Vágólapra másolva!
Az önkívületben szurkoló drukkerei által támogatott horvát válogatott 10-9-re legyőzte a szívósan küzdő, többször is feltámadó szerbeket, így bejutott a szombati döntőbe a zágrábi vízilabda Európa-bajnokságon. A lelátóra beszökött pár magyar drukker, a csövekből összerakott nézőtér a horvát gólörömök kitörésekor többször is megremegett.

Juha Pál helyszíni tudósítása Zágrábból

A magyar-olasz meccs ugyan csak 20.40-kor kezdődik este, Birosék néhány drukkerének mégis sikerült beosonni az első elődöntőre is. A szervezők ugyanis megmondták, a szerb-horvát és az olasz-magyar között kiürítik a lelátót a korábbi, majd megtöltik a későbbi mérkőzés szurkolóival, ám ezek szerint volt, akinek sikerült bejutnia mindkét találkozóra. A piros-fehér-zöld zászló mindenesetre jól nézett ki a piros-fehérbe burkolózott horvát drukker között.

A víz 27 fokos, a levegő a délutáni szerb-horvát elődöntő kezdetekor 18-20 fokos volt, mégis mindenki sapkát viselt a zágrábi Mladost sportcentrumban. A szél viszont fújt, mégsem ez volt az oka a viseletnek, hanem, hogy a horvát pólós sapka számított a kedvenc szurkolói ereklyének, amelyet a csövekből összerakott lelátók mellett árultak a zágrábi Európa-bajnokságon.

A csőlelátóra felmenni meglehetősen bizarr érzés volt a Mladost szabad téri uszodájában, hiszen az még hagyján, hogy úgy néz ki, mintha egy óra alatt rakták volna össze, viszont amikor a diadalittas hangulatban szurkoló hazai nézők ugrálni kezdtek, az egész lelátó elkezdett egy kicsit mozogni.

Fotó: Juha Pál [origo]

Az örömre volt okuk a házigazdáknak, hiszen csapatuk vezetett 3-1-re is, igaz, ekkor a szívós szerbek összekapták magukat, és egyenlítettek (3-3).

Ezt követően 5-5-ig minden horvát gólra válaszolni tudtak a szerbek, majd a hazaiak egy első ránézésre kétséges góllal szereztek vezetést. Egy lövés után átpattant a labda a kapuson, aki végül kikanalazta azt a kapuból, ám a játékvezetők egy röpke tanácskozás után megadták a gólt.

Az összes néző láthatta a nagyképernyős ismétlésből, hogy a labda tényleg bent volt (a szerbek kapusa hiába mutatta, hogy nem), ami után örömükben ismét dübörögni és visítozni kezdtek a lelátó piros-fehérbe öltözött nézői.

A horvátok ezt követően elhúztak 7-5-ig, de Gocicék erre is tudtak válaszolni, és feljöttek 7-7-re. Eztán a korábbi forgatókönyvnek - a hazaiak vezettek, a vendégek egyenlítettek - megfelelően 8-8, majd 9-9 lett az állás, ám ekkor, öt másodperccel a vége előtt ötméterest kaptak a horvátok (akik az Eb-n eddig egyáltalán nem panaszkodhattak a bírókra, hiszen nagyon kevés akciógólt lőttek, viszont több kiállítást és ötméterest kaptak, mint bármely más válogatott).

Boskovic a büntetőt belőtte, és - bár még volt egy kis vita az öt, majd egy, utána pedig négy másodperc hátralévő időt mutató óráról - ezzel eldőlt, Eb-döntőbe jutott Horvátország, amely az esti magyar-olasz győztesével mérkőzhet meg szombat este.

Eredmények, elődöntő:
Horvátország - Szerbia 10-9 (2-1, 4-4, 2-2, 2-2)

a 7-10. helyért:
Spanyolország - Görögország 12-11 (2-3, 3-1, 3-3, 2-3, 1-1, 1-0) - hosszabbítás után
Románia - Törökország 15-8 (3-2, 6-0, 2-3, 4-3)

a 11. helyért:
Oroszország - Macedónia 5-4 (1-2, 2-0, 1-0, 1-2)