Vágólapra másolva!
Nemcsak a Veszprémmel és a nyugati kézilabdacsapatokkal nehéz tartani a lépést, de már a tehetősebb román klubok is jobb lehetőségekkel rendelkeznek a Pick Szegednél. Lele Ambrus klubelnök szerint, amíg a fiatalok nem sportolni járnak, addig annak is örülni kell, ha valaki beesik az edzésre. A távozó edző, Vladan Matic utódja az a Dragan Djukic lett, aki hat évvel ezelőtt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Tavasszal egyszer már lemondott, ám az elnökség akkor és nyáron is megerősítette posztján Vladan Maticot, a Pick Szeged férfikézilabda-csapatának korábbi vezetőedzőjét. Az október 21-i, csúfos kecskeméti vereség után azonban egyértelművé vált, lépni kell, így került vissza Dragan Djukic, aki 2001-2003 között már dolgozott a csapatnál. A szegedi változásokról Lele Ambrus klubelnököt faggattuk.

"Matic érdemeit nem lehetett elvitatni, ő a klub történetének legsikeresebb edzője, bajnoki aranyérmet és Magyar Kupát is nyert" - mondta az [origo] megkeresésére az egykori világklasszis átlövő, a klub jelenlegi elnöke. "Amikor áprilisban lemondott, megerősítettük posztján - csakúgy, mint a mostani szezon előtt -, ez egyfajta jelzés volt irányába. Játékosból léptettük elő edzőnek, bajnoki címet és kupaelsőséget szerzett a fiúkkal, tartoztunk neki ennyivel. Azért is, mert a csapaton belül szerkezeti változás történt, megkapta a lehetőséget, hogy ebből a keretből, ilyen feltételek mellett is kihozza a maximumot. Azt viszont leszögeztük, olyan eredmény nem születhet, amely a szponzorok, a klubvezetés és a szurkolók irányában elfogadhatatlan. Márpedig a kecskeméti nyolcgólos vereség ilyen volt."

Különböző fórumokon azonnal sorjázni kezdtek a lehetséges utódjelöltek, felmerült a szerb válogatott kapitánya, Sead Hasanefendzic, a korábbi kapitány, Jovica Cvetkovic, a Veszprémben már dolgozó kaproncai sikeredző, Zdravko Zovko, a szlovák kapitány Heister Zoltán és Skaliczki László neve is, de a klubvezetés gyorsan tudatosította mindenkiben, két korábbi edző, Dragan Djukic és Kovács Péter a jelölt.

"Djukic folyamatosan képben volt, amikor nyáron felrémlett a váltás lehetősége, amikor először voltak Matic-ügyek, már akkor is felmerült a szerepvállalása. A másik edzőjelölttel, Kovács Péterrel én tárgyaltam, nyitott volt a munkára, de elmondta, őt kétéves szerződés köti a török szövetséghez. Ebből ugyan kivásárolható lenne, de ő azt szeretné, hogy lezárhasson egy megkezdett szakaszt. Azaz csupán december végével tudna Szegedre jönni, az viszont nekünk már késő lett volna"

Így lett 2003 után ismét Djukic az edző, akinek hat évvel korábbi távozásakor éppen Lele nyilatkozta azt, hogy a két év két ezüstérménél többet vártak tőle. A szerb tréner egyébként sem munkanélküliként várta az ajánlatot, nagy-britanniai feladatát kellett összeegyeztetnie a Szegeddel.

Forrás: MTI

Matic minden idők legsikeresebb edzőjeként távozott Szegedről

"Djukic ugyan az angol férfiválogatott edzője, de ottani munkáját a szegedi szerepvállalása nem zavarja, egyik fél sem szenved kárt. A héten Luxemburgban volt a válogatottal, kérésére éppen ezért halasztottuk el a Tatran Presov elleni, november 3-i mérkőzésünket. Így aztán a jövő hétvégén, a Valladolid elleni BL-találkozón mutatkozik be"

Kérdésünkre, hogyan értette, amikor az edzőváltáskor azt mondta, nem csodát vár Djukictól, Lele kérdéssel felelt. "Matictól sem vártunk csodát, tőle miért várnánk? Azt szeretnénk, hogy hozza ki a játékosokból a maximumot, ami csak annyit jelent, mutassák meg azt, amit valójában tudnak. Ha megnézzük a Veszprém elleni Szuperkupa-mérkőzést, vagy a Csehovszki Medvegyi elleni BL-meccset, akkor látható, hogy képes a jó játékra a csapat. Egységessé kell tenni az együttest, hogy kellő hittel és akarattal akár relatíve közepes játékkal se maradjon el a győzelem."

Szegedi átigazolások 2007-2009

2007 nyara
Érkezett: Valentin Ghionea (Dinamo Bucuresti), Iulian Stamate (Steaua), Luka Zvizej (Teka Cantabria), Dragan Marjanac (Partizan), Vladimir Osmajic (Altea), Adrian Danut Petrea (UMS Pontault-Combault Handball)
Távozott: Bakos Dávid (Dunaferr), Ilyés Ferenc (MKB Veszprém), Szente Gábor (Tatabánya), Milan Calic (Franciaországba), Ferenczi Botond (Székelyudvarhely), Vladan Matic, Berta Róbert, Mezei Richárd (mindhárman visszavonultak), Valaczkai Attila (Komló), Balda Ákos (Tatabánya)

