Vágólapra másolva!
A legtöbb világbajnoki éremmel rendelkező Kanada, amely a magyar válogatott csoportjában szerepel, illetve a címvédő Oroszország is ötgólos győzelemmel rajtolt a svájci jégkorong-világbajnokságon. A tengerentúliak a fehéroroszok ellen nyertek 6-1-re, az oroszok pedig a németeket verték 5-0-ra.

Nem kellett sokat várni a vébé első góljára, a Kanada-Fehéroroszország találkozó 65. másodpercében az NHL legutóbi játékosbörzéjének első választottja, Steve Stamkos a bal kapusvasnál érkezve értékesítette Marty St. Louis passzát.

A fehéroroszok egy kapuvassal válaszoltak, de a kanadaiak az esélyeknek megfelelően fölényben játszottak, bár az első emberelőnyüket parlagon hagyták. A csarnokban már ekkor rengeteg magyar drukker tartózkodott, folyamatosan felhangzott a "Ria-ria-Hungária" rigmus.

Az A csoportban megszokott hatalmas tempóban száguldoztak a csapatok, Kanada pedig második létszámfölényét már kihasználta, megint Stamkos volt a befejező, ezúttal attól a Doughtytól kapta a gólpasszt, aki a drafton éppen utána kelt el.

Az első harmad hajrájában Roloson kapus hibáját kihasználva szépítettek a beloruszok, az edmontoni hálóőr ugyanis le akarta halászni a palánk széléről lecsorgó korongot, amit Ugarov megszerzett tőle, és középre passzolt, ahol Grabovszkij a szinte üres kapuba továbbított. Mégsem tartott sokáig a gólszerző öröme, mivel a gólnál Roloson jóvoltából elmozdult a kapu, így jöhetett a videós elemzés, ami után a finn vezetőbíró érvénytelenítette a találatot.

A második harmad is videózással indult, Heatley két kapufás lövése ugyanis megzavarta a bírókat, de mivel a korong nem ment át a gólvonalon, így maradt a 2-0. Keményebb lett a meccs, sorra vonultak a büntetőpadra a játékosok, a fehéroroszok előtt nagy esély nyílt a szépítésre, amikor Kanada kettős emberhátrányban volt, de nem sikerült élniük a lehetőséggel. Roloson nagy formában védett, több belorusz ziccert is hárított, és mintha a bírók is kettős mércével mértek volna, jóval többet engedtek a kanadaiaknak.

A gól nélküli második játékrész után a záró harmadban megint hatékonyan működött a tengerentúliak támadógépezete, előbb Spezza emelt a léc alá szép passzolgatás után, majd egy eladott korongból ketten mentek Koval kapusra, és Neal önzetlen passza után Fisher lőtt a pipába. Heatley is meglőtte a maga gólját, amikor Kovalnak tuszkolta be kötényben a korongot, a fehéroroszoknak pedig a szépítés azért összejött, egy Rolosonról kipattanó korongot Grabovszkij emelt a ketrecbe. Heatley gyorsan visszaállította az ötgólos különbséget, amikor a baloldali bedobókörből engedett el egy hatalmas bombát, kialakítva ezzel a 6-1-es végeredményt.

A másik délutáni meccsen az oroszok lenullázták a németeket, Ilja Brizgalov mindent védett, elöl pedig a jobbnál jobb csatárok már az első harmadban bepakoltak három gólt, a vége 5-0 lett a címvédőnek.

jégkorong-világbajnokság, csoportkör, 1. forduló:
A csoport:
Kanada - Fehéroroszország 6-1 (2-0, 0-0, 4-1)
gól:
Stamkos (1.05, gólpassz: St. Louis; 14.29, emberelőnyből, Doughty), Spezza (44.27, Neal, Heatley), Fisher (46.01, Neal), Heatley (50.44, Roy, Spezza; 54.05, Spezza), illetve Grabovszkij (52.44, Szalej)
kapusok: Roloson 23 védés/24 lövés, illetve Koval 36/42
kiállítások: 10, illetve 10 perc

B csoport:
Oroszország - Németország 5-0 (3-0, 0-0, 2-0)
gól:
Szaprikin (8.14, Radulov), Kovalcsuk (9.37, Volcsenkov), Zinovjev (15.25, Tverdovszkij), Kurjanov (42.53, Zaripov), Zaripov (51.52. ee., Morozov, Nikulin)
kapusok: Patzold 26 védés/31 lövés, illetve Brizgalov 20/20
kiállítások: 4, illetve 18 perc