Vágólapra másolva!
2004 óta nem meglepetés, hogy elsősorban takarékossági okokból klubedzőt foglalkoztat a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a női válogatott élén, ám a múlt heti Világkupa alatt az is kiderült, az anyagi kérdések immáron a pályaedzői posztra is kihatással vannak. Mátéfi Eszter szövetségi kapitány hiába dolgozott volna a bajnok Győr trénerével, Konkoly Csabával, az MKSZ-ajánlat nem találkozott a szakember elképzelésével.

A dániai Világkupán súlyos, húszgólos vereséget szenvedett a magyar nőikézilabda-válogatott Norvégiától, s minden idők legnagyobb zakója felvetett jó néhány kérdést a sportág hazai jövőjével kapcsolatban. Mocsai Lajos 2004-es távozása óta nem volt főállású kapitánya az együttesnek, az elmúlt öt évben gyakorlatilag takarékossági okokból került a klubedző a nemzeti csapat élére, márpedig a spórolást nem a szakma csúcsán kellene megkezdeni.

Dánia és Norvégia az elmúlt 15 évben úgy került a nemzetközi mezőny élére, hogy főállású kapitánnyal dolgozott, aki a válogatott mellett az utánpótlás-eseményeken is megjelent, így a magyarországi junior eseményeken is lehetett találkozni Jan Pytlickkel vagy éppen Thorir Hergeirssonnal.

A magyar példa mást mutat, Mátéfi Eszter szövetségi kapitány nem véletlenül nyilatkozta a Világkupa előtt, hogy a külföldön játszó magyarok teljesítményét leginkább statisztikákon keresztül figyeli, miután mérkőzéseiket nem látja.

A helyzetet tovább árnyalja, hogy a csapat 2008 után idén is úgy utazott el a nyolccsapatos viadalra, hogy jószerével a tornán találkoztak egymással a játékosok, ráadásul a kiszemelt Konkoly Csaba helyett Marczinka Zoltán csöppent bele az edzői stábba. Pedig a békéscsabai szakvezető kapitányi kinevezésekor úgy nyilatkozott, Konkollyal képzeli el a közös munkát: "Jól ismerem, remekül tudtuk együtt dolgozni a nemzeti csapatnál Imre Vilmos segítőiként."

Ehhez képest Aarhusban az MKSZ szakmai igazgató-helyettese, Marczinka ült a kispadon, aki anno a 2003-as világbajnokságon Mocsai Lajos munkáját segítette a válogatottnál.

1,2 millió forint: sok vagy kevés?

Vanyus Attila, a Győri Audi ETO klubelnöke, az MKSZ alelnöke az [origo]-nak elmondta, Konkoly neve eleve azért nem is merülhetett fel kapitányként, mert a klub azt nem támogatta. "Ellenben Csaba segítői szerepvállalása elé nem gördítettünk akadályt" - tette hozzá.

Az, hogy Konkoly végül mégsem utazott el a Világkupára, egy tárgyalás végeredménye volt: a szövetség által felkínált pénzösszegben végül nem sikerült megállapodniuk.

Az [origo] információja szerint a válogatott másodedzői posztjáért évi 1,2 millió forintot kínáltak (állítólag ennyit kaphat Vladan Matics is, ha elvállalja a feladatot a Csoknyai István vezette férfiválogatottnál) Konkoly viszont állítólag 3 millióért vállalta csak volna. A nézőpontok leginkább abban különböztek, hogy ez az összeg valójában mennyi munkát takar.

A szövetség álláspontja szerint két-három hónapnyi munkáért (amit a mindenkori másodedző a vb- vagy Eb-felkészülés során, illetve az esemény alatt a csapattal tölt november-decemberben, plusz az évközbeni tornák és selejtezők) ez megfelelő összeg. Ugyanakkor érthető, hogy ha egy szakember éves szinten utazásban, az ellenfelek megismerésében és feltérképezésében, videós szakmai felkészülésben gondolkodik, akkor kevés.

"Azt bele kell kalkulálni, hogy Csaba a győri munka mellet tanít is, neki a válogatottnál végzett munka idejére a távolmaradását, helyettesítését ki kell fizetni. Márpedig a szövetség nem dúskál az anyagiakban. Az igaz, hogy más szövetségekhez képest jók vagyunk, futja még edzőtáborokra, önmagunkhoz és a sportágban betöltött helyünkhöz képest viszont nem" - véli Vanyus.