2008 nyara
Érkezett: Laluska Balázs (Ademar León), Katzirz Dávid (TuSEM Essen), Ferenczi Botond (Székelyudvarhely), Petar Nenadic (Barcelona)
Távozott: Ratko Durkovic (Bosna Sarajevo), Bajusz Sándor (Dunaferr), Bendó Csaba (Gyöngyös), Sutka Norbert (Komló)

2009 nyara
Érkezett: Lele Ákos (Tatabánya), Liszkai Szilveszter (Veszprém), Igor Kos (Ademar Leon)
Távozott: Puljezevics Nenad (Kolubara, szerb), Adrian Petrea (Resica), Julian Stamate (Resica), Laluska Balázs (Cimos Koper)


Az elmúlt években a komoly mozgás jellemezte a klub játékospolitikáját, az elmúlt három évben olyan nevek távoztak, vagy vonultak vissza, mint Ilyés Ferenc, Berta Róbert, Mezei Richárd, Ratko Djurkovic, Bajusz Sándor, Bendó Csaba, Puljezevics Nenad, Adrian Petrea, Julian Stamate és Laluska Balázs.

Kívülről néha úgy tűnik, a pénzhiány mellett az utóbbi években nem mindig hozott jó döntést a vezetés sem, ezek közé sorolható a kétszeres BL-győztes, ám pályafutása csúcsán jócskán túllévő Nenad Perunicic megszerzése, de szerepelt Szegeden a francia kapus, Milan Calic, a szlovén átlövő, Ognjen Backovic és a nagy tehetségként szerződtetett székelyudvarhelyi Ferenczi Botond, de említhetnénk Mario Bjelist és Nedeljko Jovanovicot is.

A vezetők sokszor mondták, hogy a Veszprémmel egyre nehezebb tartani a lépést anyagi téren, de Lele szerint ennél súlyosabb a helyzet.

"Okos játékospolitikát nem tudunk folytatni, ezen a téren nem a Veszprém az egyetlen riválisunk, hanem a komolyabb nyugati csapatok is. Sőt, több román klub is tehetősebb, ezért jobb lehetőséggel rendelkezik nálunk. A világválság nagyon komolyan érintett bennünket, sok kisebb szponzort vesztettünk. S úgy érzem, a válság nem ért véget, még mindig lefelé megyünk."

Forrás: MTI

Miközben Veszprémben azt látni évről évre, hogy fiatal kézilabdázókat szerződtetnek külföldről, akik vagy a keretben maradnak, vagy a klub kölcsönadja őket a fejlődés érdekében, addig ez az út egyelőre járhatatlan Szegeden.

"Nem tudunk befektetni. Arra nincs forrás, hogy plusz külföldi játékost igazoljunk, s kölcsönadjuk, hadd fejlődjön. Az utánpótlás pedig gyenge, kevés játékost tudunk felhozni a nagycsapathoz. Aki lehetőséget kap, annak hatalmas ugrás a felnőttek között való szereplés. Utánpótláskérdésben, akár az egész magyar helyzetet figyelembe véve azt érzem, egyre távolodunk a világ élmezőnyétől, s ide visszajutni nehéz, szinte lehetetlen."

Pedig Szeged korábban híres volt az utánpótlás-nevelésről, a jelenlegi versenyhelyzetben viszont nem véletlen, hogy a történet egyre inkább a sikerorientáció, ezáltal a kész játékosok vásárlása felé mozdul el.

"Szegeden olyan tradíciókkal bír az utánpótlásbázis, hogy ezt feladni hiba lenne. De amíg 20 éve sok fiatal akart kézilabdázni, s tehetségek bontogatták szárnyaikat, addig napjainkban annak is örülni kell, ha valaki beesik, mert legalább többen vagyunk. Országszerte figyelünk, de nagyon kicsi a merítési lehetőség. Sajnos a legtöbb sportág így van ezzel, a szórakozás más irányt vett, a fiatalok nem sportolni járnak. Régen megszállott testnevelő tanárok remek munkát végeztek, manapság viszont már a középiskolai és főiskolai sport is kihalóban. Ezért nézünk körbe olyan országokban, ahová még nem értek el annyira a nyugati csapatok, Romániába, Szerbiába, de a nyáron felmerült például török játékos szerződtetése is. Ez az a régió, ahol még van keresnivalónk."

A Szeged az elmúlt 15 évet számítva a második legjobb csapat úgy, hogy összesen két bajnoki címet nyert (1996, 2007), s nemzetközi szinten utoljára 2004-ben jutott el valamelyik kupa negyeddöntőjéig. A legégetőbb feladat az lehet a Tisza partján, hogy elérjék, a távolság ne nőjön tovább a Szeged és a Veszprém között, s lehetőleg ne érje utol a csapatot a Dunaferr vezette üldözőboly. A bajnoki döntő három győztes mérkőzésig tartó sorozatában pedig minden megtörténhet, csakúgy, mint két éve, Matic debütálása idején.

A csapat élvonalbeli edzői:
1974-1980: Kővári Árpád
1980-1981: Buday Ferenc
1981-1983: Boros Gy. László
1983-1984: Ludányi Márton
1985-1987: Lesti István
1987-1989: Kővári Árpád
1989-1991: Barabás Zsolt
1991: Giricz Sándor
1991-1995: Kővári Árpád
1995-1998: Skaliczki László
1998-1999: Buday Ferenc
1999-2000: Koleszár György
2000: Kővári Árpád
2000: Tamás Sándor
2001-2003: Dragan Djukic
2003-2006: Kovács Péter
2006-2007: Zoran Kurtes
2007-2009. október: Vladan Matic
2009. november 1.-: Dragan Djukic