Vágólapra másolva!
Fűzy Ákos, a MiZo Pécs 2010 újdonsült bajnok és kupagyőztes nőikosárlabda-csapatának vezetőedzője nem hosszabbítja meg szerződését a baranyai klubnál. A 47 éves szakember három éves szerződést készül aláírni a bajnoki negyedik helyezett Seat Lami-Véd Győr együtteséhez, ahol Tapodi Péter másodedzője lesz.

"Tizenöt évet töltöttem szülővárosom csapatában, sokan - köztük jómagam is - azt hitték, hogy összenőttünk, de egyszer eljön egy olyan pont, amikor a családom érdekeit előtérbe kell helyeznem a lokálpatriotizmussal szemben. Most eljött, és hosszas vívódás után elhagyom a várost" - mondta Fűzy, aki tavaly és idén is megnyerte a Magyar Kupát a szakma által jóval erősebbnek tartott MKB-Euroleasing Sopron előtt, mi több, idén 3-0-s söpréssel a bajnoki döntőben is elintézte az Euroliga Final Four tavalyi résztvevőjét.

"Nyilván presztízsveszteséget jelent számomra a bajnokcsapat és kupagyőztes vezetőedzőjéből a negyedik helyezett másodedzőjének lenni, de a Győr egyfelől a pécsinél lényegesen kecsegtetőbb anyagi feltételeket kínált, másfelől szakmai szempontból is csábító képet festettek fel a vezetők a jövő idényt tekintve. A klub magyar erősségei - Djelmis Angela, Englert Orsolya, Vida Anna, Horváth Zsófia - maradnak, a távozó légiósok helyett pedig papíron erősebb külföldieket szerződtetnek. Fűzy András unokaöcsém, a Győr ügyvezetője és Tapodi péter vezetőedző egyaránt arról beszéltek, hogy jövőre már a bronzérem megszerzése lesz a cél és a reális elvárás, hosszabb távon pedig Euroliga-szereplés" - tette hozzá Fűzy.

Nyílt titok, hogy elsősorban az anyagiak játszottak szerepet Fűzy távozásában, pontosabban az a körülmény, hogy még azt a pénzt sem kapja meg Pécsen, ami járna neki.

"Ezzel nem akarok részletekbe menően foglalkozni, tény, hogy tartozik nekem a klub, de hogy mennyivel, illetve hány hónapi béremmel és prémiumommal, azt most ne feszegessük. A vezetőket - Rózsa Gábor ügyvezetőt és a tulajdonosokat - meglepte döntésem, amit ma közöltem velük, az volt a benyomásom, hogy most is lokálpatriotizmusomra apelláltak, s abban bíznak, hogy végül mégiscsak meggondolom magam. Nem így történt."

Logikus a kérdés: mi lett volna, ha a Pécs kiegyenlíti tartozását?
"Búcsúzóul ezt a kérdést én is feltettem, félig tréfásan, félig komolyan, mármint, hogy nem akarják-e egy összegben kifizetni a hátralékot. De nem tapasztaltam túlzott lelkesedést. Mindegy, ezzel lezárult egy gyönyörű, sikerekkel teli tizenöt éves időszak az életemben, és elkezdődik egy - remélem, hasonlóan sikeres - új."

Rózsa Gábor, a pécsiek ügyvezetője szűkszavúan kommentálta Fűzy távozását: "Ákos kapott egy ajánlatot, ő ezt elfogadta, ehhez nincs különösebb hozzáfűznivalónk, tudomásul vesszük ezt a fejleményt. Hogy ki lesz a Pécs vezetőedzője, azzal kapcsolatban e pillanatban még nem tudunk mit mondani. Időben tájékoztatjuk majd a közvéleményt."

Ch. Gáll András