Vágólapra másolva!
Ted Satorral nagyon jó kezekbe került a csapat, s bízom benne, hogy sok sikert ér el az együttessel ő is - mondta Pat Cortina, a magyar jégkorong-válogatott történetének legsikeresebb kapitánya, aki hétfőn személyesen is találkozott utódjával.

A budapesti Gellért Hotelben tartott kötetlen megbeszélésen Cortina elmondta: örökké hálás a játékosoknak és a szurkolóknak, hogy felejthetetlen élményekkel ajándékozták meg. Most azonban eljött a válás ideje, mert a magyar szövetség nem tud főállású edzőt megfizetni, és neki teendői vannak a müncheni klubnál, a két munka viszont összeegyezhetetlen.

"A legnagyszerűbb az volt, amikor feljutottunk az A csoportba, és láttam a játékosokat örülni az ukránok elleni mérkőzés után. A gyermekem születése után ez volt a legnagyszerűbb élményem" - jegyezte meg a sikerkapitány, aki jelezte, nagyon örült annak, hogy Sator lett az új tréner, mert szerinte jó kezekbe került a gárda, amely áprilisban a feljutás egyik esélyese.

A kanadai Cortina 2004 óta volt a válogatott szövetségi kapitánya. 2007-ben éppen a Sator vezette szlovén együttes miatt nem sikerült az elitbe jutás, ám a következő évben Szapporóban összejött a csoda, és a magyarok hetven év után ismét a világ legjobbjai ellen játszhattak világbajnoki mérkőzéseket. Az idei vb-n azonban nem termett babér, és megint a másodosztályban, az úgynevezett divízió I-ben próbálkozhat az alakulat, immár Satorral.

Az NHL-es múltú Sator a napokban Magyarországon tartozkodik, megnézett két bajnoki mérkőzést és a válogatott gerincét adó Alba Volán szombati edzését. "Pat fantasztikus sikereket ért el a válogatottal. Azokra az alapokra, amelyeket ő lerakott, nyugodtan lehet építkezni. A gerinc megmarad, és szeretnék néhány fiatal játékost beépíteni a csapatba" - jegyezte meg Sator, aki november 6. és 8. között mutatkozik be a magyar válogatott élén. Ekkor rendezik Székesfehérváron a Pannon-kupát.

Sator elmondta, hogy változatlanul számít Cortina másodedzőjére, az Alba Volánnál dolgozó Énekes Lajosra, de azt még nem tudja, ki lesz a másik segítő. A novemberi tornán a Vasas Bp. Stars trénere, Glen Williamson áll majd még a padnál.

Cortina kedden utazik vissza Münchenbe, de előtte még köztársasági elnöki kitüntetést vesz át. Aztán - amint jelezte - sokszor tér majd vissza, és ő marad az egyik legnagyobb szurkolója a csapatnak.