Vágólapra másolva!
Sokáig a szlovén bajnoksággal kacérkodott, de végül mégis a Mol Ligában indul a címvédő Vasas Bp. Stars jégkorongcsapata, amelynek a jégen is a tagja marad a csapat klubigazgatója, Kangyal Balázs. A 41 éves sportoló-sportvezető úgy döntött, még egy évig folytatja, s 99 százalék, hogy utána befejezi játékospályafutását.

- Miért döntött a folytatás mellett? - kérdeztük Kangyal Balázst.
- Bizonyos szempontból talán jó lett volna, ha befejezem, hiszen a válogatottól is azt követően vonultam vissza, hogy feljutottunk az A csoportba. A klubkarrierem méltó befejezése lett volna, ha a Mol Liga-győzelem után vonulok vissza, de úgy éreztem, hogy most a klubnak szüksége van rám. Alacsonyabb a költségvetésünk, eléggé fiatalok a védőink, remélem, a csapat hasznára leszek, és tudnak tőlem tanulni.

- A szigorúbb költségvetés mennyire befolyásolja a csapatépítést?
- Bizonyos szempontból igen, de nem ez volt a döntő szempont. Volt olyan játékos, akitől mi magunk váltunk meg. Akadt olyan is, aki azért nem tudott dönteni, mert a szlovén bajnokságban való indulásunkkal kapcsolatban eléggé későn született döntés. Mi abban a hitben voltunk, hogy amit lehet az Alba Volánnak, azt lehet nekünk is. Végül úgy határoztunk, hogy megadjuk az esélyt a szövetség új vezetésének, abban a reményben, hogy a jégkorong minden hazai szereplője a sportág fejlődését tartja szem előtt. Viszont amíg tartott a huzavona, semmilyen biztosat nem tudtunk mondani a játékosoknak, volt, aki ezt megunta. Ám az egyáltalán nincs ellenünkre, hogy idén is fiatal csapattal futunk neki az idénynek, tavaly is ez volt az alapfelállás nálunk, ilyen feltételekkel nyertünk Mol Ligát.

- Elég nagy átrendeződés várható a magyar-román közös sorozatban, hiszen akad klub, amelyik majdnem szétesik, a mezőny másik része gőzerővel építkezik.
- Várjuk ki a végét! Mi mindig annyit vállalunk, amennyit teljesíteni tudunk. Ha idény közben az adótörvény megváltoztatásával a sportfinanszírozás lehetősége kibővül, mi is átgondoljuk a terveinket, és talán merészebb álmokat szövögetünk. De olyan nem csinálunk, hogy a költségvetés 70-80 százalékának birtokában azt mondjuk: majd lesz valahogy idény végén.

- Céloz valakire?
- Nem, általánosságban beszélek. Ami minket illet: idén 70-80 millió forintból gazdálkodunk, fiatal kerettel készülünk az idényre. Lehet, hogy nem tudjuk megvédeni a Mol Liga-győzelmünket, de biztosan lesz olyan terület, amiben előre tudunk lépni. Ha játékban tudunk fejlődni, amelynek az eredménye csak a következő évadban jelentkezik, azt mondjuk: megérte. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne akarnánk idén is megnyerni a Mol Ligát.

- Eddig Majoross Gergely, Peterdi Imre, Holéczy Roger, Fodor Szabolcs és Pleszkán József távozott a csapattól, és csupán Popovics Patrik érkezett. Milyen erősítés várható még?
- Négy-öt hazai játékossal tárgyalok és egy-két légiós érkezése sem zárható ki. Minden játékos maga jelentkezett nálam, ami azt jelzi, hogy jó munkát végzünk, jó a klub megítélése jégkorongos körökben. A konkurenciánál úgy érzik, nálunk profi szellem uralkodik, az Icecenterről Jégpalotává átkeresztelt otthonunk pedig világszínvonalú. A fiatalok azt mondják, a személyem is meggyőző a számukra, ezekre a véleményekre büszkék vagyunk.

- Visszatérve a saját sorsára: jövőre újra belevág a hokiba?
- A klub érdekeit fogom szem előtt tartani, amikor döntök, de 99 százalék, hogy ez lesz az utolsó idényem.