Vágólapra másolva!
A legutóbb a négyes döntőbe jutott MKB-Euroleasing Sopron könnyebb, a MiZo Pécs 2010 és a Szeviép-Szeged viszont nehéz ellenfeleket kapott a nőikosárlabda-Euroliga csoportjainak keddi  sorsolásán.

A soproniak az A jelű hatosban a francia Bourges, a szlovák Kosice, a cseh Praha, az Ujhelyi Petrával és Császár Andreával felálló spanyol Rivas Ecopolis és a lengyel Gorzów együttesével csatáznak az idény első szakaszában.

"Első ránézésre jó sorsolást kaptunk, de ez az Euroliga, ahová nem lehet véletlenül bekerülni - kezdte elemzését Székely Norbert, a Sopron vezetőedzője. "Az újonc Gorzów második lett a lengyel bajnokságban, a Rivas is jól szerepelt, a prágaiak pedig megverték a Brnót. A Bourges-zsal lassan össze vagyunk nőve, de nem baj, legalább elkerültük a Valenciát. A Final Four alapján történt kiemelésünk nem tekinthető mérvadónak, ezzel együtt természetesen örülünk."

Jóval keményebb feladat vár a Pécsre és a Szegedre. Előbbinek a B csoportban a legutóbb ezüstérmes spanyol Salamanca, az ugyancsak bombaerős keretet felvonultató orosz CSZKA Moszkva, az olasz Schio, a francia Villeneuve és a horvát Gospic jutott. Az újonc Tisza-partiak ellenfele a Rátgéber László vezette, címvédő Szpartak Moszkva, a török Fenerbahce, a 2006-os bajnok cseh Brno, a lengyel Gdynia és a francia Tarbes lesz.

Füzy Ákos, a pécsiek mestere nem túl lelkesen fogadta a sorsolásról érkező híreket: "Két sztárcsapat van a csoportunkban, amelyeket óriási fegyvertény bárhol legyőzni. A többi klub nagyjából egy szinten van, kérdés, hogy hogyan alakul a riválisok kerete a szezonrajtig. Mivel a csoportkör után már nem keresztbejátszás lesz, hanem teljesítményük alapján rangsorolják az első 16 együttest, a várható sok holtverseny tovább nehezíti a dolgunkat. Vért kell izzadnunk minden győzelemért!"

A szegediek irányítását nemrég átvevő Bencze Tamás Horvátországból adott gyors értékelést: "Ez a legerősebb csoport, reménykedtünk a Szpartak elkerülésében, sajnos nem jött be. A tavalyi keretek alapján a többi gárda ellen is rendkívül nehéz meccseknek nézünk elébe."

A pécsi és soproni klub honlapja szerint az előzetes felosztás az utolsó pillanatban változott, ennek alapján az áprilisi négyes döntő résztvevői - köztük a Sopron is - a legerősebb "kalapba" kerültek. A szabadkártyával induló baranyai gárda a második, az újonc Szeged pedig az utolsó, hatodik vonalban kapott helyet.

A női Euroliga 2009/2010-es alapszakasza október 28-án kezdődik, január végéig tart és a csoportok első négy helyezettje jut tovább a nyolcaddöntőbe. A rájátszás február 9-én indul, a nyolcaddöntőt: február 9-én, 12-én és 17-én, a negyeddöntőt február 23-án, 26-án és március 3-án, a Final Fourt április 9-11. között rendezik. Az All-Star gálára hagyományosan a nemzetközi nőnapon, azaz március 8-án kerül sor.

Az Euroliga csoportbeosztása:
A csoport: Jekatyerinburg (orosz), Valencia (spanyol), Vilnius (litván), Riga (lett), Galatasaray (török), Taranto (olasz)
B csoport: Salamanca (spanyol), MIZO PÉCS 2010, CSZKA Moszkva (orosz), Schio (olasz), Villeneuve (francia), Gospic (horvát)
C csoport: MKB-EUROLEASING SOPRON, Bourges (francia), Kosice (szlovák), Praha (cseh), Rivas Ecopolis (spanyol), Gorzow (lengyel)
D csoport: Szpartak Moszkva (orosz), Fenerbahce (török), Brno (cseh), Gdynia (lengyel), Tarbes (francia), SZEVIÉP-SZEGED