Vágólapra másolva!
"Látni kell, hogy egyre több olyan csapat összeáll, amely nagyon ott van a tűz közelében, és esélyes lesz a dobogóra Londonban" - nyilatkozta Madaras Norbert az [origo]-nak Zágrábban az olaszok ellen elveszített Eb-elődöntő és a szerbek elleni, szombat délutáni bronzmérkőzés között. A kétszeres olimpiai bajnok pólós szerint Kemény Dénes válogatottjának nagyon fel kell pörögnie ahhoz, hogy meg tudja szerezni a harmadik helyet.

Juha Pál helyszíni interjúja Zágrábból

- Ön kiemelkedőt nyújtott az olaszok ellen, három gólt is dobott, a csapat azonban nem játszott jól. Mit érez ilyenkor?
- Sajnálom, mert azért ez egy nagy lehetőség volt. Az olasz csapat bebizonyította, hogy igenis jó, és nem véletlenül verte meg Montenegrót, a spanyolokat, a románokat. Egy elődöntőben több kell mindenből - figyelemből, harcosságból, és még sorolhatnám. Nem azt mondom, hogy ez egy soha vissza nem térő alkalom volt, de kár érte, hogy bele-belealudtunk a meccsbe. Ekkor az olaszok elmentek egy-két góllal, loholtunk utánuk, de valami nagyon nem stimmelt.

- Mi volt az?
- Amikor kilenc-tíz gólt kapunk, akkor általában veszítünk. Ezt nagyon nehéz túllőni ilyen szinten, mint ahogyan csütörtökön sem tudtuk. Meglőttük a nyolcat, de csak hatot vagy hetet kellett volna kapni. Sok volt a pontatlanság elöl és hátul egyaránt, ráadásul mindig olyankor, amikor eggyel vagy kettővel vezettek, azaz feljöhettünk volna, mi viszont elrontottuk. Vagy ha épp feljöttünk, akkor egyből kaptunk is egyet hátul. Bosszús vagyok, mert ez az olasz csapat jobb játékkal egy simán verhető ellenfélnek számítana.

- Benne volt a játékosokban, hogy Magyarország már jó régen, legutóbb 1999-ben nyert Európa-bajnokságot?
- Nem, mivel nagyon sok játékos nagyon messze van korban attól a csapattól. A döntő ettől még elúszott, a bronzmeccs pedig még nehezebb lesz.

- Olaszországi csapattársa, az önhöz hasonlóan három gólt szerző Pietro Figlioli azt mondta az [origo]-nak, szerinte azért kaphatott ki a magyar csapat, mert nem tett jót a fiatal, alakuló válogatottnak a csoportelsőséggel járó jutalom, a négynapos szünet.
- Lehet okokat keresni, de én nem így látom. A csapatból viszonylag kevesen játszunk sok meccset, nekem például kifejezetten jól jött ez a négy nap pihenő. Való igaz viszont, hogy utána nehezebb felpörögni, és ez is egy olyan pontja volt a játéknak, amiben gyengébben voltunk náluk. Ők mentek, pörögtek, jobban ott voltak, mi meg csak rohantunk utánuk azzal, hogy majd csak lesz valahogy.

- Jól ismeri az olaszokat, mondjuk, egy tízes listán mit hoztak ki magukból?
- Azt gondolom, hogy az egész Eb-n kihozták magukból azt, amit tudnak. Bizonyos játékosok tízből tízesre játszottak. Csapatként nagyon jók, nem hibáznak, azt csinálják, amit megbeszéltek, nem lepik meg egymást azzal a játékosok, hogy egyénileg bármit is máshogy tennének a meccs közben. Ez nagyon bejön nekik, ezzel lepnek meg mindenkit, és a játékukkal azt üzenik, hogy most már komolyan kell őket venni. Mi viszont messze elmaradtunk attól, amit tudunk.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

- A bronzéremért ismét Szerbia lesz az ellenfél, s ha győz a csapat, akkor végleg el lehetne hallgattatni a szerb átokról beszélőket. Ennek tükrében még nagyobb a tétje a kisdöntőnek?
- Sokat jelentene, ha nyernénk, hiszen jobb győztes meccsel és nem két vereséggel befejezni egy Eb-t. De nagyon fel kell pörögnünk ahhoz, hogy ismét le tudjuk győzni a szerbeket, a csütörtökinél mindenképpen több kell.

- Hogy érzi, összeállhat az olimpiára egy ismét aranyesélyes csapat?
- Mindenképpen összeállhat, de látni kell, hogy egyre több olyan csapat van, amely nagyon ott van a tűz közelében, és esélyes lesz a dobogóra Londonban. Hét-nyolc ilyen csapat is van, szóval tényleg sok.

- Kásás Tamás és Kiss Gergő mennyit javíthatna a magyar csapat eredményességén?
- Nem lehet megmondani, mindenesetre én bízom benne, hogy visszatérnek. Most nélkülük is eljutottunk a négyig, de azért nagy segítség lenne a tapasztalatuk, a játéktudásuk.

- A legtöbbször a délszláv csapatoktól féltik a magyar pólóválogatottat, erre most a szerbeket sikerült legyőzni, végül pedig egy gyengébbnek tartott olasz együttes ütötte el a döntőtől a csapatot. Nem lehet, hogy túlzottan elbízták magukat a Szerbia elleni csoportmeccsen aratott győzelmet követően?
- Nem hiszem, mert kaptunk közben is pofonokat. Volt egy nagyon nehéz meccs Macedónia ellen, volt egy görögök elleni ikszünk, azaz tudtuk, ha nem játszunk jól, ki tudunk kapni a már emlegetett hét-nyolc csapat bármelyikétől. Mindenki ellen jól kell játszanunk, mert ha nem, akkor azonnal megbüntet minket az ellenfél. A magyar vízilabda továbbra is jó úton jár, de azt látni kell, hogy jönnek fel a többiek.