Vágólapra másolva!
Bár a versenykiírás értelmében az elődöntőben már nem játszhatna, a medencében azért kivívná a legjobb négy közé jutást a magyar bajnokságban a brit nőivízilabda-válogatott, amely az eredményes olimpiai szereplés reményében csatlakozik az ob I mezőnyéhez. A Fekete Szilveszter edzette együttes a hétvégén Dunaújvárosban kezdte meg magyarországi szereplését, ám ennek nem mindenki örült a ob I csapatai közül.

A londoni olimpiára készülő brit nőivízilabda-válogatott szakvezetője Fekete Szilveszter 2007-ben foglalta el a kapitányi posztot, az 1978-as nyugat-berlini világbajnokságon ezüstérmet szerző magyar válogatott kapus úgy vélte, miután Nagy-Britanniában nincs állandó, profi bajnokság, a csapatépítéshez elengedhetetlen, hogy olyan mérkőzéseket játsszanak, amelyeken magasabb szinten játszó ellenfelekkel szemben szereznek tapasztalatot.

Az ötletet tavasszal tárgyalássorozat követte, amelynek eredményeképpen sikerült megegyeznie a magyar szövetséggel. Ennek értelmében a hónapok óta Manchesterben együtt edző nemzeti csapat a tízcsapatos magyar bajnokság tagjaként részt vesz a 11 fordulós alapszakaszban, ahol minden együttessel játszik egy mérkőzést. Az első hat a felsőházban, az utolsó négy az alsóházban folytathatja majd a szereplést januárban.

A tervek szerint a válogatott idén négy alkalommal utazik Magyarországra, hogy lejátssza bajnokijait, az első két összecsapásra a hétvégén kerül sor. A bemutatkozás felemásan sikerült: a csapat pénteken a hétgólos Angela Winstanlay-Smith vezérletével 26-5-re nyert a Héraklész II ellen, szombaton a címvédő Dunaújvárosi Főiskolától viszont 16-11-re kikapott.

2008-ban Kína a britekhez hasonló utat járt be, az olimpiára készülő válogatott elindulhatott az ausztrál bajnokságban, ahol tizennyolc mérkőzés közül tizenhatot megnyert. Fél évvel később a hazai ötkarikás játékokon meglepte a világot, legyőzte az Európa-bajnok oroszokat, majd a helyosztón a címvédő olasz együttest, s végül az ötödik helyen zárt.

A brit játékosok a szövetség honlapján vezetett blogjukban azt írták, nagyon készülnek a magyar bajnokságra, elsősorban azért, mert néhány csapat tiltakozott a részvételük ellen, és szeretnének bizonyítani.

"A magyar bajnokságban való szereplés sokat segíthet rajtunk, biztos vagyok abban, hogy hasznos lesz a világ legjobbjai ellen játszani" - nyilatkozta a csapat egyik játékosa, Vicky Bowen a brit Sportsbeat sporthírügynökségnek. "Rövidtávú célunk, hogy kvalifikáljuk magunkat az Eb-re, úgy gondolom, a magyarországi lehetőség komoly esélyt ad nekünk, hogy ezt elérjük."

Bowen szerint a világ egyik legjobb ligájában, a legjobb csapatok és játékosok ellen rengeteg tapasztalatot lehet szerezni. "Annyi meccset akarunk nyerni, amennyit csak tudunk, mert szeretnénk az első hatban végezni. És erre képesek is vagyunk."

Forrás: MTI

A főtitkár szerint későn jött a tiltakozás

"Több szempontot is figyelembe vettünk a britek kérésekor, az egyik az ismert magyar szál, Fekete Szilveszter szövetségi kapitány személye volt" - mondta az [origo] megkeresésére Jakab Zoltán, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára.

"Azt tudjuk, hogy a britek gőzerővel készülnek a 2012-es olimpiára, éppen emiatt gondolták úgy, hogy a magyar bajnokságban való részvétel jól szolgálná a felkészülésüket. Több tárgyalást folytattunk, kikértük a női vízilabda érdekvédelmi szervezetének (NŐVÉR) véleményét, amelynek ajánlásait a brit szövetség elfogadta" - tette hozzá Jakab.

Ilyen kitétel volt, hogy minden mérkőzést Magyarországon kell játszani, ezeknek a meccseknek a költségét a briteknek kell állnia a játékvezetők díjazásától az uszodabérlésig. "A válogatott gyakorlatilag idegenben játszik, mindig utazik az aktuális ellenfélhez, s csupán az alapszakaszban és a középszakaszban lesz érdekelt. Azaz ha a középszakasz végén az első négy között végez, akkor értelemszerűen az 5. jut majd be az elődöntőbe."

