Vágólapra másolva!
Vasárnap rendezik meg az első magyar jégkorong Winter Classic-mérkőzést: két régi rivális, a Ferencváros és az Újpest szabad ég alatt, a Kisstadionban csap össze.

A találkozót felvezető hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, mindenki bízik benne, hogy az időjárás nem szól közbe, és megtartható lesz az örökrangadó. A két felnőtt gárda mérkőzése 13 órakor kezdődik, előtte a 70-es, 80-as, 90-es évek hokisai játszanak 11 órától 2x15 percben. Ez utóbbi meccset a Hírességek Csarnokába idén bekerült Schell László vezeti majd.

A vasárnapi derbi előtt a két együttes szerdán még találkozik a Magyar Kupában, de ahogy a sajtótájékoztatón megjelent játékosok fogalmaztak: a kisstadionbeli meccs semmi máshoz nem lesz hasonlítható. "Senki ne számítson gálaelőadásra. A találkozón kőkemény hoki várható, mert a végeredmény beleszámít a magyar ob I és a Mol Liga alapszakaszába" - fogalmazott Borbás Gergely, a lila-fehérek csapatkapitánya.

A zöld-fehérek képviseletében Hoffmann Attila úgy fogalmazott: óriási élmény lesz legendás játékosok után jégre lépni. Radványi Róbert ligaelnök megjegyezte: szeretnének hagyományt teremteni, minden esztendőben a két ünnep között lenne egy ilyen jellegű összecsapás. Technikailag az is megoldható már, hogy például egy futballarénába vigyék a meccset.

A szervezők a biztonságra és a kulturált szórakozásra is figyelnek. A két szurkolótábort elválasztják. Az FTC szektorába a Stefánia úti, az újpestiekébe a Szabó József utcai kapun át lehet eljutni. A hokisok kérik mindazokat, akik jégkorongoztak vagy jelenleg is űzik ezt a sportágat, hogy a meccs alatt egy helyen, a IV-es szektorban gyűljenek össze. Lesznek családi szektorok is.

A csapatok a régi időket idéző "retrómezben" lépnek pályára, ezeket majd elárverezik. A jegyeket elővételben 1200, a helyszínen 1500 forintért lehet megvenni. Az elővételben elkelt belépőkből 100-100 forintot a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kap. A fő meccsen a kezdőbedobást az olimpiai bajnok kajakos Kovács Katalin és a klinika igazgatója végzi el.

A szurkolók sem maradnak ki a játékból, aki kedvenc klubja mezében jelenik meg, 100 ezer forint értékű ajándékutalvány megnyerésében reménykedhet.

A Winter Classic elnevezés a tengerentúlról származik. Ott megszokott, hogy télen egy-egy rangos mérkőzést nem fedett, hanem nyitott pályán rendeznek rendre 50-80 ezer néző előtt. Magyarországon csak az utóbbi években lett kötelező fedett pályán játszani. Legutóbb 2005 februárjában lett volna meccs szabadtéren, a Kisstadionban, amikor a Fradi két NHL-es játékossal, Rob Niedermayerrel és Jason Strudwickkal erősített. Akkor azonban az erős havazás miatt elmaradt az örökrangadó, pedig csaknem ötezren látogattak ki a helyszínre.