Vágólapra másolva!

Kocsis Erzsébet: Senki ne számítson könyörületre

Tíz évvel ezelőtt a BL-győztes dunaújvárosi nőikézilabda-csapatot ünnepelte Magyarország, december 30-án minden bizonnyal újfent kijut a tapsból Kocsis Erzsébetéknek az OrangeWays Sport&Media Kézilabda Gálán, hiszen egy nem mindennapi meccsen lépnek pályára.

Legyünk optimisták, reménykedjünk benne, hogy tíz évvel világraszóló sikere után a tavasszal szponzorait vesztett újvárosi nőikézilabda-csapat hamarosan ismét régi fényében tündököl. Ettől függetlenül fontos, hogy méltóképpen emlékezünk vissza az 1999-es diadalra, hiszen a magyar kézilabdázás történetében mindössze három BEK-, illetve BL-győzelemnek örülhettünk: 1982-ben a Vasas női és a Bp. Honvéd férfi csapata gázolta le Európát, tíz évvel ezelőtt pedig a Dunaferr bizonyult a kontinens legjobbjának.

Ennek apropóján a sikercsapat ismét összeáll, hogy az OrangeWays Sport&Media Kézilabda Gálán megmutassa tudását, mégpedig a Médiacápák válogatottja ellen. Radulovics, Siti, Mátéfi, Kocsis, Ferling és társaik tehát Kokó, Azurák Csaba, Csapó Gábor, vagy éppen Nacsa Olivér ellen lépnek pályára december 30-án Nyíregyházán.

"Bevallom őszintén, rendkívül örültem a felkérésének, hogy vegyünk részt a Gálán, de némi bizonytalanság is munkálkodott bennem" - hangsúlyozza Kocsis Erzsébet, a BL-győztes csapat kapitánya, az újvárosi csapat jelenlegi ügyvezetője. "Nyáron ugyanis annak rendje és módja szerint összejöttünk, hogy emlékezzünk a tíz évvel ezelőtti sikerre, de amikor például Bokinak, azaz Bojana Radulovicsnak említettem, hogy év végén jelenésünk van, örült, egyben saját magától is kérdezte: két éve nem fogtam labdát, nem fogok leégni? A választ már most tudjuk, Boki ismét parádézni fog, hiszen az NB I-be is visszatért Ferling Dettivel együtt, a korábbi sikercsapatból pedig újra Újvárosban kézilabdázik Balogh Bea és Nagy Ivett is."

- 1995-ben már KEK-et nyert a csapat, 1997 őszétől 1999 nyaráig azonban nem tudott hibázni. Mi volt a csapat titka?
- Ma már szinte felfoghatatlan, hogy két év alatt két magyar bajnokságot, két Magyar Kupát, Bajnokok Ligáját, EHF-kupát és európai Szuperkupát nyertünk, de úgy érzem, akkor minden együtt volt, ami a jó szerepléshez kell. Megfelelő körülmények, jó játékosok, remek szakmai stáb, még a csillagok is kedvezően álltak, és mi is éhesek voltunk a sikerre. Ha egy dolgot ki kell emelnem, akkor azonban mindenképpen a közösség erejét hangsúlyoznám: hihetetlenül összetartó csapat voltunk, amit egyébként 1997 nyarán alapoztunk meg. Egy hónapnyi közös készülés után Cipruson szerepeltünk egy felkészülési tornán, és ott hihetetlen módon összeért a társaság, szinte lendületből játszottuk végig a két évet. Hadd emeljem ki Kerner Kriszta nevét, aki Farkas Andi és Hamerliková mögött a harmadik kapusunk volt, a csapatszellem szempontjából azonban ő számított a legfontosabb láncszemnek.

Forrás: --

- A BL-siker kapcsán voltaképpen két páratlan esztendőre emlékezhet vissza. Mi az első momentum, ami beugrik?
- A Jégcsarnok, illetve annak atmoszférája. A Hypo elleni BL-elődöntő első meccsén 24-20-ra kikaptunk Ausztriában, és a visszavágón szinte az egész város ott akart lenni, ezért a hokisok csarnokába vittük meccset, oda ugyanis négyszer annyian befértek. Hihetetlen meccsen, felejthetetlen körülmények között vertük ki a sokszoros BEK-győztest, majd, szinte kabalából is, a Jégcsarnokban játszottuk a BL-döntőt, a Magyar Kupa-finálét és a Fradi elleni bajnoki meccsünket is. A mai napig eszembe jut az a semmihez sem fogható hangulat, ami ott uralkodott. Ha ebből csak kicsit fel tudok idézni a Gálán, boldog leszek. A Médiacápák ellen természetesen győzni akarunk, így senki ne számítson könyörületre. Tíz évvel ezelőtt mégiscsak a világ legjobbjai voltunk!

Aki ott akar lenni, hogy újra élőben láthassa Kocsis Böbééket az OrangeWays Sport&Media Kézilabda Gálán, nem árt, ha siet, hiszen gyorsan fogynak a jegyek a december 30-i show-ra.

A belépőket a nyíregyházi Bujtosi Szabadidő Csarnokban és országszerte az IBUSZ-irodákban válthatják meg az érdeklődők.

Az OrangeWays Sport&Media Kézilabda Gála programja:
18.20: Dunaferr '99 - Médiacápák
Kocsis, Mátéfi, Radulovics vs. KoKo, Liptai, Nacsa (és még sokan mások)

18.45: Edzők - Játékvezetők
Az élvonalbeli magyar edzők és a játékvezetők pikáns presztízscsatája

19.45 Királyok - Ászok
Görbicz, Pálinger, Szucsánszki, Császár, Fazekas, Gál (és még sok-sok sztár a közönségszavazatok alapján)

20.20: Az Év Kézilabdázója-díjak átadása