Vágólapra másolva!
Még az olimpiai és világbajnok francia férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Claude Onesta is elismerte, Magyarország győzelmet érdemelt volna az Európa-bajnokság nyitómérkőzésén. A 29-29-es eredménnyel Csoknyai István kapitány elégedett volt, az utolsó öt percben elherdált négygólos előnyről csak annyit mondott: "Egyszerűen még nem tanultunk meg nyerni."

Pincési László helyszíni jelentése Bécsújhelyről

A franciák elleni 29-29-es döntetlennel záruló Eb-nyitómérkőzést követően akadt olyan magyar szurkoló, aki feltette a kérdést: kell foglalkozni egyáltalán azzal, hogy Nagy László és Mocsai Tamás nincs a keretben? A balkezes átlövő posztján Krivokapics Milorad remekül megoldotta a támadásokat, kiismerhetetlen testcseleit megették a védők, lövései pedig olyan változatos módon jutottak el a kapuig, hogy a világklasszis Omeyer néha a karját sem tudta felemelni. Támadásban olykor Laluska Balázs is besegített, őt azonban inkább védőmunkája tette hasznossá.

A csapat fantasztikusan küzdött, a kiváló kapusprodukció mellett erőnlétileg és taktikailag is felvette a versenyt az olimpiai és világbajnok ellenféllel. A közel kétezer magyar drukker fantasztikus hangulatot varázsolt a Nova Arenába, éjjel kettőkor még jócskán akadt drukker, aki a csarnok melletti hotel folyosóján üvöltve élvezte a sikert.

"Nagyon nehéz mérkőzés volt, az eredmény maga a csoda. A magyarok kiválóan kézilabdáztak, gratulálok nekik. Megérdemelték volna a győzelmet" - mondta a lefújást követően Claude Onesta, a franciák szövetségi kapitánya, aki hozzátette, az eredményhez kellett az is, hogy csapata rosszul védekezett, támadásban pedig nem mindig volt szerencséje.

Daouda Karaboue kapus viccesre vette a nyilatkozatot: "Azért a megszerzett egy pont nem olyan rossz, sokkal több a semminél." Hasonlóképpen vélekedett kollégája, Puljezevics Nenad, aki összességében nagy eredménynek tartja a pontszerzést. "Kicsit csalódott vagyok, hiszen öt perccel a lefújás előtt még négy góllal vezettünk. A bajnok ellen pontot szerezni mindig nagy dicsőség, de azért remélem, még egyszer nem játszunk ilyen meccset. Szerdán a spanyolok ellen győzni kell."

Csoknyai Istvánon is látszott, a boldogság és a düh munkálkodik benne. "Gratulálok a franciák korrekt játékához, egyetértek kollégámmal, ebben a mérkőzésben sokkal több volt. Négygólos vezetésünknél megijedtünk, s elveszítettük a hitünket. Nagyon fiatal a csapat, egyszerűen még nem tanultunk meg nyerni. Ha ez sikerül, akkor majd az ilyen mérkőzéseket is győztesen fejezzük be."

Arra a kérdésre, mennyiben változott a csapat játéka a másfél héttel korábbi Interwetten-kupán nyújtott teljesítményhez képest, a kapitány azt mondta, ugyanolyan jól kezdtünk, mint akkor. "8-9 napja sem panaszkodhattunk, hiszen a horvátokkal játszottunk döntetlent. Úgy látszik, a csapat tradicionálisan az első meccsén ikszet ér el, csak remélni tudom, hogy a folytatás nem olyan lesz. Akkor a lengyelek alaposan elvertek bennünket, most a spanyolok ellen nyerni kell. Láttuk a csehek elleni meccsüket, lövőerőben és a hatos zónában kiválóak. Azt mondtam a fiúknak, örülni csak kicsit szabad, ránk még nagy feladatok várnak."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az [origo] kérdésére Csoknyai elmondta, szerdán nem tervez edzést, délelőtt a fiúk sétálnak majd kicsit. Császár visszafogottabb szerepléséről annyit mondott, nem a sérülés miatt volt. "Nem lőtt kapura? Nem baj. Különben is Eklemovics többet játszott, s nem is rosszul" - vélte a kapitány.

A statisztikák szerint a két irányító közül Császár 8 perc 38 másodpercet töltött a pályán, többnyire támadásban, de nem próbálkozott kapura lövéssel, igaz, a majdnem félórát pályán töltő Eklemovics is mindössze egy lövést engedett meg, az az utolsó percben a lécen csattant.

A kapusok közül Fazekas Nándor 34 lövésből 12-t fogott (35 százalék), Puljezevics 10-ből 3-at (30 százalék), mezőnyjátékosaink közül Gál Gyula és Iváncsik Gergő nem hibázott, így szerzett öt, illetve három gólt, de elégedett lehet teljesítményével a hétgólos Ilyés Ferenc és a hat találattal záró Krivokapics Milorad is.

A válogatott szerdán 20.15-kor Spanyolország ellen folytatja Európa-bajnoki szereplését.