Ahogy a játékosok is céloznak rá a blogjukban, nem minden magyar klub örült a csatlakozásnak. Jakab nem árulta el, mely klubokról van szó, ám szerinte csupán néhány problémát vetettek fel az akadékoskodók. "A kifogások elsősorban a helyezések eldöntésére vonatkoztak, de tették mindezt azután, hogy már kölcsönösen elfogadtuk a feltételeket. Anélkül, hogy csapatneveket mondanék, megjegyzem: ha valaki nem vesz részt a testület munkájában, vagy részt vesz, de későn jelzi gondját, ne csodálkozzon, ha utólag nem tudjuk figyelembe venni a kérését."

Felvetésünkre, hogy miért nem követték a férfikézilabda-bajnokság módszerét, ahol a szlovák Tatran Presov mérkőzései nem számítanak bele a bajnokság alapszakaszának végeredményébe, Jakab elmondta, szerinte csak így tiszta és nyílt a verseny. "Ha nem számítana bele a bajnokság eredményébe, akkor joggal gondolnák a csapatok, minek szenvedjünk, minek játszassuk legjobbjainkat. Nem lenne szakmai értéke. Így viszont van, hiszen a nyári Világligán a brit válogatott megmutatta, komoly erőt képvisel."

"A bajnokságban bármi előfordulhat"

A britek júliusban Olaszországot és Németországot is legyőzték, és bár Fekete Szilveszter szerint sokan szkeptikusan tekintettek a válogatott magyarországi szereplésére, ezekkel az eredményekkel sikerült meggyőzniük a kétkedőket.

"A legtöbb európai pólóligában általában két jó csapat van mindössze, a többi velünk azonos szinten áll. Magyarország különbözik ettől, hiszen számos klasszis hazatért, így gyakorlatilag minden hétvégén világklasszisok ellen játszhatunk" - mondta a szövetség honlapjának Fekete.

A szakember az [origo]-nak arról panaszkodott, erre a hétvégére a húszas keretből alig tudott tizennégy játékost összeszedni a sérülések és a betegségek miatt. "Nagy problémánk, hogy fizikálisan ugyan rendben vagyunk, de játékra van szükségünk, anélkül ugyanis taktikailag nem tudunk fejlődni. Más az edzőmeccs és más a tétmeccs, ezért jött az ötlet, hogy ha a magyar korosztályos bajnokságokban indulnak külföldi csapatok, akkor hátha elindulhatunk mi is a felnőtt ob I-ben."

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Fekete szerint a fogadtatás általában jó volt, a klubok úgy érezhették, hogy egy új színfolt, új erő került a bajnokságba. "Az utóbbi években ugyan csökkent a színvonal, a legjobb játékosok külföldre igazoltak, az OSC megszűnt, a Honvéd leépült, ezért a brit válogatott nevezése mindkét félnek jó lehet. Elmondhatjuk, idén már nemcsak 1-1 kicsúszott eredményünk volt, jó csapatokat vertünk meg, igaz, a magyaroktól mindig nagyon kikaptunk. De miután szeretnénk előbb-utóbb minden ellenféllel szoros meccseket játszani, úgy érzem, a bajnokságban is bármi előfordulhat. Öt válogatott játékosával a Szeged nagyon erősnek tűnik, a Dunaújváros bajnok volt, az Eger és a Szentes is erősödött."

Az alapcél, hogy a csapat bejusson a legjobb négy közé, ahol ugyan a versenykiírás értelmében nem folytathatja, de az 5. helyért megmérkőzhetnének. "Szeretnénk játszani a bajnokkal is, most azon dolgozom, hogy ha már egész bajnokság során mi utazunk Magyarországra, akkor a szezon végén a magyar aranyérmes mintegy jutalomképpen Angliába utazhasson a költségünkön, s ott játsszunk vele egy mérkőzést" - tette hozzá a magyar szakember.

A magyar bajnokság mellett a brit válogatottra még Eb-selejtezők is várnak: 2010 októbere és 2011 júniusa között oda-visszavágós alapon megmérkőzik a 2008-as Eb-ezüstérmes Spanyolországgal, illetve Izraellel és Ukrajnával, hogy kivívja a 2012-es eindhoveni részvétel jogát.