Vágólapra másolva!
A szudáni Manute Bol 47 évesen veseelégtelenség következtében hunyt el egy virginiai kórházban. A 231 centis óriás az NBA történetének legmagasabb játékosa volt, írja a Nemzeti Sport Online.

Manute Bol a Virginiai Egyetem kórházában halt meg európai idő szerint vasárnap hajnalra virradóra. Halálát veseelégtelenség és annak szövődményei okozták.

A 231 centi magas kosaras tíz évet töltött a profi ligában, megfordult a Philadelphia, a Washington, a Miami és a Goden State csapatában is. Pályafutása során 2,6-es pont, 4,2-es lepattanó és 3,3-es blokkoló átlagot produkált. Kétszer volt a liga legjobb blokkolója: az 1985-86-os szezonban a Washington játékosaként kereken 5-ös, míg az 1988-89-es szezonban a Goden State kosarasaként 4,3-es mérkőzésenkénti átlaggal.

A játékosra nem csak termete miatt emlékeznek sokan, hanem humanitárius tevékenysége folytán is. Hazájában, Szudánban számos jótékonysági akciónak volt szervezője, főszereplője, de azokban az amerikai városokban is dolgozott a szegényekért, ahová éppen szerződése kötötte.