Az alelnök a főállást favorizálná

"A szövetségben én egyértelműen a főállású kapitányságot favorizálom. Komoly válogatottnál ez lenne a megfelelő megoldás, a dánok és a norvégok 15 éve így dolgoznak, az aktuális edző ott van minden utánpótlásversenyen, figyeli az ellenfeleket és a saját leendő tanítványait."

Vanyus elmondta, az utolós főállású kapitány, Mocsai Lajos munkája sem abban merült ki, hogy csak edzőtáborokban és világversenyeken találkozott a lányokkal.

Forrás: foto24.hu

Mocsai óta nem volt főállású kapitánya a nőikézi-válogatottnak

"Mocsai eljött például Győrbe, külön edzést vezényelt a válogatott játékosoknak, vagy éppen 30 edzőkollégával tartott továbbképzést. Ő akkor még ragaszkodott a világverseny előtti 6-8 hetes felkészüléshez. Aztán Németh András idején csökkent le ez a szám, ő klubedzőként úgy vélte, a munka nagy részét el lehet végezni a kluboknál is."

Mátéfi: Nem könyörgök

A Világkupa előtt Mátéfi Eszter, a női válogatott szövetségi kapitánya elmondta, mivel a másodedzői poszt bizalmi pozíció, a Dániában a szerzett tapasztalatok alapján döntenek a folytatásról Marczinka Zoltánnal.

"Nagyon bíztam benne, hogy Csaba lesz a segítőm, de a Világkupa előtt a tudomásomra jutott, hogy döntenem kell, ugyanis nem tudott megegyezni a szövetséggel. De nem ártottam bele magam, úgy gondoltam, ez rájuk tartozik" - mondta az [origo]-nak Mátéfi.

Arra a kérdésre, nem érezte-e úgy, hogy az asztalra kellene csapnia, hiszen mégiscsak az ő munkáját segítő emberről volt szó, Mátéfi azt mondta, ő nem ilyen típus. "Én nem beszélek rá senkit semmire, nem könyörgök. Számomra a válogatottnál történő munka mindig is megtiszteltetés, át kell érezni ennek a súlyát. Az MKSZ felelősségteljes testület, mindkét felet felnőtt emberek képviselték, el tudják dönteni, mit akarnak."

Mátéfi hozzátette, eddig mind emberileg, mind szakmailag kellemes tapasztalatai vannak Marczinkáról, ezért abban állapodtak meg, hogy a világbajnokság végéig együtt dolgoznak. "Amit kértem tőle, megoldotta, segített a videóelemzéseknél, edzést tartott, abban maradtunk, hogy a meccselésből is jobban kiveszi majd a részét."

Az igazán Nagy-ügy

Forrás: [origo]Nemcsak a nőknél vannak problémák, a férfiválogatottnál hónapok óta téma Nagy László ügye. A Barcelona világklasszisa ugyanis jelezte, komolyan fontolgatja, hogy elfogadja a spanyolok ajánlatát, s válogatottat vált.

"Mindenkit megnyugtatok, nincs a zsebemben másik útlevél. A kinti szövetség vezetői már az athéni olimpia előtt pedzegették, hogy szeretnék, ha náluk játszanék. Nem tagadom, a korábbiaknál most valóban sokkal komolyabbak a tárgyalások. Ha a családom jövőjét tartom szem előtt, Spanyolország nagyobb lehetőségeket rejt magában. Konkrétum még nincs, de nem zárom ki, hogy spanyol válogatott leszek" - nyilatkozta júliusban a Délmagyarország című napilapnak Nagy László, a Barcelona válogatott csillaga.

A világklasszis jobbátlövő elvesztése jelzésértékkel bírna, ahogy Csoknyai István korábban elmondta, Nagy László a jelenlegi legjobb magyar játékos. "Nem tudom, miért fogant meg benne a váltás gondolata, csupán ötleteim vannak, de majd ha arra kerül sor, ő biztosan elmondja az okokat. A Magyar Kézilabda Szövetségnek kell segítenie, hogy pozitívan záruljon az ügy, hiszen nem állunk olyan jól, hogy csak úgy a semmiből leakasszunk egy kétméteres, balkezes, hármas pozícióban tökéletesen védekező, blokkolásban világklasszis játékost" - vélte a kapitány.

Információnk szerint a szövetség vezetői egyelőre halogatják a tárgyalást Naggyal, noha nyakunkon a januári Európa-bajnokság. Hogy ott lesz-e a keretben a jobbátlövő, azzal kapcsolatban is érdemes Csoknyait idézni, aki azt mondta, amíg nem kap végleges negatív választ, addig küld meghívót Nagy Lászlónak.