Vágólapra másolva!
Húsz percig jól tartotta magát a cseh válogatott a férfikézilabda-Eb D csoportjának nyitómérkőzésén, ám végül a rutinosabb és sokkal jobban játszó Spanyolország 37-25-ös győzelmet aratott. A spanyoloknál Sterbik Árpád három perc után megsérült, elsődleges vizsgálatok alapján elszakadt a vádlija.

Pincési László helyszíni tudósítása Bécsújhelyről

Eredmény, férfikézilabda-Eb, D csoport, 1. forduló:
Spanyolország - Csehország 37-25 (17-10)
Bécsújhely, Arena Nova, 4000 néző
v.: Din, Dinu (román)
gól: Iker Romero 14/8, Tomás 5, Garcia 5, Aguinagalde 3, R. Entrerrios 2, A. Entrerrios 2, Rodriguez 2, Gurbindo 1, Ugalde 1, Malmagro 1, Aguirrezabalaga 1, illetve Jicha 8/4, Vrany 5, Filip 2, Vitek 2, Sklenak 2, Mickal 2, Nocar 1, Kubes 1, Mraz 1, Stehlik 1
hetes: 8/8, illetve 4/4
kiállítás: 12, illetve 12 perc

Ékszerdoboznak talán túlzás nevezni, az Arena Nova név is csalóka (az 1995-ös osztrák-magyar női vébére készült), Bécsújhely városa mégis büszke sportcsarnokára. Az ötezer férőhelyes létesítmény előtt már délután 3 óra körül gyülekezett a tömeg, sok magyar rendszámú autó parkolt, s többen reménykedve könyörögtek szállásért a csarnok szomszédságában lévő hotel portáján, mindhiába.

Mire az első mérkőzésre a spanyol és a cseh csapat megjelent a bemelegítésre, már a csarnok is megtelt, Sterbik Árpád a szerb ellenőrrel beszélgetett, a magyar drukkerek kifeszítették zászlóikat, s megtapsolták a lelátóra felülő válogatottat.

A himnuszok alatt furcsán hatott a szerbiai születésű vajdasági magyar Sterbik előtt lengedező spanyol zászló. Az egykori veszprémi kapuvédő három percet töltött mindössze a kapuban, gólt nem kapott, megsérült viszont a jobb bokája, helyére Hombrados állt be.

A 2-0-s spanyol előny után gyorsan összekapta magát az ellenfél, a csehek Jicha vezérletével a 14. percben már vezettek (6-5). Hombrados nem találkozott a labdával, a cseh védelem pedig a három belső emberrel, Hynekkel, Kubessel és Jichával kiválóan zárt, Petr Stochl pedig szenzációsan védett. Hogy a 21. percben mégis 10-10 állt az eredményjelzőn, annak volt köszönhető, hogy jóval több spanyol lövés ment kapura, ellensúlyozva ezzel a kapus rossz napját.

Aztán ahogy Hombrados is találkozott a labdával, máris változott a játék képe, a 7 gólig jutó Iker Romero és az ötgólos Tomás vezérletével a spanyolok elgázolták az utolsó perceket végig kettős emberhátrányban játszó cseheket, jószerével eldöntve 30 perc alatt a mérkőzést (17-10).

Forrás: [origo]

Sterbik (középen) és a spanyol zászló

A második játékrész unalomba fulladt, a megszerzett előny olyan önbizalmat adott Romeróéknak, amellyel három félidőt is kibírt volna az együttes. Ugyan skandináv mintára minden cseh gólt komoly öröm övezett, a 45. percben már tízre nőtt a spanyol előny (28-18).

Az utolsó tíz percre csak annyi nyitott kérdés maradt, megússza-e tisztes vereséggel Csehország, a román bírókettős már nyugodtabban ítélte meg a heteseket és kiállításokat, előbbi mutatót hiába hozta egálra, azért az első félidő végét nehezen tudta feledtetni a vesztes féllel.

A vége 37-25 lett, Spanyolország szerdán a magyarok ellen, míg Csehország a franciákkal folytatja Európa-bajnoki szereplését.

A mérkőzés után sikerült egy mondat erejéig megállítani Sterbik Árpádot, aki azt mondta, mennie kell az öltözőbe, utána pedig irány a kórház: nagy valószínűség szerint elszakadt a vádlija. Ha ezt a vizsgálatok is igazolják, akkor számára az első napon véget ért a kontinenesviadal. A spanyolok pedig komoly bajba kerülhetnek, hiszen mindössze két kapussal érkeztek Ausztriába.