Vágólapra másolva!

Hárman is letaszíthatják a Lakerst az NBA trónjáról

Magyar idő szerint  szerda hajnalban rajtol el az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) 64. idénye, melynek legnagyobb esélyeseként a címvédő Los Angeles Lakerst, a tavalyi bajnok Boston Celticset, a Cleveland Cavalierst és az Orlando Magicet emlegetik.

A négy csapatból három már a nyitónapon pályára lép, közülük a Lakers a városi rivális Clippersszel száll szembe. A Kobe Bryant vezette LAL a nyáron tovább erősödött a Trevor Arizát váltó Ron Artesttel, aki gyakori botrányai mellett kiváló védőjátékos, és a szakértők szerint Bryant kidőlése esetén jobban össze tudja fogni a gárdát. Az elmúlt két szezonban sérülésekkel küszködő Andrew Bynum a hírek szerint egészséges, ami tovább fokozhatja az edzőként tíz bajnoki aranygyűrűvel büszkélkedő sikerkovács, Phil Jackson derűlátását.

A Cleveland épp a Bostont fogadja kedden, a hazaiaknál az előző alapszakasz legjobbjává választott LeBron James mellett bemutatkozik a nyáron érkezett, 17. idényére készülő Shaquille O'Neal is, aki 27.619 pontjával az NBA-történelem ötödik legeredményesebb kosarasa. A Celtics a veterán Kevin Garnett, Paul Pierce, Ray Allen trióhoz leigazolta az ugyancsak rutinos Rasheed Wallace-t, akivel a zöld-fehérek még a tavalyinál is erősebbnek tűnnek.

A tavasszal főcsoportdöntős Orlandónál a liga egyik legjobb centerének tartott Dwight Howard mellől távozott a triplakirály Hedo Türkoglu, jött viszont a nyolcszoros All Star-válogatott Vince Carter, aki fazont adhat a floridaiaknak.

Az április 14-ig tartó alapszakasz 1189 találkozóján a legjobb bírók működnek közre, miután szombaton - egy hónapos sztrájkot követően - megszületett az egyezség. David Stern NBA-főigazgatónak már csak azon fájhat a feje, hogy a gazdasági világválság miatt 79-ről 76 százalékra csökkent a bérletüket meghosszabbító szurkolók száma, amit a vezetés vélhetően a tévés jogdíjak emelésével próbál majd kompenzálni.