Vágólapra másolva!
Veretlenül zárta a vb-középdöntőt a magyar nőikézilabda-válogatott, amely két döntetlen után 25-21-re legyőzte a házigazda Kína csapatát. Mátéfi Eszter tanítványai középdöntős csoportban ötödikek lettek, ezzel csütörtökön a kilencedik helyért játszhatnak Ausztria ellen. A találkozó magyar idő szerint reggel fél hétkor kezdődik.

nőikézilabda-világbajnokság, középdöntő, II. csoport, 3. forduló:
Magyarország - Kína 25-21 (14-10)
gólszerzők:
Zácsik 8, Szucsánszki 5/1, Kovacsics 4/4, Tóth T. 3/3, Bódi 2, Bulath 2, Tomori 1, illetve Li Vej Vej 7/4, Liu Zsao Mej 6, Vang Sa Sa 4, Li Jao 2, Vej Kju Zsang 1, Sa Zseng Ven 1
hétméteresek: 11/9, illetve 5/5
kiállítások: 2, illetve 6 perc

Pastrovics Melinda és Vérten Orsolya nélkül készült utolsó középdöntős mérkőzésére a magyar nőikézilabda-válogatott, amelynek mindössze annyi volt a tétje, hogy a csoportban az ötödik vagy a hatodik helyen végez-e, és így a kilencedik vagy a tizenegyedik helyért játszik-e.

Herr-védésekkel és magyar hetesgólokkal indult a meccs, első négy találatunkból három is büntetőből született. A tizedik perc után kicsit visszaesett a magyar csapat, így Kína egyenlített, sőt, vezetett is, és a félidő utolsó öt percéig fej fej mellett haladtak a felek. A hajrából a magyar válogatott jött ki jobban, így az első félidő négygólos vezetéssel zárult.

A második elején gyorsan megnyugodhattunk, mert Zácsik három góljával már hétgólos volt a magyar fór. Talán a lányok is túlságosan megnyugodtak, mert kimaradtak a ziccerek, a védekezés is vesztett keménységéből, így a 45. percben két gólra felzárkózott Kína (18-16).

Innentől megint lehetett izgulni, hetesekkel és Zácsik-gólokkal ugyan mindig vezettünk, de az 58. percben az egyenlítésért támadhatott a házigazda. Ezzel a lehetőséggel azonban nem éltek, 22-21 után pedig már csak magyar gólok születtek, így megszületett az első győzelem a középdöntőben, ami azt jelenti, hogy csütörtökön a kilencedik helyért játszhat a csapat.

A magyar válogatott az eredeti programtól eltérően csütörtökön 6.30-kor lép pályára Ausztria ellen. "Mi kértük a módosítást. Így elérjük az esti gépet, és már pénteken reggel, 5.30-kor otthon lehetünk. Remélem, sikerült átíratni a repülőjegyeket. Ellenkező esetben csak hétfőn reggel leszünk Budapesten" - mondta Szántó András csapatvezető. Az eredeti program szerint a 9. helyért magyar idő szerint 9-kor léptek volna pályára a csapatok, de az új kiírás szerint ekkor a Kína-Angola találkozót rendezik a 11. helyért.

Mátéfi Eszter: "A koreaiak ellen elvesztett egy pont miatti csalódottság érezhető volt, habár megbeszéltük az öltözőben, hogy mind a sikert, mind a kudarcot a lehető leghamarabb fel kell dolgoznunk. Két nappal ezelőtt játszottunk egy szenzációs első félidőt, most adósak maradtunk a látványos játékkal, de nem lehet mindig vasárnap, van amikor keddet mutatja a naptár, ez egy amolyan szürkébb, hétköznapibb teljesítmény volt. A legfontosabb az, hogy sikerült győzni a kiütköző fáradtság ellenére is. Kicsit önmagunkat is le kellett gyűrnünk. Most újabb pihenőnap vár ránk, meg kell találnunk a motivációt a torna számunka utolsó összecsapására is. A 9. helyért zajló mérkőzés két dologról szól majd: a jövőnkről és az önbecsülésünkről. Úgy érzem, hogy eddig pozitív képet sikerült kialakítani magunkról, nagyon jó lenne, ha csütörtökön sem változna a megítélésünk."

Szucsánszki Zita: "Nagyon hosszú ideje vagyunk már Kínában, sokat gondolunk az otthoniakra. Talán ezért is alakult egy picit nehezebben a mai meccs. A vb-n most találkoztunk harmadszor ázsiai csapattal, elég idegesítő a stílusuk. Eldugják a labdát, és a megszokottól eltérő a meccs ritmusa. Nagyon kellett koncentrálni, szerencsére behúztuk ezt a győzelmet. A kilencedik helyet mindenféleképpen meg kell szereznünk, mert úgy lesz kerek a történet. Hiányérzet csak a norvég és a román meccsel kapcsolatban van bennem. Vannak nehézségeink, de a jó hangulat mindenen átsegít bennünket."

Zácsik Szandra: "Nem tudom, miért indult olyan nehezen számunkra az első félidő, de szerencsére sikerült felpörögnünk, és hoznunk a meccset. Örülök, hogy nyolc gólt szereztem, az utolsónál nagy szerencsém volt, mert a kínai kapus a földre esett, és így pattant a hálóba a labda. Azzal, hogy bejutottunk a középdöntőbe, az alapvető elvárásokat teljesítettük, most már meg kell szerezni az utolsó győzelmet a kilencedik helyért."

További eredmények:
középdöntő, 3. forduló, I. csoport (Jangcsou):
Franciaország - Ausztria 35-20 (19-12)
Németország - Angola 25-21 (12-13)
Oroszország - Dánia 30-25 (13-12)

A végeredmény: 1. Franciaország 8 pont, 2. Oroszország 8, 3. Dánia 6, 4. Németország 4, 5. Ausztria 2, 6. Angola 2.
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.

II. csoport (Szucsou):
Norvégia - Spanyolország 27-24 (8-14)
Koreai Köztársaság - Románia 34-34 (19-13)

A végeredmény: 1. Norvégia 8 pont, 2. Spanyolország 7, 3. Koreai Köztársaság 6, 4. Románia 5, 5. MAGYARORSZÁG 4, 6. Kína 0.
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.

a 13. helyért:
Svédország - Tunézia 33-31 (12-10, 27-27), hosszabbítás után

a 15. helyért:
Brazília - Japán 31-29 (19-17)

a 17. helyért:
Ukrajna - Elefántcsontpart 34-29 (13-11)

a 19. helyért:
Argentína - Kongó 35-26 (18-9)

a 21. helyért:
Thaiföld - Kazahsztán 27-23 (13-13)

a 23. helyért:
Chile - Ausztrália 32-21 (14-6)