Vágólapra másolva!
Akár külön ötméteres-párharc is dönthet pénteken arról, hogy az olimpiai bajnok magyar vagy a vele döntetlent játszó német férfivízilabda-válogatott nyeri az A csoportot a római vizes világbajnokságon.

Amint a magyar csapat honlapja, a vlv.hu pénteken beszámolt róla, előbb 13.30-tól a magyaroknak a Dél-afrikai Köztársaságot, majd 17 órától a németeknek Kanadát kell legyőzniük. A nemzetközi szövetség (FINA) szabályzata alapján nem az összesített gólkülönbség, hanem a csoportban harmadik helyen végzett csapat elleni eredmény összevetése dönt.

A magyarok kilenc góllal bizonyultak jobbnak a tengerentúli alakulatnál. Ha a németek ennél nagyobb arányú győzelmet aratnak Kanada felett, akkor ők a csoportelsők. Az is elképzelhető azonban, hogy a végső sorrendet illetően számít a dél-afrikaiak elleni magyar eredmény is. Ha ugyanis az első két helyen a pontegyenlőség mellett a csoportharmadikkal szembeni mérleg is azonos (gólkülönbség, majd a lőtt gólok száma), akkor a csoportnegyedikkel szembeni teljesítmény kerül górcső alá - ugyanezen szempontok alapján.

A magyar csapat kiszámolta: van egyetlen olyan eshetőség, amelynek bekövetkeztekor "teljes meccsnull" áll elő. Ez akkor következne be, ha Magyarország pontosan 14-4-re győzi le Dél-Afrikát, a németek pedig pontosan 15-6-ra verik Kanadát.

Ekkor ötméteres dobásokkal döntik el a csoportelsőség kérdését, méghozzá úgy, hogy "a procedúrát" az adott játéknap utolsó meccsét követően, vagy az első adandó alkalommal kell elvégezni.

A C csoportban a szerbek meglepetésre csak döntetlent játszottak Ausztrália legjobbjaival.

C csoport, 3. forduló:
Spanyolország - Kazahsztán 11-5 (4-1, 2-0, 2-1, 3-3)
Szerbia - Ausztrália 8-8 (2-1, 1-2, 3-4, 2-1)

A kvartett végeredménye:
1. Spanyolország 6 pont
2. Szerbia 3 (37-22)
3. Ausztrália 3 (32-28)
4. Kazahsztán 0