Vágólapra másolva!
Kijutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a jövő évi világbajnokságra, miután a selejtező veszprémi visszavágóján a végletekig kiélezett csatában 28-25-re, összesítésben pedig egyetlen góllal jobbnak bizonyult a szlovén csapatnál.

Az első félidőben - akárcsak egy hete - fej fej mellett haladt a két együttes, egyik csapat sem tudott két gólnál jobban elhúzni. A folytatás viszont egy darabig rosszul alakult, a 37. percben már 19-14-re vezettek a vendégek. Az időkérés hatott, a 49. percben egyenlő lett az állás (24-24), három perccel a vége előtt pedig a magyar csapat ledolgozta hátrányát, majd még egy gólt lőtt. Az utolsó tíz percben a vendégek nem találtak a kapuba.

A párharcot 53-52-es összesítéssel nyerte a magyar csapat, így részt vehet a jövő januári svédországi vb-n, amelyen már lehet kvótát szerezni a 2012-eslondoni olimpiára.

Kézilabda, vb-selejtező, visszavágó:
Magyarország - Szlovénia 28-25
gól:
Iváncsik G. 12/6, Eklemovics 4, Nagy K. 3, Perez, 2, Ilyés 2, Mocsai 1, Iváncsik T. 1, Gál 1, Schuch 1, Gulyás 1, illetve Kavticnik 11/6, Spiler 4, Zorman 3, Miklavcic 2, M. Zvizej 2, Dobelsek 2, L. Zvizej 1
Az első mérkőzést Szlovénia nyerte, 25-27-re.

Az egy héttel ezelőtti, ljubljanai mérkőzést a szlovénok nyerték 27-25-re úgy, hogy főleg az utolsó negyedórában - bírói segédlettel - tudtak felülkerekedni a Mocsai-csapaton.

Most már a derékpanaszokból felgyógyult Császár is vállalta a játékot, így Eklemovics mellett még egy irányító várta a roppant fontos csatát. Amíg a szlovén fővárosban 1200, most a Veszprém Arénában 5000 néző teremtett fantasztikus hangulatot.

Derültséget okozott, hogy a jegyzőkönyvben eredetileg Mocsai Lajos neve szerepelt játékosként, persze, csak elírás történt: a szövetségi kapitány fia, Tamás volt az egyik átlövő.

Eleinte főleg a magyar bal szél - Ilyés és Iváncsik Gergő - sziporkázott, ám találataikra rendre jött válasz. A két kapus, Fazekas és Skof ott folytatta, ahol múlt vasárnap abbahagyta: remek védéseket mutatott be. A 9. percben először vezettek a vendégek (3-4), ám csak rövid ideig.

Ilyés kiállítása alatt Kavticnik duplázott, negyedóra elteltével 8-7 volt az állás, csakhogy a lendületbe jött ellenfél megint fordítani tudott. A 20. percben, 10-11-nél Mocsai időt kért, ezután Eklemovics helyett Császár irányított. Ettől és Dobelsek kiállításától felpörögött a hazaiak játéka, ezzel együtt lehetetlennek tűnt két góllal elhúzni. Ráadásul 12-12-nél Iváncsik G. büntetőt rontott. Az öt percre befagyott állásról a magyarok léptek el előbb, ám a szünet előtti szakaszt a kevesebbet hibázó szlovénok nyerték, akárcsak a félidőt.

A fordulást követően először vezettek két góllal a sok hétmétereshez jutó vendégek, aztán még erre is rátettek egy lapáttal (37. perc: 14-19). Zúgott a "Harcoljatok!", az ötgólos - összesítésben hétgólos - hátrányban Mocsai időt kért. Nem ment a góllövés, a különbség pedig igen tekintélyes volt.

Nagy nehezen megindult a felzárkózás, a 40. percben már csak 19-17-re vezettek a vendégek, a szegedi légiós, Luka Zvizej kiállításának leteltekor pedig 19-20 állt az eredményjelzőn.

Fazekas egy kis pihenőt kapott, Liszkai váltotta a kapuban, és Perez is kiülhetett két percre. Kavticnik tarthatatlannak bizonyult, háromnegyed óra alatt 11 alkalommal volt eredményes.

Az utolsó negyedóra 21-24-ről és Zorman büntetésével indult. Nagy Kornél két góllal jelezte, hogy beállt, majd a 49. percben a magára találó Eklemovics egyenlített (24-24).

