10). Az utolsó 13 másodpercre Mátéfi Eszter kért időt, de csak időntúli szabaddobást sikerült kiharcolni, amiből Bulath eltalálta Torstensont.

2. félidő:

A szünet után Pálinger ott folytatta, ahol abbahagyta az első játékrészben: kivédte Torstenson hetesét, más kérdés, hogy az átlövő a kipattanót bevágta. A másik oldalon Bulath gólja hatott nyugtaóan (13-11). A 33. percben Wiberg szabálytalanságát követően először került emberelőnybe a magyar csapat, Szabó szép góllal büntetett is (14-11).

Robert lövését Pálinger magabiztosan ütötte ki, Bulath azonban támadóhibát vétett, így maradt esélye a svédeknek, hogy Boson megpattanó lövésével hátrányból is gólt szerezzenek. Kovacsicz még előnyből megszerezte első találatát (15-12). Idegesen játszottak a csapatok, a hibák között először Wiel Freden talált gólt (15-13), majd Torstenson is ügyesen pattintott a kapuba (15-14). Jacobsen a 38. percben kiegyenlítette a hátrányt (15-15).

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A 40. percben az elalvó védők közé betörve Johansson már előnyt szerzett a svédeknek, először a mérkőzés folyamán (15-16), Szucsánszki hetesből egyenlített (16-16), Szabó beállósgóllal visszahozta a vezetést (17-16). A 44. percben egy lecsorgó labdára Bulath csapott le (18-16), Johansson sem hibázott (18-17).

A második félidő felénél Gullden ismét egyenlített (18-18), majd Torstenson lőtte ki a bal felsőt büntetőből (18-19). Johansson gólját követően, kétgólos hátrányban Mátéfi Eszter időt kért (18-20).

Az 51. percben Szucsánszki lövését védte Grubbström, Johansson ismét villant, elúszni látszott a mérkőzés (18-21). Főleg úgy, hogy átlövőink továbbra is betliztek, érthetetlen, Sopronyi miért nem kapott lehetőséget, Tomori pedig miért maradhatott pályán, nem mintha Tóth vagy Bulath sok vizet zavart volna támadásban.

Az 55. percben az igazi alázást Grubbström mutatta be, aki úgy fogta meg Vérten szélső lövését, hogy ki sem pattant róla. Egy perc múlva Szamoránsky lőtt gólt (19-21), de Szekeres kiállítása mindent megpecsételt. Torstenson egymás után kétszer is kihasználta magasságbeli és erőfölényét (19-23). Gulldén még a végén betalált, Svédország 24-19-re nyert és bejutott az elődöntőbe, a magyar csapat csoportjában ötödikként zárt.

Előzmények:

Az Európa-bajnokság egyik legjobb kapusának tartja a svéd Expressen újság Pálinger Katalint, aki a lapnak elmondta, két kulcsjátékos, a sérült Görbicz Anita és a nem teljesen egészséges Tóth Tímea nélkül nem tudja a megszokott formát mutatni a csapat. "Ha olyan rosszul játszunk, mint a hollandok ellen, nem lesz esélyünk" - idézte a lap Pálingert. A magyar kapus szerint a svédek kiváló védelemmel, szélsőkkel, és kontratámadó játékkal rendelkezve bárkire életveszélyesek lehetnek.

A svédek csapatkapitánya, Johanna Wiberg arra hívta fel a figyelmet, hogy a kezdés a legfontosabb, jól kell rajtolni, különben az ellenfél is megérzi a győzelem lehetőségét.

Per Johanson szövetségi kapitány a norvég Tv2-nek úgy nyilatkozott, a franciák ellen bebiztosíthatták volna elődöntőbeli helyüket, nem sikerült, de most újabb esélyt kaptak, ezzel élniük kell. "Eddig nem játszottak jól az Eb-n a magyarok, de szerintem nagy küzdelem lesz a pályán. Ellenfelünk is tudja, ez egy mindent vagy semmit mérkőzés lesz."

A két csapat korábban 23 meccset játszott egymással, 17 győzelem és négy döntetlen mellett mindössze kétszer szenvedtünk vereséget: utoljára 2001-ben az olaszországi világbajnokság csoportkörében. A felek jól ismerhetik egymást, hiszen az Európa-bajnokság selejtezőiben is azonos csoportban szerepeltek: április 1-jén Lund városában a kilencgólos Tóh Tímea vezérletével 27-26-ra győzött a magyar válogatott, három nappal később Békéscsabán a váci átlövő hat gólig jutott, az együttes pedig 26-24-re nyerve jutott ki a kontinensviadalra.

A legutóbbi magyar-svéd mérkőzések:
2010, Eb-selejtező: 26-24
2010, Eb-selejtező: 27-26
2009, Pannon-kupa, barátságos mérkőzés: 31-29
2008, olimpiai csoportmérkőzés: 30-24
2006, Eb-csoportmérkőzés: 32-25
2004, barátságos mérkőzés: 32-24
2004, barátságos mérkőzés: 32-25
2001, vb-csoportmérkőzés: 29-30