Vágólapra másolva!
Nincs ésszerű magyarázat arra, miért játszott borzalmasan gyengén utolsó két csoportmérkőzésén a magyar férfikézilabda-válogatott. Az Európa-bajnokságról három összecsapás után kieső együttes szövetségi kapitánya, Csoknyai István szerint sok minden elveszett ezen az Eb-n, hiszen a gyatra szereplés miatt kiemelt ellenféllel szemben kellene kivívni majd a világbajnoki szereplés jogát. S ha ez nem sikerül, akkor búcsúzhatunk a londoni olimpiától is.

Pincési László helyszíni interjúja Bécsújhelyről

"Sajnos nem úgy alakult a csoportkör, ahogy terveztük, a jól szervezett cseh válogatott ellen hiába küzdöttünk szívvel, alulmaradtunk. Látszott, hogy ez az ellenfél is nagy falat nekünk. Átlövőink gyengén teljesítettek, azt pedig tudjuk, ha a hatos zóna ellen nem lövünk átlövésből gólt, akkor se a szélen, se beállóból nincsenek helyzeteink. Rengeteg labdát eladtunk, könnyű gólokat ajándékoztunk az ellenfélnek. Ennek nem lehetett más vége, csak a kiesés. Volt sanszunk 13-13-nál, de amikor ziccerbe kerültünk, hibáztunk, mondhatni, talált gólokat lőttünk. Nem tudtunk normálisan játszani" - nyilatkozta letörten Csoknyai István, a magyar férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést követően.

"Amikor Jicha megfogását terveztük, azt azért tettük, mert ez minden csapatnak bevált. Meg kell vizsgálni, hogy ez jó taktika volt vagy sem, de én úgy éreztem, inkább támadásban vannak óriási hiányosságaink. Nem tudtunk hatékonyan támadni, és ebből Jicha embertelen mennyiségű gólt lőtt: többnyire indításból, de ha szabaddobásra került a sor, akkor is mindig betalált. Ránéztem a statisztikára, s majdnem hanyatt dobtam magam: 31 átlövésből mindössze 9 gólt dobtunk. Katzirz Dávid ugyan több gólt lőtt, de ő sem azt játszotta, amit kellett volna. Időkéréseknél és a szünetben kértem, hogy hosszú passzokkal indítsuk a támadást, kifelé a szélsőkre játsszunk, hogy könnyebb gólokat lőjünk, ne a nagy emberek felett kísérletezzünk. Sajnos ez nem valósult meg."

"Három nap alatt elfelejtettünk kézilabdázni"

A szeptemberben kinevezett tréner elmondta, sok mindenen el kell gondolkodnia, s úgy véli, mindig az edző a felelős "Biztos, hogy sokat hibáztam, ezt ki kell majd elemezni. Nehéz Eb volt, nagy fába vágtuk a fejszénket, sok problémával küszködtünk, amelyeken nem tudtunk úrrá lenni."

Arra a kérdésre, mi történt azzal a csapattal, amely ikszelt a franciákkal, a kapitány annyit mondott, ez számára is nagy talány.

"Három nap alatt elfelejtettünk kézilabdázni. Mind a küzdeni tudásunk, mind a lövőteljesítményünk annyira visszaesett, hogy nincs rá ésszerű magyarázat. Borzalmasan bánt, hogy kiestünk, ráadásul rengeteg magyar szurkoló előtt. A közvélemény várta a továbbjutást, főleg az első meccs után. A franciák ellen iksz hatására mindenki csodát remélt, kár, hogy nem akkor volt vége az Eb-nek, haza kellett volna gyorsan menni. Ehelyett visszazökkentünk a földre."

Csoknyai megbízatása a 2012-es londoni olimpiáig szól, ám a szövetség és a kapitány minden év júliusában következmények nélkül felbonthatja a szerződést.

"A magyar kézilabdáért szeretnék még dolgozni, hogy hogyan tovább, azt meg kell beszélni a vezetőkkel. Egy vesztes mérkőzés, egy kiesés mindig fáj az embernek, értékelnem kell a kialakult helyzetet."

Forrás: MTI

A gyatra Eb-teljesítmény akár a londoni olimpiai szereplésre is kihathat, hiszen a 2012-es játékokra a jövő évi, svédországi világbajnokságon át vezet az út. A csapat azonban a kiesés miatt minden bizonnyal nem kiemeltként várhatja majd a vb-selejtezők sorsolását, azaz rettenetesen nehéz lesz kiharcolnia a részvételt. "Várjuk meg a sorsolást, de azt hiszem, ma sok minden elveszett" - ismerte el Csoknyai.

"Nagyon sokan csalódást okoztak"

A kapitány elmondta, maradéktalanul csak Fazekas Nándorral volt elégedett, a veszprémi kapus mindhárom mérkőzésen hozta azt, ami elvárható tőle. "Nem akarok magyarázkodni, nem akarom a csapatra kenni a kudarcot. Ezt együtt rontottuk el, ebben az én felelősségem ugyanakkora. Voltak gondok, amelyeken azt hittem, úrrá tudok lenni rajta. De rá kellett döbbennem, ezek a problémák megvannak még most is. Rossz stílusban, rossz felfogásban kézilabdázunk, ezen egy hét alatt nem tudtunk változtatni. Nagyon sokan csalódást okoztak."

A szakmai indokok mellett saját érzéseiről hallgatott a szakember. "Inkább beszélek róluk, mert nem akarok megbántani senkit."

A magyar szövetség elnöke, Sinka László nem akart elhamarkodottan, még a csalódás hatása alatt bővebben nyilatkozni. Annyit mondott, hogy döbbenten áll a történtek előtt, és nem elsősorban a vereségek, hanem az utolsó két fordulóban mutatott játék miatt. Szerinte méltatlan volt a mutatott teljesítmény a válogatotthoz, főleg az extra jó kezdés után.

Az elnökség bekéri az Eb-ről készítendő kapitányi beszámolót, aztán dönt Csoknyai sorsáról.

Gál Gyula: "Az első félidőben nem tudtuk megvalósítani azt, amit elterveztünk, nagyon sajnálom a kiesést. Mindenkit nagyon mélyen érint az egész, de innen kell továbblépnünk, egymásra támaszkodva kell fölállnunk a padlóról. Köszönjük mindenkinek a buzdítást."

Ilyés Ferenc: "Nem tudok mit mondani, csak magamról beszélhetek: sajnos sem fizikailag, sem szellemileg nem bírtam a meccset, ez meg is látszott. Nagyon sajnálom, hogy ennyi ember előtt kudarcot vallottunk."

Iváncsik Gergő: "A cseh játékosak nagyszerűen küzdöttek, mi hiába próbáltunk meg mindent, nem tudtuk legjobb formánkat hozni. Ennél a teljesítményünknél azért sokkal jobbak vagyunk"