Vágólapra másolva!
A magyar férfivízilabda-válogatott ellen ugyan három negyedben sem szerzett gólt Macedónia, mégis izgulnia kellett Kemény Dénes csapatának, az utolsó játékrész előtt ugyanis 4-4 volt az állás a zágrábi Eb utolsó csoportmeccsén. A végül 7-4-re diadalmaskodó magyar együttes sikerével csoportelső lett, így nem kell középdöntőt játszania, azaz bejutott a legjobb négy közé.

Vízilabda-Eb, B csoport, 5. forduló:
Magyarország - Macedónia 7-4 (2-0, 2-4, 0-0, 3-0)
a magyar góldobók:
Varga Dénes 3, Varga Dániel 2, Hárai, Szivós 1-1

A volt jugoszláv tagköztársaság válogatottja 2008-ban volt először Eb-résztvevő, akkor nyolcadik lett, s bár a zágrábi kontinensviadal első körében legyőzte az oroszokat, továbbá csak egy góllal kapott ki a németektől, nem jelenthetett gondot Kemény Dénes olimpiai bajnoki címvédő együttese számára. Végül nem is jelentett.

A magyarnál három évvel idősebb átlagéletkorú, 28,8 esztendejével az Eb-mezőny legöregebb csapatának hálójában először a negyedik percben pihent meg a labda, Varga Dániel betörése nyomán. Aztán Hárai Balázs centerből volt eredményes (2-0), és már az első nyolc percben is több góllal vezethetett volna a csapat, ha például Hosnyánszky Norbert értékesíti a büntetőjét, de nem így tett.

A második negyedben a macedónok szépítettek (2-1), majd Varga Dénes előnyben végrehajtott ujjgyakorlata után némi meglepetésre egyenlítettek is (3-3). Az idősebbik Varga fivér, Dániel jóvoltából visszakerült az előny (4-3), igaz, nem sokáig (4-4).

A nagyszünetet követően öt magyar kapufát lehetett feljegyezni, s nem akart megtörni a jég: a nézők mintegy 80 százalékát kitevő, mintegy 200 fős magyar szurkolótábor a harmadik negyedben egyetlen gólt sem láthatott.

Forrás: AFP

A záró játékrészt viszont magyar találat nyitotta: Szivós Márton húzta a hálóba a labdát (5-4). "Mindent bele!" - kántálta a lelátó népe, s Varga Dániel a kívánságot meghallgatva hatalmas lövést zúdított a jobb sarokba, az öccs, Dénes pedig végre megnyugtatóvá tette a különbséget (7-4).

Magyarország nemzeti válogatottja tulajdonképpen kikínlódta a győzelmet, de sikerével megnyerte a B csoport küzdelmeit, s jutalmul egyből - további meccs nélkül - a legjobb négy közé került. Legközelebb - már a fináléba lépésért - csütörtök este száll medencébe a Kemény-csapat a Mladost uszodában,.

Az olasz vagy a német csapat lesz Magyarország ellenfele

Horvátország nyerte meg az A csoportot, ami azt jelenti, hogy az Eb-elődöntőben a magyar csapat az Olaszország-Németország találkozó győztesével mérkőzik meg csütörtökön.

Eredmények, 5. forduló:
A csoport:
Románia - Montenegró 9-9 (3-3, 1-3, 4-1, 1-2)
Olaszország - Horvátország 8-5 (3-2, 1-2, 4-1, 0-0)
Spanyolország - Törökország 12-6 (5-2, 1-3,4-0, 2-1)

A végeredmény:
1. Horvátország 12 pont
2. Olaszország 12
3. Montenegró 10
4. Románia 7
5. Spanyolország 3
6. Törökország 0

B csoport:
Szerbia - Németország 17-3 (4-2, 5-0, 2-0, 6-1)
Oroszország - Görögország 7-6 (3-2, 0-0, 2-3, 2-1)

A végeredmény:
1. Magyarország 13 pont
2. Szerbia 12
3. Németország 9
4. Görögország 4
5. Macedónia 3
6. Oroszország 3

Az elsők egyenes ágon jutottak az elődöntőbe, míg a másodikak a másik csoport harmadikjaival mérkőznek a négy közé kerülésért kedden. Az elődöntőket csütörtökön játsszák.

Online közvetítés >>