Vágólapra másolva!
Kedden Las Vegasban jelentették be a sajtó képviselőinek, hogy továbbra is Mike Krzyzewski marad az amerikai férfikosárlabda-válogatott vezetőedzője. Azt még nem lehet tudni, hogy kik alkotják majd azt a 12 fős játékoskeretet, amellyel a válogatott megkezdi a felkészülést a 2010-es világbajnokságra, de egyes vélemények szerint Krzyzewski neve sokat jelenthet a sztároknak a döntés meghozatalában.

A lengyel származású szakember tavaly Pekingben az athéni kudarcot követően visszaszerezte az aranyérmet a Team USA számára és úgy tűnik Jerry Colangelo csapatmenedzser kitart a sikeredző mellett.

"Peking előtt három célt tűztünk ki magunk elé. Meg akartuk nyerni az aranyérmet, valamint ki akartuk vívni az ország és az egész világ elismerését. Mind a három célt teljesítettük. Az aranyérmet el lehet tenni. Viszont a kapcsolatunkat az országgal, az egész világgal nem lehet egyszerűen eltenni, az állandó" - mondta Krzyzewski a sajtótájékoztatón. "Óriási megtiszteltetés számomra, hogy továbbra is a válogatott edzője lehetek. Újból meg szeretnénk nyerni az olimpiai aranyérmet és győzni szeretnénk a 2010-es törökországi világbajnokságon is."

Az elmúlt három évben Krzyzewski irányítása alatt az amerikai válogatott 37 mérkőzéséből 36-ot megnyert, az egyetlen vereség a 2006-os világbajnokság elődöntőjében a görögöktől elszenvedett kudarc volt. A Coach K néven emlegetett edző teljesen új játékfelfogást honosított meg a Team USA csapatán belül.

Elsősorban a játékosok hozzáállásán változtatott, elérte azt, hogy az egyébként kiváló egyéni képességekkel rendelkező játékosok csapatként gondolkodjanak, önzetlenül játszanak és azt, hogy a gárdából egészséges közösség formálódjon.

Az 1980 óta a Duke egyetem alkalmazásában álló edző pályafutása során három egyetemi bajnoki (NCAA) címet szerzett csapatával, a Blue Devilsszel és számtalan, ma már az NBA-ben, vagy valamelyik európai elitbajnokságban játszó kosaras fordult meg a keze alatt.

A csapatmenedzser, Jerry Colangelo elégedettségét fejezte ki a döntés bejelentését követően. "Mike és az edzői stáb remek munkát végzett az elmúlt időszakban, és ahogy azt már sokszor elmondtam, ő volt a megfelelő ember erre a feladatra, sőt még mindig ő az."

A Colangelo által emlegetett edzői stáb mindegyik tagja visszatér a következő világversenyekre, tehát Krzyzewski munkáját továbbra is Nate McMillan (a Portland TrailBlazers vezetőedzője), Mike D'Antoni (a New York Knicks vezetőedzője) és Jim Boeheim (a Syracuse egyetem vezetőedzője) segíti majd. Ezt Krzyzewski külön üdvözölte.

"Nagyszerű, hogy Mike, Jim és Nate ismét elvállalták. Az elmúlt három évben úgy dolgoztunk, mintha egyenrangú edzők lennénk és ez most sem fog megváltozni." Arról, hogy kik alkotják majd a 12 fős játékoskeretet a jövő évi vb-re, még nem esett szó. A közvéleményt leginkább az érdekli, hogy az előző időszak meghatározó játékosai (Lebron James, Kobe Bryant, Carmelo Anthony, Dwayne Wade) vállalják-e ismét a fellépést a nemzeti csapat színeiben, bár egyes vélemények szerint Coach K neve garanciát jelent a sikerre.

A csapat egyik sztárja Dwyane Wade például azt mondta, hogy Krzyzewski visszatérése vonzó lesz a játékosok számára is. Colangelo állítása szerint megbeszélést folytatott a pekingi győztes csapat magját alkotó játékosokkal, és ők hajlandóak lennének visszatérni a törökországi világbajnokságra.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Krzyzewski (jobbra) a Pekingben aranyat nyerő csapattal

Hogy mennyire előre tervez a Team USA, hűen jelzi az, hogy a napokban zajlik egy edzőtábor Las Vegasban, amin azok a fiatal játékosok vesznek részt, akik a jövőben számításba jöhetnek az amerikai felnőtt válogatottnál. A Toronto Raptors vezetőedzője, Jay Tiriano által vezetett táborban 23 fiatal kosárlabdázó vesz részt, köztük a 2008-as és a 2009-es év újonca, Kevin Durant és Derrick Rose, valamint az idei draft első számú választottja, Blake Griffin.

Krzyzewski megbeszélést folytatott Tirianóval arról, mit szeretne majd látni a későbbiekben a fiataloktól, a Raptors edzője pedig ezen utasítások alapján állítja majd össze az edzések programját. Valószínűleg a Pekingben olimpiai bajnoki címet nyert csapat és a tábor fiatal résztvevőinek elegye adja majd a vb- és az olimpiai résztvevő együttest.

Tucsni László