Vágólapra másolva!
Fantasztikus játékkal döntetlent ért el az olimpiai és vb-címvédő franciák ellen a magyar férfikézilabda-válogatott az ausztriai Európa-bajnokság első mérkőzésén. Csakis azért lehet hiányérzetünk, mert az utolsó pecekben négygólos előnyt engedett ki a kezéből Csoknyai István csapata.

Pincési László helyszíni tudósítása Bécsújhelyről

Eredmény, férfikézilabda-Eb, D csoport, 1. forduló:
Magyarország - Franciaország 29-29 (16-16)
Bécsújhely, Arena Nova, 5000 néző
v.: Nikolic, Stojkovic (szerb)
Gól: Ilyés 7, Krivokapic 6, Gál 5, Iváncsik G. 3, Törő 3, Katzirz, 2, Laluska 1, Gulyás 1, Eklemovics 1, illetve Fernandez 6, Karabatic 6, Abalo 6, Narcisse 5, B. Gille 3, Sorhaindo 2, Joli 1/1

Nem számítottak ennyi megszállott magyar szurkolóra a bécsújhelyi szervezők sem, mert három pocakos biztonsági emberrel akarták megakadályozni, hogy az Arena Nova különböző szektoraiba jegyet kapó magyar drukkerek az egyik kapu mögötti sarokban egyesítsék erejüket. A kilátástalan küzdelmet végül percek alatt feladták, így összehangolt szurkolás fogadta a magyar válogatottat.

A lelátóra Putics Barna és Zubai Szabolcs ült fel (hiszen a szakvezetés csupán 15 játékost nevezett), a csapatban ott volt viszont Császár Gábor, aki kézműtétjét követően nemcsak névlegesen akart a keretben maradni.

Őrült iramban kezdte a mérkőzés a magyar válogatott, a kapuban Fazekas bravúrokat mutatott be, elöl a gyors indulást az Iváncsik fivérek szolgáltatták, élményszámba ment, ahogy Tamás estében középre tett labdáját Gergő az üres kapuba dobta.

A hírek szerint az olimpiai és világbajnok francia csapat félve várta az első mérkőzést, talán ez, talán a lendületes ellenfél tette, hogy a 10. percben 6-5-re a magyaroknál volt az előny. Az Eb-újonc Schuch igyekezetébe a kelleténél több agresszivitás is becsúszott, tíz perc után két kiállításnál járt, nem is engedte vissza a magyar szakvezetés a pályára. Fazekas hiába védett hetest, Laluska kiállítása megfordította az állást, a 14. percben már 9-7 volt oda.

Pedig a szerb anyanyelvű játékosok Matic edző vezérletével megpróbáltak hatni a Nikolic, Stojkovic bírópárosra, kevés sikerrel. A pályán háború dúlt, előbb Dinart gyomrozta meg Ilyést, majd Narcisse közelről lőtte fejen Fazekast - mindkétszer a kézfogás hozta meg az enyhülést -, Laluskának pedig szétszaggatták a mezét, így 5000 néző előtt kellett szexi sztriptízt bemutatnia.

A franciák stabil hatosfalát Ilyés és Krivokapics tudta csak őrületbe kergetni a bátor közbelövésekkel vagy betörésekkel, a védekezésben azonban olykor hajmeresztő dolgokat műveltek a fiúk. Az emberét padló alá döngölő Katzirz kiállítást kapott, Gál pedig a megszerzett labdát olyan hanyagul passzolta az egy méterre, ziccerben álló ellenfélhez, mintha ez lett volna a teljesítendő feladata.

Forrás: [origo]

A 21. percben 13-10-es hátránynál Csoknyai István időt kért, rendezte a sorokat, s miután Fazekas megoldhatatlan feladatot jelentett a világklasszis franciáknak, Gál vezérletével 15-15-re alakult az állás. Dühöngött is Claude Onesta, aki az utolsó másfél perc előtt időt kért, ám Narcisse bombájára még jött válasz Krivokapicstól (16-16).

A félidei statisztika árulkodott: Fazekas kapujára 27 lövés ment, ebből 11-et megfogott (41 százalékos teljesítmény), míg a másik oldalon a világklasszis Thierry Omeyer neve mellett 6 százalék állt, 17 lövésből mindössze egyet védett.

Szünet után Törő gólja hangrobbanást idézett, 17-16-ra ismét a magyaroknál volt az előny. Aztán két perc alatt majdnem sikerült "öngólt" lőni, két elkapkodott lövéssel Omeyer visszajött a meccsbe, 22-20-ra már a világbajnok vezetett.

Szerencsére akadt válasz magyar részről, Fazekast Puljezevics váltotta, támadásban Schuch kapott lehetőséget beállós poszton, a 48. percben pedig Ilyés, majd Katzirz találataival 25-23-ra alakult az eredmény. Puljezevics pazar védéseit megirigyelhette Onesta, aki lekapta Omeyert, jött Karaboué.

De kit érdekelt mindez, amikor Gulyás átlövését Katzirz bombája fejelte meg, és 27-23-nál kétségbeesetten kért időt az ellenfél. Álomjátékká vált az utolsó tíz perc, taktikailag, fejben, erőnlétben is alulmaradt az ellenfél, Karabatic olyannyira elveszítette a fejét, hogy reklamálás miatt ki is állították.

Schuch harmadik kiállítása után egészpályás letámadásra váltott a francia csapat, három gyors labdaszerzést is gólra váltott, 29-25-ről egygólosra szűkült az előny. Három perccel a lefújás előtt Csoknyai István is időt kért, gólt azonban már csupán Karabatic szerzett (29-29)

A pontszerzés több mint álom, ám a négygólos előny után csalódás is egyben. A döntetlennel azonban így is komoly lépést tett a középdöntő felé a válogatott, amely így akár pontot is vihet Innsbruckba.

"Ebben a mérkőzésben több volt, mint egy pont. Négygólos vezetésünknél a hajrában mintha megijedtünk volna. Ennek a fiatal csapatnak sokat kell még tanulnia ahhoz, hogy az ilyen szituációkat győzelemmel fejezzük be. Meg kell tanulnunk nyerni, ez a lecke mindannyiunknak. Ezzel együtt gratulálok a csapatomnak a mutatott teljesítményhez, a franciáknak pedig a korrekt játékhoz" - nyilatkozta Csoknyai István.

Claude Onesta francia kapitány a döntetlennek is örült: "Nehéz mérkőzés volt. Kész csoda, hogy sikerült egy pontot szereznünk."

* * *

A D csoport nyitómeccsére a magyarok fellépése előtt került sor, ezen a találkozón a spanyolok nagyon magabiztosan, 37-25-re verték Csehországot.

További eredmények:
1. forduló, A csoport (Graz):
Horvátország - Norvégia 25-23 (11-10)
Oroszország - Ukrajna 37-33 (21-16)

B csoport (Linz):
Izland - Szerbia 29-29 (15-11)
Dánia - Ausztria 33-29 (17-15)

C csoport (Innsbruck):
Szlovénia - Svédország 27-25 (7-13)
Lengyelország - Németország 27-25 (12-8)