Vágólapra másolva!
Abi Olajuwon, a 2010-es WNBA-draft 28. kiválasztottja a nyáron még a Chicago Sky csapatában játszik, ősztől azonban a SEAT Lami-Véd Győr nőikosárlabda-csapatát erősíti. A 21 éves újonc a valaha élt egyik legnagyobb kosaras, Hakeem Olajuwon lánya. Egyelőre még csak a neve miatt szenzáció az érkezése, de ahogy az [origo]-nak elmondta, a játékával akar a figyelem középpontjába kerülni, és példaképpé válni Magyarországon.

"Láttam még játszani édesapámat, aki csak 2002-ben vonult vissza, akkor én már tizenhárom éves voltam. Sőt, még az atlantai olimpiáról is vannak emlékeim, ahol a papa aranyérmes lett az Egyesült Államok válogatottjával" - idézte fel élményeit az Oklahoma Egyetemen idén diplomázó kosaras, aki tanintézménye csapatával, az Oklahoma Sooners együttesével tavasszal bejutott az országos főiskolai bajnokság négyes döntőjébe.

"Már középiskolás voltam, amikor a papa még mindig kosarazott, az 1994-ben és 1995-ben a Houston Rocketsszel nyert NBA-bajnoki címeire, a Patrick Ewinggal és David Robinsonnal vívott páros mérkőzéseire is emlékszem. Mindig kijártam a mérkőzéseire, akkor már elhatároztam, hogy belőlem is kosárlabdázó lesz" - említi korai motivációját Abi, teljes nevén Alon Abisola Arisicate Ajoke Olajuwon, aki apja első házasságából született, s jelenleg Los Angelesben él.

"Nagy a család, anyai ágon egy húgom és egy öcsém van, apain tíz testvérem, édesapám két házasságából. A nagyszüleim Nigériában élnek, még sohasem jártam náluk, ők viszont rendszeresen jöttek hozzánk Houstonba és Los Angelesbe is. Merthogy én Kaliforniában élek, az összes nagybátyám viszont Houstonban, ahol jómagam is gyakran megfordulok. Kicsit bonyolult, olykor én is belezavarodom, de hát kiterjedt a család."

Annak idején Hakeem Olajuwon legismertebb, már-már védjegynek számító csele a "Dream Shake" volt. A csodálatos centernek Dream, azaz Álom volt a beceneve (Hakeem the Dream), a Dream Shake pedig egy testcsel, a center dobást mímel a bal kezével, mire a védő elrepül, a támadó pedig sarkazás után lazán bedobja a ziccert. Ezt a hét láb - 213 cm - magas óriások közül egyedül a kivételes gyorsasággal megáldott Olajuwon tudta megcsinálni.


"Nekem még nem megy a Dream Shake, de apám rendszeresen foglakozik velem, oktat a centerjáték fortélyaira. Nála jobb tanárom nem is lehetne. Zsákolni ugyan nem tudok, de a gyűrűt simán megfogom. Remélem, előbb a Chicago Skynál, majd ősztől Győrben is tudok majd mutatni néhány trükköt a közönségnek. Az a célom, hogy a lehető legjobb kosárlabdázó legyek, és mindenkinek feljavítsam a játékát, aki velem egy csapatban játszik" - mondja a fiatal kosaras.

Abi Olajuwon nagy reményekkel, izgatottan készül hazánkba. "Bármit megteszek, amit a csapat kíván tőlem, én azt tanultam, hogy ott kell hagyni a bőrünket a pályán. Célom a bajnoki cím megszerzése a Győrrel. Alig várom már, hogy megérkezzem Magyarországra, és megismerjem a magyar embereket. Ügynököm (Jeanne McNulty-King - a szerk.) sokat beszélt nekem Győrről és a győriekről, de más az, ha az ember saját maga találkozik az új környezettel, az új emberekkel."

A kosaras négy évig járt az Oklahoma Egyetemre, amit kiváló eredménnyel végzett el. "Már most nagyon hiányzik az egyetem, a barátaim. Életem eddigi legszebb időszaka volt ez a négy év Oklahomában, ahol elektronikus újságírást tanultam, rádiós és televízió riporternek készültem."

Forrás: AFP

Azt mondja, sosem volt teher számára az Olajuwon név. "Mindenki éli a saját életét, én nem Hakeem, hanem Abi Olajuwon vagyok. Ettől függetlenül nekem még csak dicsőséget és előnyt jelentett a vezetéknevem, úgy fogom ezt fel, mint a sors ajándékát. Persze annak is tudatában vagyok, hogy egy Olajuwontól mindig többet várnak el az emberek, és nem tehetem tönkre az apám jó hírnevét. Nem akarok csalódást okozni a családomnak."

Forrás: AFP

Az Olajuwon lány életét persze nem csak a kosárlabda tölti ki. "Szeretek moziba járni és olvasni, szívesen felajánlanám, hogy nevezzetek meg annyi filmet és könyvet, amennyit csak akartok, lefogadom, hogy valamennyit láttam vagy olvastam. A zenét is imádom, mindenevő vagyok: r'n'b, rap, rock, pop - lényegében minden. Öltözködni szeretek, mint minden lány, nekem mindegy, hogy szoknya vagy nadrág."

Abi Olajuwon befejezésül üzent a magyar szurkolóknak. "Csak annyit akarok még mondani, hogy nagyon nagy megtiszteltetés számomra Magyarországon kosárlabdázni, az önök gyönyörű országában, sok fotót és filmet láttam már Magyarországról. Abban is bízom, hogy szeretettel fogadtok engem Győrben!"

Abi Olajuwon
Születési hely, idő: 1988. július 6., Houston
Magasság: 193 cm
Testsúly: 103 kg
Csapatai: Oklahoma Sooners, Chicago Sky (2010-től), Seat Lami-Véd Győr (2010-től)


Ch. Gáll András