Vágólapra másolva!
A magyar férfivízilabda-válogatott 10-8-ra kikapott Szerbiától a zágrábi Európa-bajnokság harmadik helyéért rendezett mérkőzésén. A szerbek végig vezettek, volt már négygólos is az előnyük, a magyar csapat legjobbja a kapus Nagy Viktor volt, aki számos bravúrt bemutatott.

Juha Pál helyszíni tudósítása Zágrábból

Európa-bajnokság, a 3. helyért:
Magyarország - Szerbia 8-10 (1-3, 2-2, 1-2, 4-3)
a magyar góldobók:
Kis, Varga Dénes, Madaras 2-2, Hosnyánszky, Szivós 1-1

Előzmények

Mintegy ezer magyar drukker utazott el Zágrábba, hogy a helyszínen drukkoljon a férfi válogatottnak a vízilabda Európa-bajnokság bronzmeccsén. Szinte biztos, hogy sokkal többen eljöttek volna a szerbek elleni presztízscsatára, ám a szurkolók arról panaszkodtak, hogy Magyarországon egyszerűen nem lehetett belépőhöz jutni.

"Akárhol kérdeztük, mindenhol azt mondták - nem árulnak jegyet a póló-Eb-re. Én ezt nem tűrtem, beleültem az autómba, Hódmezővásárhelyről elutaztam Horvátországba, és az egyik INA benzinkúton vásároltam meg a belépőjegyeket a társaságunknak. Nem volt kis út, több száz kilométert autóztam, de mindenképp látni szerettük volna a magyarokat" - mondta Péter, aki azt is sérelmezte, hogy a Magyar Televízió nem tudta megszerezni az összes magyar meccs közvetítési jogát. "Az még hagyján, hogy a horvát-szerb elődöntőre is nagyon kíváncsi lettem volna, de az nagyon felháborító, hogy az oroszok elleni mérkőzést egyáltalán nem láthattuk, az az érv pedig nem érdekel, hogy a horvátok sem közvetítették."

Így hát minden drukker vagy előre megvett jeggyel (sokukról kiderült, a biztonság kedvéért a bronzmeccsre és a fináléra is váltott), vagy abban bízva indult útnak, hogy majd a helyszínen próbál belépőt szerezni. Így, hogy nem a házigazda horvátokkal meccseltek a magyarok, volt még jegy bőven Zágrábban, ám ezt előre nem lehetett tudni. Akadt olyan fanatikus, aki egy horvát pólós barátjától kapott tizenöt ingyenjegyet, és próbált tőle megszabadulni, a kezdés előtt harminc perccel még lázasan kereste az esetleges, jegy nélküli magyarokat, remélhetőleg egymásra találtak.

Fotó: Juha Pál [origo]
A szurkolókon semmit nem múlt

Zágráb közelsége ellenére tehát csak a szabad ég alatti lelátó egyharmada telt meg, ennek ellenére nagyon lelkesen és óriási hangerővel, felfújható, műanyag dobokkal és dudákkal, no meg ordibálással biztatták kedvenceiket a magyarok. (Szerb drukker alig volt, még horvát is több jött el a bronzmeccsre.)

Első negyed

Nagy Viktor kezdett a magyar kapuban. A szerbek hozták el a labdát, ők vezethették az első támadást, de Hosnyánszky labdát szerzett. Az első magyar támadás is eredménytelenül zárult, aztán Gocic törte meg a gólcsendet egy szép ejtéssel (0-1). Hosnyánszky gyorsan válaszolt egy bal alsóban megpihenő lövéssel (1-1).

Biros volt az első kiállított, a szerbek pedig beverték az első előnyt, Prlainovic lőtt a rövid felsőbe (1-2). Az első magyar előny egy rossz passz miatt odalett, aztán újabb támadás pörgött le lövés nélkül. A szerbek is parlagon hagytak egy fórt, amihez Nagy Viktor bravúrja és a kapufa segítsége is kellett.

Filipovic két magyar mellett fordult be, aztán a léc alá lőtt (1-3). Emberelőnybe kerültünk, de Madaras a blokkba lőtt, aztán Varga Dénes kiállítása után a szerbek is előnyben támadhattak, de Nagy védése miatt maradt a kétgólos hátrány. Az első negyed zárásaként megint mi adogathattunk létszámfölényben, Varga Dániel a rövid sarokra húzta vissza a labdát, de Soro odaért.

Második negyed

A második negyed elején Varga Dénes elhozta a labdát a ráúszásnál, az első támadás pedig góllal végződött, Madaras lövése a kapufáról pattant le, éppen Kis Gábor elé, aki bevágta a labdát (2-3).

Udovicic egyből visszaállította a kétgólos differenciát, egy lóbával a fél magyar védelmet becsapta, aztán a jobb alsóba zúdított (2-4). Varga Dániel faraghatott volna a hátrányból, ha nem az ejtést választja, szerencsére Nagy Viktor védése miatt maradt a mínusz kettő. Varga Dénes is hozzászólt a meccshez emberelőnyben, megint egy gól a hátrány (3-4). Varga Dénest kiküldték, gyors adogatás után Filipovic célzott pontosan (3-5).

Fotó: Juha Pál [origo]
A magyar drukkerek ezúttal is komoly létszámban jelentek meg a lelátón

Gyorsan eladtuk a labdát egy előnyben, aztán Nagy Viktor védett nagyot egy szerb megúszásnál. Az első félidő vége 5-3 a szerbeknek.

Harmadik negyed

Elhoztuk a labdát a harmadik negyed elején is, de gólt nem szeretünk sem az első, sem a második támadásból, közben Nagy Viktor védett egy közeli szerb húzást. Harmadszorra is csak kapufáig jutunk, de Nagy Viktor tartja a lelket a csapatban, két újabb ziccert védett.

Szenvedünk támadásban, a szerbek akciójánál Varga Dánielt kiküldték, Udovicic kapitány időt kért. A blokkolni készülő Birost egy szerb visszarántotta, Vanja Udovicic pedig a jobb sarokba lőtt (3-6). Jön a válasz előnyből, Kis Gábor fejezte be pontosan a figurát (4-6). Újabb szerb előny, megint Udovicic villan, irtózatosan nagy gólt akaszt a bal felsőbe (4-7).

Negyedik negyed

Gocic megelőzte Vámost a ráúszásnál, Madarast kiszórták, de megúsztuk az előnyt, megint Nagy védett. Aztán újabb Nagy-bravúr, ezúttal egy az egyben járt túl egy szerb eszén. A két Varga összjátéka után Dénes lőtt szépen, visszajövünk két gólra (5-7). Szerb gól után Madaras válaszol (6-8). Radjen nagyon belejött, mindenkit becsapott egy lóbával, aztán szemtelenül ejtett Nagy Viktor fölött a kapuba (6-9). Filipovic is ejt, el is dőlt a meccs (6-10). Madaras szépít, későn (7-10). Szívós is nagy gólt lő (8-10).

A végén egy védés itt, egy kontra ott, Szerbia 10-8-ra nyert, ezzel bronzérmes, Kemény Dénes csapata a negyedik helyen zárt.