Skof és a visszaálló Fazekas védéseivel őrületbe kergette a játékosokat, így ment ez a hajráig. Nagy K. az 55. percben megint beköszönt, hosszú idő elteltével ismét a magyaroknál volt az előny. A fiatal játékost kiállították, ám emberhátrányban Iváncsik G. büntetőjével az 57. percben kialakult a "meccsnull" (27-25), azaz a magyar csapat ledolgozta hátrányát. A dráma fokozásaként egy újabb hetessel már a magyarok által továbbjutásra. Az utolsó percben Fazekas parádés védésére Skof is védéssel felelt. A kontrát megakadályozó Gulyást kiállították, a szlovén kapus helyett mezőnyjátékos jött be, 11.6 mp volt hátra, ám a vendégek nem éltek a lehetőséggel.

A magyarok az utolsó 23 percet 14-6-ra nyerték, ráadásul a záró tíz percben nem kaptak gólt. Iváncsik Gergő a két összecsapáson összesen 22-szer volt eredményes.

A csapat el tudta viselni, hogy a világsztár Nagy László sérülésre hivatkozva lemondta a párharcot. Névrokona, a csereként beállt Nagy Kornél a hajrában sokat tett hozzá a sikerhez.

A vb-ről már lehet majd kvótát szerezni a 2012-es londoni olimpiára, illetve a svédországi tornáról ötkarikás pótselejtezős hely is kiharcolható. Egy mostani kudarccal viszont nagyon-nagyon messze került volna a csapat az olimpiai álmoktól.

Forrás: MTI

Mocsai: Az utolsó leheletünkig harcoltunk

"Végtelenül boldog vagyok, hihetetlen izgalmak közepette jutottunk ki a vb-re. Az első félidő azt hozta, amire számítottunk, a szünet után viszont gyorsabbakká váltak a szlovénok, és időbe telt, mire erre lépni tudtunk. Köszönöm mindenkinek, aki segített kivívni ezt a fontos sikert. Igazi csapatként játszottunk, és hátrányban is képesek voltunk az utolsó leheletünkig harcolni" - nyilatkozta Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

Nagy Kornél megmentette nyári szabadságát: "Persze, hogy izgultam. Rossz lett volna úgy elmenni nyári szabadságra, hogy egy sikertelen párharc van mögöttünk. A cserepadon ültem 45 percen át, de mindig is éreztem, hogy van erőnk visszajönni. Örülök, hogy sikerült fontos gólokat szereznem."

Fazekas Nándor a közönség segítségét emelte ki: "Amikor jól védekeztünk, könnyebb volt védenem is. A közönség és a közös akarat átsegített bennünket a nehéz időszakon. Mondani sem kell, milyen fontos volt ez a siker a magyar kézilabdának. Most a vb-n kell megmutatnunk, hogy helyünk van az elitben."

"Izgalmas párharcot vívtam a kapussal, de szerencsére csak egy büntetőt rontottam. Óriási akarattal küzdöttünk, és hétgólos hátrányban sem törtünk meg. A végére feljavult a védekezésünk, és kemény harcokat nyertünk a támadásokban" - mondta Iváncsik Gergő.

Perez Carlos úgy érezte, nem ment neki a játék: "Sajnos, ma nem ment jól a játék, talán jobban is figyeltek rám. Iszonyúan elfáradtam, de megérte vállalni ezt a két meccset."

Oroszok nélküli vb ötven év után

A jövő évi olimpiai kvalifikációs vb selejtezőjének legnagyobb meglepetését Románia válogatottja szolgáltatta azzal, hogy kiütötte az orosz együttest.

Az orosz csapat kiesése azért különösen meglepő, mert az idegenbeli első mérkőzésen négy góllal győzött, aztán hazai pályán öttel kikapott. Orosz vagy szovjet válogatott csaknem ötven éve először marad le vb-ről.

Vb-selejtezők, Európa, visszavágók:
Spanyolország - Portugália 33-25 (14-11)
Továbbjutott:
Spanyolország kettős győzelemmel, 60-51-es gólkülönbséggel

Csehország - Szerbia 25-22 (10-11)
Tj:
Szerbia 49-48-as gólkülönbséggel

Oroszország - Románia 32-37 (13-16)
Tj:
Románia, 65-64-es összesítéssel

Hollandia - Ausztria 34-28 (17-14)
Tj:
Ausztria 59-49-es gólkülönbséggel

Ukrajna - Szlovákia 21-30 (12-14)
Tj:
Szlovákia 55-51-es gólkülönbséggel

Svájc - Dánia 29-34 (10-15)
Tj:
Dánia kettős győzelemmel, 66-56-os gólkülönbséggel

Görögország - Németország 20-27 (10-10)
Tj:
Németország kettős győzelemmel, 52-40-es gólkülönbséggel

Litvánia - Norvégia 21-24 (9-10)
Tj:
Norvégia kettős győzelemmel, 51-40-es gólkülönbséggel