Vágólapra másolva!
Hétfő éjfélig kimenőt kaptak a magyar férfivízilabda-válogatott tagjai a zágrábi Európa-bajnokságon, ahol legközelebb csütörtökön játszanak a Mladost-uszoda nyitott medencéjében.

Az egynapos szabadság ráfér a játékosokra, akik váltakozó színvonalú teljesítménnyel ugyan, de - négy győzelemmel és egy döntetlennel - az alapcélt teljesítették: csoportgyőztesként, további meccskötelezettség nélkül jutottak be a legjobb négy közé. Vagyis éremért játszhatnak, ami a 2008-as pekingi nyári játékokon olimpiai bajnoki címét másodszor is megvédő, azóta viszont jelentősen átalakult együttes esetében feltétlenül dicsérendő.

Az elmúlt hetekben a csapat játékában a csúcsprodukciótól az egészen csapnivaló előadásig minden árnyalat helyet kapott. Pozitívum, hogy a gyengébbnek ítélt riválisokkal szemben közepes vízilabdával is képes volt nyerni, a görögökkel vívott szenvedős 6-6-ot kivéve.

A folytatásban jobb, és főképp kiegyensúlyozottabb póló szüksés, akár az olasz, akár a német válogatott következik a csütörtöki elődöntőben. Ha kívánságműsor lenne, inkább a németeket kérné a magyar sikerekért szorítók többsége, s nemcsak azért, mert ellenük a csoportnyitányon biztos győzelmet aratott a Kemény-csapat, amely a tudás mellett lélektanilag is előnyben lenne ellenfelével szemben.

Az olaszok egyértelműen veszélyesebbnek tűnnek: harcos és hatékony vízilabdát mutattak be vasárnap este a házigazdák válogatottja ellen, legalábbis két negyeden keresztül. Utána horvát henger következett, a több mint négyezer hazai néző fergeteges biztatása közepette a harmadik játékrészt 4-1-re nyerte Ratko Rudic gárdája, aztán a befejező nyolc percben nem esett újabb gól. A végül csoportgyőztes vendéglátók 8-5-ös sikere egy roppant küzdőképes olasz csapat ellen született meg, amely ezzel a németek elleni keddi középdöntő esélyesének lépett elő.

A keddi program:

a 7-12. helyért:
13 ó: Spanyolország - Oroszország
15 ó: Törökország - Macedónia

Keresztbe játszás az elődöntőbe jutásért:
17.45: Olaszország - Németország
20.40: Montenegró - Szerbia