Vágólapra másolva!
Ted Sator, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya szerint a csapatépítés fontosabb a győzelemnél a péntektől vasárnapig tartó, székesfehérvári Pannon-kupán.

"A fő feladat, hogy a fiatalokat, az új arcokat kipróbáljuk, miként tudnak beépülni a csapatba. Persze, nagyon jó lenne, ha sikerülne legyőzni az olaszokat, a horvátokat és a szlovénokat" - emelte ki a szeptemberben kinevezett, NHL-es múlttal rendelkező amerikai szakember, akinek ez lesz a debütálása a nemzeti együttes kispadján. "A legfontosabb, hogy jövő áprilisban, a ljubljanai vb-n legyünk a legjobbak, a legerősebbek, addigra kell megtalálni a legoptimálisabb összeállítást, mert szeretnénk visszajutni a világ élvonalába."

Az Alba Volánnál is megfordult Sator jelenleg 42 fős kerettel dolgozik - csütörtökre maradnak harmincan -, a rutinos, már ismert játékosok többségére inkább az első, Olaszország elleni meccsen számít. "Hogy miért? Mert az olaszok a világ élvonalában szerepelnek, és fontos, hogy az alapemberek is érezzék, milyen erőt képviselnek" - hangsúlyozta Sator.

Három hokis, a romániai-amerikai Mihály Árpád, a szlovákiai Ladislav Sikorcin és Vladimir Dubek is pályára léphet, mert a torna nem hivatalos versenye a nemzetközi szövetségnek (IIHF). Amint azt Tóth István, a szervezőbizottság elnöke kiemelte: korlátozott számban még kaphatók napijegyek, de jó az esély arra, hogy mindhárom napon teltház lesz.

"Székesfehérváron szeretik a hokit, szeretik a válogatottat, amely az április-májusi svájci vb után először és ebben az évben utoljára lép fel saját közönsége előtt" - tette hozzá. Ami a riválisokat illeti, az olaszok és a szlovénok ellen a legutóbbi mérkőzését elveszítette a magyar válogatott. Az itáliaiak februárban, olimpiai selejtezőn 4-1-re diadalmaskodtak. A szlovénok 2007 áprilisában, a ljubljanai divízió I-es vb-n győztek szintén 4-1-re. Akkor Sator még a szlovénok kapitánya volt. A horvátokkal egy éve mérkőzött a magyar együttes, az ötkarikás előselejtezőn Budapesten 6-1-re nyert a hazai gárda.

Az ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban rendezendő torna programja

péntek:
Szlovénia - Horvátország 15.30
Magyarország-Olaszország 19.15

szombat:
Olaszország - Szlovénia 14.30
Magyarország - Horvátország 18.00

vasárnap:
Olaszország - Horvátország 14.30
Magyarország - Szlovénia 18.00